Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ Στουρνάρας: Ανοικτές οι απολύσεις για την Τρόικα


ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Στουρνάρας: Ανοικτές οι απολύσεις για την Τρόικα

Στουρνάρας: Ανοικτές οι απολύσεις για την Τρόικα
Το ζήτημα των απολύσεων «είναι ανοικτό» για την τρόικα αλλά για την κυβέρνηση όχι.
Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας στο MEGA .
Τόνισε ότι το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα με το σκεπτικό ότι η διατύπωση του όρου για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ του Μαρτίου είναι ασαφής . Πρόσθεσε ότι στα υπέρ της ελληνικής πλευράς είναι το γεγονός ότι το 2012 στόχος για αποχωρήσεις από το Δημόσιο ήταν 20.000 άτομα και τελικά αποχώρησαν 35.000 άτομα.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα και εκτίμησε πως το 2014 θα είναι χρονιά μικρής αλλά πραγματικής ανάπτυξης.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μειώσει τον κατώτατο μισθό. Όπως ανέφερε ο κατώτατος μισθός θα καθοριστεί μετά από διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων και η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να μειωθεί περαιτέρω. Μάλιστα, σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός κατά κάποιους έχει ήδη μειωθεί πολύ περισσότερο από ότι θα έπρεπε.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι εάν ο φετινός προϋπολογισμός πάει καλύτερα από τους στόχους και επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα, τότε το 70% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος θα αξιοποιηθεί υπέρ της μείωσης της φορολογίας ή παροχής κοινωνικών επιδομάτων. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή, πρόσθεσε .
Εξάλλου δεν θέλησε να κάνει κάποια εκτίμηση για το πότε θα μπορέσουν να διορθωθούν μέτρα που έχουν ληφθεί. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι αυτό θα συμβεί όταν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές και γίνει «αυτοδύναμη».
Σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία, αναφέροντας ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αυτό επιθυμούν.
Κ. Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: