Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Οι 6 φορολογικές ανατροπές που θα ζητήσει η τρόικα | Εφημερίδα των συντακτών

Οι 6 φορολογικές ανατροπές που θα ζητήσει η τρόικα | Εφημερίδα των συντακτών


Οι 6 φορολογικές ανατροπές που θα ζητήσει η τρόικα

Του Μάριου Χριστοδούλου

75Μεγάλες ανατροπές στο ελληνικό πρόγραμμα, και δη στον τομέα του φορολογικού ελέγχου και της συλλογής των προστίμων από τη φοροδιαφυγή, επιφυλάσσει η έλευση της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταφθάνουν με συγκεκριμένη ατζέντα, την οποία πρόκειται να παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτήν βρίσκονται καταχωρισμένα σχόλια και παρατηρήσεις που έχουν κρατήσει τα ελεγκτικά κλιμάκια από τις προηγούμενες επαφές τους σχετικά με τη φορολογική διοίκηση και τα οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη το οικονομικό επιτελείο κατά τη σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Μαρτίου ή το αργότερο αρχές Απριλίου.

Οι δανειστές, και ιδιαίτερα το ΔΝΤ, δεν έκρυψαν ποτέ τη δυσφορία τους για τα μειωμένα αντανακλαστικά που επιδεικνύει η Ελλάδα και τις αναποτελεσματικές μεθόδους πάταξης της φοροδιαφυγής που εφαρμόζει.

Οι υποσχέσεις για έσοδα 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής ουδέποτε υλοποιήθηκαν, γεγονός το οποίο ενισχύσει τη νέα απαίτηση της τρόικας για κατάργηση της ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων. Εκτίμηση των ξένων είναι ότι η συγκεκριμένη εφορία απέτυχε στην αποστολή που της είχε ανατεθεί και η οποία είχε να κάνει με την πάταξη της φοροδιαφυγής κυρίως από πρόσωπα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.

Πρόκειται για φορολογούμενους με μεγάλο ελεγκτικό ενδιαφέρον τους οποίους είχε καταχωρίσει το υπουργείο Οικονομικών στην ειδική λίστα της «επώνυμης φοροδιαφυγής».

Eλεγκτικό κέντρο

Πρόταση της τρόικας είναι η συγκεκριμένη ΔΟΥ να αλλάξει δομή και λειτουργία και να μετατραπεί σε ένα μεγάλο ελεγκτικό κέντρο για στοχευμένους και αποδοτικούς ελέγχους. Εκεί δηλαδή όπου «φωλιάζει» η μεγάλη φοροδιαφυγή.

Στο στόχαστρο του νέου κέντρου θα βρεθούν αποκλειστικά και μόνον οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της εμμονής των ξένων ελεγκτών πως, παρά την παρατεταμένη κρίση στην Ελλάδα, οι τελευταίοι εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά.

Οσον αφορά τους μεγαλοφοροφυγάδες, αυτούς θα τους αναλάβει η ειδική ομάδα «ράμπο», η οποία θα απαρτίζεται από 2.000 άτομα που θα ασχολούνται με το συγκεκριμένο «φορο-σαφάρι». Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ακόμη «στρατολογήσει» τους νέους ελεγκτές που θα στελεχώνουν την ομάδα, παρ” ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

Φορολογικές διαφορές

Η τρόικα έχει κρατήσει σημειώσεις και για τον μεγάλο όγκο των υποθέσεων που έχουν συσσωρευτεί στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και οι οποίες αργούν χαρακτηριστικά να συζητηθούν, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμα έσοδα για το Δημόσιο. Είναι περισσότερες από 1.200 οι υποθέσεις με αντικείμενο άνω των 300.000 ευρώ που εκκρεμούν σήμερα προς επίλυση και απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια για να μπορέσουν να φτάσουν στο τελικό στάδιο.

Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις υποθέσεις θα πάρουν σειρά προς συζήτηση από το 2016, αφού τα όργανα της Επιτροπής συνεδριάζουν μία με δύο φορές την εβδομάδα και ο αριθμός των προσφυγών που εκδικάζονται είναι πέντε με έξι.

Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των υποθέσεων που αντιμετωπίζονται τον μήνα είναι από 25 έως 30 ή περίπου 300 τον χρόνο. Δηλαδή, ένας φορολογούμενος που προσφεύγει σήμερα για πρώτη φορά στην Επιτροπή, παίρνει ημερομηνία ακρόασης μετά από τέσσερα χρόνια!

Οι επιτελείς στο υπουργείο έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο για την αποκέντρωση αυτών των υποθέσεων, το οποίο ετοιμάζονται να το συζητήσουν με την τρόικα.

Στον ένα μήνα που θα μείνει η τρόικα στην Αθήνα και θα παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα το οικονομικό επιτελείο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει όλα τα φοροεισπρακτικά μέτρα που έχουν αποτύχει και τα οποία έβλαψαν πολλαπλά τα δημόσια οικονομικά και την εθνική οικονομία. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση, η υψηλή φορολόγηση σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες που έπληξαν δυσμενώς την κατανάλωση, την επιχειρηματικότητα αλλά και τα δημόσια έσοδα, με έμφαση κυρίως στην Ενέργεια, όπως τιμολόγια της ΔΕΗ, καύσιμα κ.λπ.

 …………………………………………………………………………………………………………………………………. 

Διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών 40 δισ. ευρώ

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών στις εφορίες αποτελούν ιδιαίτερο θέμα για την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν ήδη συστήσει στον Γιάννη Στουρνάρα να προχωρήσει σε μαζική διαγραφή των χρεών που δεν επιδέχονται είσπραξης και τα οποία έχει υπολογιστεί ότι φτάνουν τα 40 δισ. ευρώ από τα 56,6 δισ. ευρώ που αποτελούν τα συνολικά χρέη των πολιτών.

Σύμφωνα με τους ξένους, ένα κομμάτι των χρεών ύψους 16,6 δισ. ευρώ μπορεί να «κουρευτεί» από αυτές τις οφειλές, καθώς η γνώμη τους είναι ότι δεν μπορούν να εισπραχθούν εξαιτίας της πολυδαίδαλης φορολογικής νομοθεσίας και της μειωμένης αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Για αυτό και η τρόικα αξιώνει περισσότερες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και ειδικά εκείνων που οι οφειλέτες έχουν φροντίσει να τα γράψουν στα ονόματα συγγενών τους. Ακόμα και αν οι οφειλέτες έχουν αποβιώσει, θεωρούν πως το Δημόσιο μπορεί να βρει και να κατάσχει τις περιουσίες τους που αλλάζουν χέρια χωρίς να παρεμβαίνει η εφορία.



24/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: