Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Από 1η Μαρτίου υποχρεωτικά ηλεκτρονικά η υποβολή των εντύπων αρμοδιότητας Σ.Ε.Π.Ε. και Ο.Α.Ε.Δ.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα 28 Φεβρουαρίου 2013

Με απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, από αύριο 1η Μαρτίου 2013 γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ, στο Πληροφοριακό Σύστημα, από εργοδότες που είναι εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το εν λόγω Πληροφοριακό σύστημα, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε το 2003 και παρελήφθη το 2006, παρέμενε ανενεργό μέχρι την 15/10/2012 οπότε και ετέθη σε λειτουργία για πρώτη φορά, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας.

Με τη χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος, δεν απαιτείται πλέον η αυ­τοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών ή των εκπροσώπων τους στις υπηρε­σίες του ΣΕΠΕ ή του ΟΑΕΔ, προκειμένου να υποβάλλουν έντυπα αρμοδιό­τητας των παραπάνω φορέων, όπως π.χ. αναγγελίες πρόσληψης προσωπι­κού, πίνακες προσωπικού, αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, αναγγελίες υπερωριακής απασχόλησης, κ.λπ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας:

«Mε επιμονή και συνέπεια, από τις πρώτες κιόλας ημέρες επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα – θέτοντας προτεραιότητες – για τη δημιουργία, υλοποίηση και εφαρμογή σημαντικών πολιτικών με θετικό κοινωνικό, οικονομικό πρόσημο. Κάτι τέτοιο κάναμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Μετά από πολλές προσπάθειες που κράτησαν δέκα ολόκληρα χρόνια, παραδίδουμε αύριο ένα ιδιαίτερα σημαντικό «εργαλείο» στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και του νοικοκυρέματος που προωθούμε στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση.
Η διασύνδεσή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα συμβάλλει στην αποτελεσματι­κότερη καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής, αλλά και της γραφειοκρατίας η οποία αποτελεί τροχοπέδη για την επιχειρηματι­κότητα και την ανάπτυξη.
Με την αξιοποίησή της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δημιουργούνται σημαντικές οικονομίες κλίμακος, διοικητικές και οικονομικές. Οι διοι­κητικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων και το κόστος συμμόρφωσης των εργοδοτών μειώνονται, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ γραφειοκρατικού βάρους ετησίως. Παράλληλα, αποδεσμεύεται σημαντικός αριθμός υπαλλήλων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από τα αντίστοιχα διοικητικά καθήκοντα, και επι­κεντρώνονται στο κυρίως ελεγκτικό και συμφιλιωτικό τους ρόλο».

Η νέα αυτή απόφαση φέρει τέσσερα καινοτομικά στοιχεία που αφο­ρούν την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων και συγκεκριμένα:

1. Καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων που αφορούν το μισθό ή το ημερομίσθιο εάν αυτός υπολείπεται του νόμιμου νομοθετημέ­νου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου όπως θεσπίστηκε με το ν. 4093/2012.

2. Καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων που αφορούν την αναλο­γία μισθού ή ωρομισθίου για τις περιπτώσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας αν αυτή η αναλογία υπολείπεται της προκύπ­τουσας από το νόμιμο νομοθετημένο κατώτατο μισθό ή ημερομίσ­θιο.

3. Ειδικά για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας υποχρεούνται πλέον οι εργοδότες να συνυποβάλλουν ηλεκτρονικά όλα τα νομιμοποιη­τικά έγγραφα που αφορούν τη νόμιμη πρόσβαση στην αγορά ερ­γασίας, όπως ενδεικτικά είναι η άδεια διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών.

4. Από 1/7/2013 καθίστανται υποχρεωτικά τα δύο νέα έντυπα του Πλη­ροφοριακού Συστήματος Ε9 και Ε10 που αφορούν την ηλεκ­τρονική υποβολή των Συμβάσεων Εργασίας Μερικής και εκ Περιτ­ροπής εργασίας, καθώς και την υποβολή των Επιχειρησιακών Συλ­λογικών Συμβάσεων.

Με τις νέες αυτές προβλέψεις:

1. Διασφαλίζεται και σε επίπεδο διοικητικής εφαρμογής ότι κανένας ερ­γοδότης δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον εργαζόμενο μισθό ή ημερομίσθιο κατώτερο από τα επίπεδα του νόμιμου νομοθετημέ­νου κατώτατου μισθού, όπως αυτά προβλέφθηκαν και θεσπίστη­καν με το Ν. 4093/2012.

2. Μπαίνουν σοβαρά διοικητικά αναχώματα κατά της αδήλωτης εργα­σίας.

3. Επιτυγχάνεται η πλήρης παρακολούθηση της μερι­κής και εκ περιτροπής εργασίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πιλοτική εφαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος από την 15/10/2012 ως την 28/2/2013, έτυχε σημαντικής ανταπόκρισης και θετικών σχολίων από το σύνολο της αγοράς εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: