Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Νέες κόντρες με το φόρο ακινήτων


Έντυπη Έκδοση 

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ

Νέες κόντρες με το φόρο ακινήτων

Σε διελκυστίνδα μεταξύ στελεχών που επιθυμούν να «παγώσουν» το νέο φόρο για φέτος και εκείνων που επιθυμούν να θεσπιστεί και να ισχύσει άμεσα εξελίσσεται ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα.
Λύση  στο «γρίφο»  του ενιαίου  φόρου  στα ακίνητα αναζητεί  ο υπουργός Οικονομικών  Γιάννης ΣτουρνάραςΛύση στο «γρίφο» του ενιαίου φόρου στα ακίνητα αναζητεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης ΣτουρνάραςΠαρ' ότι την προηγούμενη εβδομάδα πληροφορίες έκαναν λόγο για προσωρινό τέλος των διαπραγματεύσεων, η εικόνα από το υπουργείο Οικονομικών είναι διαφορετική, καθώς στελέχη δηλώνουν ότι τίποτα δεν έχει σταματήσει και ότι η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αυτή την εβδομάδα η διακομματική επιτροπή που ετοιμάζει το νέο φόρο θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία και θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα που έχουν μείνει προς διευθέτηση.
Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», «ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί πολιτική φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, χωρίς διάθεση υπερφορολόγησης, με τη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου που θα ενσωματώνει τους υφιστάμενους τακτικούς και τους έκτακτους φόρους στα ακίνητα».
Οι προτάσεις της επιτροπής βρίσκονται ήδη στα χέρια του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και επεξεργάζεται όλα τα σενάρια για να παρουσιάσει την τελική μορφή του νέου φόρου. Ο υπουργός Οικονομικών έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν πρόκειται για νέο φόρο, αλλά για ενοποίηση των υφιστάμενων φόρων και, παράλληλα, ενσωμάτωση του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω της ΔΕΗ. Η μετατροπή όμως ενός φόρου με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης σε μόνιμο αποτελεί από μόνη της απόδειξη ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση στα ακίνητα.
Η πολιτική κόντρα που ξέσπασε με αφορμή τις διαρροές για το αφορολόγητο στα ακίνητα και τη μέθοδο φορολόγησης στα αγροτεμάχια λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα το νέο φόρο ακινήτων, τουλάχιστον για το 2013. Υπήρξαν μάλιστα και εισηγήσεις που πρότειναν, για να αποφευχθεί μια ενδοκυβερνητική κρίση σε μια ήδη δύσκολη εποχή για την κυβέρνηση, να συνεχιστεί κανονικά η είσπραξη του έκτακτου τέλους μέσω της ΔΕΗ και να μετατεθεί ο νέος φόρος για τον επόμενο χρόνο.
Τα στελέχη που πρότειναν την αναβολή του νέου φόρου έθεταν και το θέμα προετοιμασίας του φορολογικού μηχανισμού ώστε να εφαρμοστεί ο φόρος, καθώς:
* όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να ενημερώσουν την Εφορία για τυχόν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους, ενώ ακόμα δεν έχει ανοίξει η σχετική εφαρμογή της ΓΓΠΣ,
* να γίνει καταγραφή όλων των εκτός σχεδίων αγροτεμαχίων, διαδικασία που θα πάρει αρκετό καιρό,
* να ολοκληρωθεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών,
* να ετοιμαστεί ο μηχανισμός υπολογισμού του φόρου βάσει των κριτηρίων που θα προβλέπει το νομοσχέδιο όταν ψηφιστεί.

Αγροτεμάχια, ξενοίκιαστα διαμερίσματα, τα αγκάθια

Αγκάθια για το οικονομικό επιτελείο παραμένουν τα αγροτεμάχια, τα κενά και ξενοίκιαστα διαμερίσματα και σπίτια, καθώς και η διαδικασία καταγραφής των αδήλωτων αγροτεμαχίων.
Η λύση που φαίνεται πως προτείνεται για τα αγροτεμάχια είναι ο διαχωρισμός τους σε καλλιεργήσιμα και μη καλλιεργήσιμα, καθώς και ο διαχωρισμός των ιδιοκτητών τους σε κατ' επάγγελμα αγρότες ή με άλλη επαγγελματική ιδιότητα. Για τα καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια, φαίνεται πως επικρατούν οι σκέψεις για αφορολόγητο και φορολογικούς συντελεστές από 0,1% έως και 0,5%. Αντίθετα, για τα μη καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια προκρίνεται η φορολόγησή τους με την κλίμακα των εντός σχεδίου οικοπέδων, με μείωση της αντικειμενικής αξίας ίσως και κατά 50%. Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιείται η κλίμακα και οι φορολογικοί συντελεστές που χρησιμοποιούνται και για τα ακίνητα, δηλαδή θα ξεκινά από το 0,5% ή 0,1% και θα φθάνει έως και το 2%. Εντονες διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση υπάρχουν και για τον τρόπο φορολόγησης των κενών ή ξενοίκιαστων κατοικιών. Οι προτάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι:
α) φορολόγηση όλων των ακινήτων, ακόμα και αν παραμένουν ανεκμετάλλευτα από τους ιδιοκτήτες τους,
β) απαλλαγή από το φόρο ή μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα.
Αναφορικά με την πρώτη περίπτωση, υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με τα νέα βάρη που θα επωμισθούν οι ιδιοκτήτες για ακίνητα που δεν τους αποφέρουν εισόδημα εν μέσω κρίσης στην αγορά ακινήτων. Για τη δεύτερη πρόταση υπάρχει προβληματισμός όσον αφορά τον τρόπο που θα εξακριβώνεται αν πραγματικά παραμένει ανεκμετάλλευτο το ακίνητο.

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορία και φορολογική πολιτική
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Οικονομία
Υπερβολές τα περί νομισματικού πολέμου λένε Ντράγκι και Νοβότνι
Απώλειες εσόδων παντού καταγράφει η ICAP
Στην Εθνική το 84,35% της Eurobank
Ενεργοποιείται η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης
Σύγχυση με τις ληξιπρόθεσμες όφειλες προς το Δημόσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: