Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Aκριβότερες οι γονικές παροχές, φθηνότερες οι μεταβιβάσεις | Εφημερίδα των συντακτών

Aκριβότερες οι γονικές παροχές, φθηνότερες οι μεταβιβάσεις | Εφημερίδα των συντακτών

Aκριβότερες οι γονικές παροχές, φθηνότερες οι μεταβιβάσεις

Του Μάριου Χριστοδούλου

Ακριβαίνουν οι γονικές παροχές λόγω μείωσης του αφορολογήτου στα 100.000 ευρώ και γίνονται ελαφρώς φθηνότερες οι μεταβιβάσεις ακινήτων για όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους ιδιοκτήτες. Την ίδια ώρα «παγώνουν» τα σχέδια της κυβέρνησης για επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Οι ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις που προηγήθηκαν έχουν κάνει τον Γιάννη Στουρνάρα να μη βιάζεται να πάρει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα και να στρέφεται πλέον στην είσπραξη των φόρων επί των ακινήτων από τα προηγούμενα έτη, όπως ο ΦΑΠ ή το ΕΤΑΚ της τριετίας 2010 -2012.

Αλλωστε, στο οικονομικό επιτελείο θα περιμένουν την τρόικα που έρχεται στο τέλος Φεβρουαρίου για να συζητήσουν τα χαρακτηριστικά που θα έχει ο ενιαίος φόρος από τον οποίο επιδιώκονται έσοδα 3,2 δισ. ευρώ, τα οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έρθουν στα ταμεία τούς τελευταίους μήνες του 2013.

Από την άλλη πλευρά, ειλημμένη είναι η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στη μείωση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος της επιβάρυνσης, έστω και οριακά, για αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή για το φορολογικό εισηγείται την κατάρτιση νέας κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα και με συντελεστές οι οποίες θα κυμαίνονται από 3% ώς 6% το ανώτερο. Σήμερα επιβάλλεται φόρος 8% για την αξία του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και πάνω από αυτό το ποσό 10%.

Τα όποια σχέδια τελούν υπό την προϋπόθεση ότι οι αντικειμενικές τιμές στα ακίνητα δεν θα αυξηθούν σημαντικά, αφού σε μια τέτοια περίπτωση εξανεμίζονται τα όποια φορολογικά οφέλη για έναν υποψήφιο αγοραστή. Εκτός κι αν καταλήγουν στη μείωση των συντελεστών, λόγω των επικείμενων αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες.

Τα νέα, όμως, είναι άσχημα για τους γονείς και τα παιδιά. Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν αλλαγές στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου για τις γονικές παροχές και μάλιστα επί το δυσμενέστερο. Εξετάζεται συγκεκριμένα μείωση κατά 30% του σημερινού αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές, ενώ κάτι αντίστοιχο προωθείται και για τις κληρονομιές και τις δωρεές.

Το σημερινό αφορολόγητο όριο στις παραπάνω κατηγορίες μεταβίβασης ακινήτων είναι 150.000 (όταν πρόκειται για κληρονομιά ή δωρεά προς τέκνο ή εγγονό) και συζητείται να μειωθεί στις 100.000 ευρώ. Υπήρχε και μια πιο ακραία πρόταση για τη μείωση αυτού του ποσού στο μισό και δη στις 75.000 ευρώ, πράγμα το οποίο θα έβαζε «φωτιά» στους φόρους. Το ίδιο πάντως πρόκειται να συμβεί και με το αφορολόγητο των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη σημερινή κλίμακα, για αξία μεταβίβασης έως 300.000 ευρώ ο φόρος γονικής παροχής ή κληρονομιάς ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για την αξία από τα 150.000 ευρώ έως τα 300.000 είναι μόλις 1% (τα πρώτα 150.000 είναι αφορολόγητα).

Στην ίδια φορολογική κλίμακα επίσης ο ανώτατος συντελεστής είναι 10%, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί προκειμένου να επιβαρυνθούν σημαντικά και όσοι κληρονομούν μεγάλης αξίας ακίνητα.

Αλλαγές επί το επαχθέστερον για τους φορολογούμενους αναμένονται και στις κλίμακες κληρονομιών και δωρεών προς συγγενείς άλλων βαθμών (ανίψια, αδέλφια, εξαδέλφια κ.ά.) με μείωση αφορολόγητων και αλλαγές σε συντελεστές και φορολογικά κλιμάκια.

Ενα ακόμη θέμα που εξετάζει η επιτροπή είναι και η μείωση των αμοιβών των συμβολαιογράφων προκειμένου να μειωθεί το κόστος των μεταβιβάσεων. Η αμοιβή του συμβολαιογράφου είναι σήμερα 1% επί του φόρου στην οποία προστίθεται η αύξηση του ΦΠΑ 23%.

…………………………………………………………………………………………………………………………………….. 

Χωρίς αντικείμενο εργασίας τα τμήματα φορολογίας κεφαλαίου των εφοριών

Σε απραξία έχουν πέσει τα τμήματα φορολογίας κεφαλαίου των εφοριών. Η μείωση στους συντελεστές μεταβίβασης, που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, όπως επισήμανε στην «Εφ.Συν.» αρμόδιος παράγοντας, στοχεύουν και στην αύξηση των δραστηριοτήτων στις εφορίες και δη στο συγκεκριμένο τμήμα φορολογίας κεφαλαίου που έχει κυριολεκτικά «νεκρώσει».

«Είναι ζήτημα να πραγματοποιούνται μία με δύο πράξεις» την ημέρα, τονίζουν αρμόδιες πηγές, «έναντι 200 – 300 που εκτελούνταν πριν από τα μνημονιακά χρόνια»! Στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς των εισπράξεων.

Τα 200 εκατ. ευρώ του 2008 έγιναν 185 εκατ. το 2009, 178 εκατ. το 2010 και 126 εκατ. το 2011. Για το 2012 οι εισπράξεις δεν θα ξεπεράσουν τα 85,7 εκατ. ευρώ και για το 2013 τα 83,7 εκατ. ευρώ. Ακόμη κι αυτοί οι οποίοι περνούν σήμερα από το τμήμα κεφαλαίου είναι όσοι θέλουν να κάνουν γονικές παροχές.

17/02/2013



Δεν υπάρχουν σχόλια: