Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ρύθμιση χρεών ala carte για κάθε φορολογούμενο από τις ΔΟΥ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρύθμιση χρεών ala carte για κάθε φορολογούμενο από τις ΔΟΥ

Ρύθμιση χρεών ala carte για κάθε φορολογούμενο από τις ΔΟΥ

18.02.2013 19:45
Το... σπασμένο τηλέφωνο φαίνεται ότι έπαιξαν για μια ακόμα φορά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς μετά από μέρες διαρροών και δηλώσεων για νέα ρύθμιση οφειλών ακόμα και σε 100 δόσεις, οι οποίες ουδέποτε διαψεύστηκαν, πλέον ο πήχης τοποθετείται πολύ χαμηλά.
Το πρώτο σήμα έστειλε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης- με μάλλον άκομψο τρόπο αν λάβει κανείς υπόψιν ότι υπήρξαν διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων- ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια, σημείωσε ότι «το υπουργείο μελετά δυνατότητες αντιμετώπισης δυσλειτουργιών του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, το οποίο, όμως, λαμβάνοντας υπόψη και τη διεθνή πρακτική, δεν είναι σκόπιμο να προβλέπει μεγαλύτερο αριθμό δόσεων...».
Παράλληλα, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επεσήμαναν ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο αριθμός των δόσεων αλλά η δυνατότητα εξέτασης κατά περίπτωση των αναγκών των φορολογούμενων- οφειλετών.
Μετά από το «μούδιασμα» της απάντησης Μαυραγάνη ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία επεσήμανε ότι «η Κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου».
Στη πραγματικότητα τα σενάρια περί 100 δόσεων (!) ήταν ο ευσεβής πόθος ή υπερβολή κάποιων υπηρεσιακών, που δεν είχε καμία σχέση με τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικα και της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών.
Από την άλλη, το... συμμάζεμα της φημολογίας περί 100 δόσεων έγινε με σημαντική καθυστέρηση, χωρίς να έχουν διαψευστεί εν τω μεταξύ οι σχετικές πληροφορίες, με αποτέλεσμα η όλη επιχείρηση να κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για το οικονομικό επιτελείο.
Τι πρέπει να περιμένουν οι οφειλέτες; Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο ρίχνει το βάρος στη δυνατότητα των εφοριών να εξετάζουν το ατομικό προφίλ όσων αιτούνται ρύθμισης και να χορηγούν στη συνέχεια τον κατάλληλο αριθμό δόσεων, καθορίζοντας επίσης κατά περίπτωση και το ποσό της κάθε δόσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ανώτατος αριθμός δόσεων απ' ότι φαίνεται δεν θα είναι μεγαλύτερος από το σημερινό πλαίσιο (περίπου 40), ενώ στα θετικά του νέου πλαισίου είναι το πολύ χαμηλότερο επιτόκιο των προσαυξήσεων (σήμερα 1% μηνιαίως), που θα κυμαίνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων.


Πηγή: Ρύθμιση χρεών ala carte για κάθε φορολογούμενο από τις ΔΟΥ | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/91254#ixzz2LH7r80IR

Δεν υπάρχουν σχόλια: