Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Γολγοθάς για 4,3 εκατ. ασφαλισμένους


Γολγοθάς για 4,3 εκατ. ασφαλισμένους
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
 
Στις ουρές του ΙΚΑ επιστρέφουν κάθε ημέρα χιλιάδες ασφαλισμένοι στο πρώτο κρυολόγημα ή με την εμφάνιση της εποχικής γρίπης. Αν και το Ιδρυμα έχει αναθέσει εδώ και τρία χρόνια, έναντι αδράς αμοιβής, σε ιδιωτική εταιρεία να προετοιμάζει και να αποστέλλει εγκαίρως τις θεωρήσεις στα βιβλιάρια ασθενείας των 5,5 εκ. άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων κάθε χρόνο, μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί μόνο 1,2 εκ. Και αυτό, καίτοι σε λίγες ημέρες (τέλη Φεβρουαρίου) εκπνέει η σχετική προθεσμία.
 Ετσι, κάθε φορά που κάποιος χρειάζεται να νοσηλευτεί ή να τύχει ιατρικής παρακολούθησης και φαρμακευτικής αγωγής, σπεύδει στο ΙΚΑ για τη θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας. Μάλιστα, η γραφειοκρατία έχει ενταθεί και από τις προβλέψεις περιορισμού της… πολυφαρμακίας που καθιέρωσε ο ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα, για να γράψει ένας γιατρός μια συνταγή, για να την εκτελέσει το φαρμακείο ή για τη νοσηλεία ενός ατόμου, απαιτείται η σφραγίδα του ασφαλιστικού ταμείου σε κάθε βιβλιάριο ασθενείας – όχι μόνο στο οικογενειακό. Δεν αρκεί η ηλεκτρονική συνταγή η οποία εγκρίθηκε υπέρ ενός ασφαλισμένου που είναι ενήμερος στο ταμείο του (πληρώνει ανελλιπώς τις εισφορές του).

Με αυτά τα δεδομένα, όταν ένα προστατευόμενο μέλος είναι στο νοσοκομείο Παίδων, η μητέρα κουράρει το παιδί και ο πατέρας σπεύδει στο ΙΚΑ και… κολλάει στην ουρά της θεώρησης των βιβλιαρίων.

Η ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε να αποστείλει τις αυτοκόλλητες ταινίες ανανέωσης των βιβλιαρίων ασθενείας αμείβεται γι’ αυτό με το κολοσσιαίο ποσό των 150.000 ευρώ το χρόνο. Πάρα ταύτα, δεν αποστέλλει νωρίς τις θεωρήσεις, ούτε καν στους άμεσα ασφαλισμένους (εν προκειμένω, στους εργαζόμενους γονείς). Δεν μιλάμε δηλαδή για τους έμμεσα ασφαλισμένους ή για όσους συμπληρώνουν τις σχετικές προϋποθέσεις (ελάχιστος αριθμός ενσήμων) τους πρώτους μήνες κάθε έτους. Και, αφετέρου, δεν καλύπτει τα προστατευόμενα μέλη. Με αποτέλεσμα οι έμμεσα ασφαλισμένοι να υποχρεούνται, έτσι κι αλλιώς, να περάσουν από τη… βάσανο του ΙΚΑ.

 «Η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων-ασφαλισμένων έχει τα αναγκαία ένσημα από την προηγούμενη χρονιά (σ.σ. τουλάχιστον 50), και έτσι αυτομάτως θα έπρεπε να λαμβάνει εγκαίρως τη θεώρηση από την αρχή του χρόνου και όχι πέριξ της ημερομηνίας λήξεως της σχετικής υποχρέωσης» σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Κυριακόπουλος. Ο οποίος βλέπει το προσωπικό να μειώνεται και τα μέτρα ξεμπλοκαρίσματος των υπηρεσιών του ΙΚΑ αντί να αντιμετωπίζουν τη γραφειοκρατία, να προσθέτουν επιπλέον έργο στις ήδη βεβαρημένες υπηρεσίες, και τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων αλλά και εργαζομένων στο ΙΚΑ να αυξάνονται…

Πόσω μάλιστα όταν «προηγούμενες ημέρες, εντελώς αναίτια και με δικολαβίστικες πρακτικές, απολύθηκαν 450 εξειδικευμένοι υπάλληλοι, οι οποίοι απασχολούνταν στις πλέον κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η έκδοση των συντάξεων» τονίζει χαρακτηριστικά. «Μέρα με την ημέρα οι ελλείψεις σε προσωπικό και η γραφειοκρατία βουλιάζουν το Ιδρυμα» αναφέρει ο κ. Κυριακόπουλος.

Ομως, εάν οι θεωρήσεις των βιβλιαρίων δεν γίνονται, πλέον, για να εισπράττει η συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία τα 150.000 ευρώ τον χρόνο ή για να επιβεβαιώνεται ο γραφειοκρατικός χαρακτήρας του ελληνικού δημοσίου, γεννάται το ερώτημα: τι αξία έχει μία θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας, όταν όλοι οι εργαζόμενοι «κολλάνε» μηχανογραφημένα «ένσημα»; Κατ’ αυτόν τον τρόπο και ανά πάσα στιγμή το ασφαλιστικό ταμείο –και κατά συνέπεια το ταμείο υγείας, ο ΕΟΠΥΥ εν προκειμένω, γνωρίζουν ποιοι μπορούν να τύχουν –ως ασφαλισμένοι– δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης. Εξάλλου, μόνο σε αυτούς μπορούν να συνταγογραφήσουν ορισμένα φάρμακα, εξετάσεις και να εγκρίνουν παραπεμπτικά οι γιατροί.
Κατά συνέπεια, οι γιατροί γνωρίζουν, και μάλιστα «online», ποιοι δικαιούνται περίθαλψη. Οπότε, γιατί τον ίδιο ασφαλισμένο τον στέλνουν πίσω στο ταμείο του για μια άχρηστη σφραγίδα;

 ---------------------------------------------
Γραφειοκρατία χωρίς αποτέλεσμα

Παρά τη γραφειοκρατία που συσσωρεύει η απόφαση για σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας, τα οικονομικά της ασφάλισης δεν ευημερούν, ενώ και οι άνθρωποι στενάζουν. Για παράδειγμα, το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία δεν δίνουν στον ΕΟΠΥΥ τις αναλογούσες εισφορές υγείας που εισπράττουν, καθώς τα έσοδα, λόγω ανεργίας, στάσης πληρωμών των επιχειρήσεων και μείωσης των αποδοχών, έχουν περιοριστεί δραματικά. Σε σημείο που δεν αρκούν για την κανονική καταβολή των συντάξεων κάθε μήνα. Με αποτέλεσμα, από την άλλη, ο ΕΟΠΥΥ να συσσωρεύει νέα χρέη στους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς, τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα. Και παρά την πληρωμή των παλαιότερων υποχρεώσεων από τη δόση του Δεκεμβρίου των δανειστών (και με το χρέος να βαραίνει του Ελληνες φορολογούμενους). Με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μην έχουν ούτε τις ελάχιστες-αναγκαίες παροχές.

Την ίδια τακτική που τηρεί το ΙΚΑ και προς τον ΟΑΕΔ, στον οποίο οφείλει άνω των 6 δισ. ευρώ, αποκαλύπτοντας έτσι ότι αφενός το ενδοκυβερνητικό χρέος αποτελεί μία ακόμη κρυφή οικονομική πληγή, και, αφετέρου, στερούνται πόροι από την ανακούφιση των ανέργων.

Ημ.δημοσίευσης: Δευτέρα 25-2-13http://www.6meres.gr/details.php?aid=49418 

Δεν υπάρχουν σχόλια: