Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Aνοιξαν "κερκόπορτα" στο περιουσιολόγιο της εφορίας


Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ

Ιδιοκτήτες ακινήτων, διέγραφαν μόνοι τους τα ακίνητά τους από την ηλεκτρονική βάση του υπουργείου Οικονομικών για να μην πληρώνουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Όχι, δεν πρόκειται για …χάκερ οι οποίοι κατάφεραν να «σπάσουν» τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Απλοί φορολογούμενοι είναι οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα που τους έδωσε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών με έναν απλό κωδικό πρόσβασης να μπορούν να σβήνουν και να γράφουν ακίνητα από την ηλεκτρονική τους μερίδα στο Taxis χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος.

Από την υπερβολική γραφειοκρατία, περάσαμε απευθείας στο άλλο άκρο με αποτέλεσμα τώρα το υπουργείο Οικονομικών να μην γνωρίζει πλέον αν και σε ποιο βαθμό είναι αξιόπιστο το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο (έστω και αυτό το κουτσουρεμένο περιουσιολόγιο που διαθέτει η ΓΓΠΣ και από το οποίο απουσιάζει κάθε πληροφορία για τα αγροτεμάχια). Κρίσιμη λεπτομέρεια: το περιουσιολόγιο αυτό, υποτίθεται ότι θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο θα στηριχτεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων και ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΦΜΑΠ και το χαράτσι της ΔΕΗ.

Την ύπαρξη «κερκόπορτας» στο περιουσιολόγιο της εφορίας, ετοιμάζεται να παραδεχτεί γραπτώς το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Η παραδοχή περιλαμβάνεται στην εισηγητική έκθεση νομοθετικής ρύθμισης η οποία αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την οποία  θα ζητείται από τους συμβολαιογράφους να μην εκτελούν αγοραπωλησία ακινήτων αν δεν έχει προσκομιστεί από τον πωλητή αντίγραφο από το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ έτους 2009.  Παραπέμπει λοιπόν στον μοναδικό φόρο που έχει αποπληρωθεί ως τώρα ( οι υπόλοιποι αποστέλλονται τώρα ) και αυτός είναι το ΕΤΑΚ του 2009, τέσσερα χρόνια πίσω.

Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν αυτή την αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών και διέγραψαν τα ακίνητα από την ηλεκτρονική τους μερίδα χωρίς φυσικά να τους ζητηθεί συμβόλαιο ή άλλο παραστατικό. Αποτέλεσμα του χάους είναι το  υπουργείο Οικονομικών να έχει ζημιωθεί, άγνωστο με ποιο ποσό. Ιδού τι αναφέρει και η εισηγητική έκθεση της νομοθετικής ρύθμισης που έχει ήδη συνταχθεί και την οποία έχουν στη διάθεσή τους οι «6μέρες»: «…Διαπιστώθηκε ότι πολλά φυσικά πρόσωπα είχαν διαγράψει ηλεκτρονικά, χωρίς νόμιμη αιτία, ακίνητά τους, αναμένοντας – προφανώς - την εκ νέου αναστολή της υποχρεωτικής προσκόμισης του πιστοποιητικού ΦΑΠ με συνέπεια αυτής την απώλεια εσόδων του Δημοσίου».
Η έκταση της «μαύρης τρύπας» δεν μπορεί να υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών όπως προκύπτει και από την έκθεση για τις επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό η οποία και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού δεν αναμένεται ουσιαστική μεταβολή των εσόδων του Δημοσίου. Θα υπάρξει μία μικρή αύξηση, η οποία όμως δεν μπορεί να υπολογισθεί, συνεπεία της υποχρέωσης προσκόμισης, αντί του πιστοποιητικού του ΦΑΠ, του εκκαθαριστικού του ΕΤΑΚ έτους 2009, στις περιπτώσεις που τα φυσικά πρόσωπα που μεταβιβάζουν ακίνητα είχαν παραλείψει να δηλώσουν αυτά το αντίστοιχο έτος φορολογίας».

Το πώς θα εντοπιστούν οι παραβάτες, παραμένει γρίφος. Θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών σε νέα απογραφή της ακίνητης περιουσίας ταλαιπωρώντας έντιμους και φοροπαραβάτες; Η λύση θα πρέπει να βρεθεί άμεσα καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα λειτουργήσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων με αποτέλεσμα να ανοίξει «τρύπα» δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.
 

----------------------------------------------------------------------------------
12 εκατ. ευρώ σε 60.000 χρωστά το δημόσιο για το χαράτσι

Πάνω από 60.000 ιδιοκτήτες, πλήρωσαν «χαράτσι» στη ΔΕΗ χωρίς να το οφείλουν και εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο τρέχουν από την εφορία στη ΔΕΗ και από την ΔΕΗ στην εφορία για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Το δημόσιο, το οποίο παρακρατεί παράνομα ποσά που ανέρχονται σε τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ευρώ, δεν επιστρέφει τα οφειλόμενα στους δικαιούχους. Τέλος στην …περιπέτεια τους, αναμένεται να μπει με νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά (κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή).

Η νομοθετική ρύθμιση, θα δίνει το δικαίωμα στους ενδιαφερόμενους, να αναζητήσουν τα χρήματά τους, αυτή τη φορά μέσω της εφορίας.  Με  τον αρχικό νόμο (Οκτώβριο του 2011), είχε προβλεφτεί ότι σε περίπτωση λάθους λόγω εσφαλμένης εγγραφής στα αρχεία της ΔΕΗ (πχ. Μεγαλύτερο εμβαδό από το κανονικό, υψηλότερη τιμή ζώνης, εγγραφή μικρότερη ), το υπουργείο Οικονομικών θα επέστρεφε το επιπλέον ποσό στους δικαιούχους μετά τον απαραίτητο επανυπολογισμό. Πως; Κάνοντας συμψηφισμό με το χαράτσι του 2012. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες που θα καλούνταν από λάθος να πληρώσουν περισσότερο φόρο, θα έπρεπε ούτως ή άλλως να περιμένουν έναν ολόκληρο χρόνο για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Στην πράξη, αποδείχτηκε ότι η αναμονή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Κι αυτό διότι στον νόμο είχε προβλεφθεί ότι οι επιστροφές θα γίνονταν μέσω της ΔΕΗ. Όμως, υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι για διάφορους λόγους, δεν μπορούσαν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Δύο ήταν οι κυριότεροι λόγοι:

1.       Οι φορολογούμενοι έσπευσαν να κόψουν το ρεύμα για να γλιτώσουν το χαράτσι του 2012. Έτσι, δεν μπορούσε να γίνει συμψηφισμός
2.       Το οφειλόμενο ποσό προς τον φορολογούμενο, ήταν μεγαλύτερο από ολόκληρο το χαράτσι του 2012. Έτσι, και μετά το 2012, το δημόσιο εξακολουθούσε να χρωστάει φόρους στον ιδιοκτήτη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: