Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Aπαλλάσσονται οι 18άρηδες απ” το τεκμήριο διαβίωσης | Εφημερίδα των συντακτών

Aπαλλάσσονται οι 18άρηδες απ” το τεκμήριο διαβίωσης | Εφημερίδα των συντακτών


Aπαλλάσσονται οι 18άρηδες απ” το τεκμήριο διαβίωσης

Του Μάριου Χριστοδούλου

Σε διόρθωση της «γκάφας» με τους 18άρηδες ή τους μακροχρόνια ανέργους που καλούνταν εξαιτίας του τεκμηρίου των 3.000 ευρώ να πληρώσουν φόρο για μηδενικά εισοδήματα, προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική διάταξη που έχουν ετοιμάσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και έχει ήδη πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή ορίζει πως δεν θα φορολογούνται τεκμαρτά όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους, δεδομένου ότι από την τρέχουσα φορολογική χρήση είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν κανονικά δήλωση στην Εφορία.

Στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να τους απαλλάξουν από το τεκμήριο διαβίωσης που για τον άγαμο φορολογούμενο έχει οριστεί στα 3.000 ευρώ, όχι όμως και από την υποβολή της δήλωσης που προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος. Η απαλλαγή θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν από φέτος την άνοιξη στην Εφορία.

Για παράδειγμα, ένας φοιτητής ο οποίος σπουδάζει είτε στην ίδια πόλη με τον τόπο διαμονής του είτε σε διαφορετική, είναι υποχρεωμένος να υποβάλει κανονικά δήλωση στην Εφορία από τη στιγμή που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα αν δεν έχει αποκτήσει εισόδημα.

Ταυτόχρονα, βάσει του τελευταίου φορολογικού νόμου, θα έπρεπε να προσκομίσει αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του ατομικού εισοδήματός του, που στην προκειμένη περίπτωση αντιστοιχούσαν στο ύψος του τεκμηρίου διαβίωσης. Δηλαδή, για το εισόδημα των 3.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 750 ευρώ (3.000Χ25%=750).

Εφόσον το ποσό των αποδείξεων δαπανών δεν προσκομιστεί στην Εφορία, τότε επιβάλλεται «πέναλτι» (ποινή φόρου) ίσο με το 10% επί του ποσού των αποδείξεων που θα έπρεπε να συνυποβάλει με τη φορολογική δήλωση. Δηλαδή ο φόρος που έπρεπε να πληρώσει ένας 18άρης έφτανε στα 75 ευρώ (750Χ10%=75).

Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας το πρόβλημα που είχε ανακύψει αποφάσισε να τους εξαιρέσει από τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο οδηγούσε χιλιάδες απόφοιτους Λυκείου ή φοιτητές κατευθείαν στο ταμείο της Εφορίας, χωρίς καν να έχουν εισόδημα ή οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο.

Με την τροπολογία οι νέοι και οι φοιτητές θα υποβάλλουν ατομική δήλωση, πλην όμως θα μπορούν να δηλωθούν ως προστατευόμενα μέλη από τον γονέα. Δηλαδή, ο 18χρονος που συνεχίζει να είναι προστατευόμενο μέλος ως φοιτητής θα υποβάλλει ατομική δήλωση από την οποία δεν θα έχει καμία φορολογική επιβάρυνση, καθώς δεν θα του υπολογίζουν φόρο επί του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω αποδείξεων. Και παράλληλα, ο γονέας-κηδεμόνας θα αναγράφει στη δική του φορολογική δήλωση το ίδιο παιδί ως προστατευόμενο μέλος, προκειμένου να εισπράξουν το μηνιαίο επίδομα για το τέκνο.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να επεκτείνουν την απαλλαγή και στους μακροχρόνια ανέργους ή τους απόρους, οι οποίοι ενώ δεν έχουν καμία απολύτως πηγή εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν φόρο λόγω τεκμηρίων ένεκα της υποχρέωσης των αποδείξεων λιανικής κι επειδή κανείς δεν μπορεί να τους δηλώσει ως προστατευόμενα μέλη.








18/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: