Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Χρήστος Κολώνας
Στην τρόικα έχει... κολλήσει η «πολυθρύλητη» νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που έχουν συνάψει τραπεζικά ενυπόθηκα δάνεια, αλλά και για την τροποποίηση των διατάξεων του νόμου για τους υπερχρεωμένους καταναλωτές, γνωστός κι ως «νόμος Κατσέλη». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει θέσει ως στόχο αυτές οι νομοθετικές αλλαγές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο.
Ωστόσο, αν και αυτές έχουν ανακοινωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο και κατόπιν συμφωνίας με τις τράπεζες εντούτοις, η τρόικα εξέτασε το θέμα, όπως λένε πηγές της «ΗτΣ», τον Ιανουάριο, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης το κείμενο να σταλεί και στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να μετρηθούν οι επιπτώσεις από τις διατάξεις για τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
Η ΤτΕ δεν έχει ενημερώσει ακόμη για τα αποτελέσματα των μετρήσεών της, που διάφορα σενάρια θέλουν να υπολογίζονται σε περίπου 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ.
Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Πάντως στελέχη τραπεζών αναφορικά με την έκθεση εργασίας του ΔΝΤ που ερμηνεύεται ως πρόταση για «κούρεμα» των δανείων του ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει και ούτε μπορεί να γίνει. Εξηγούν πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κινδυνεύσει η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Χρήματα τα οποία θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι.
Τελικό κείμενο
Παράλληλα, πριν από περίπου δύο εβδομάδες το υπουργείο Ανάπτυξης έστειλε στην τρόικα και το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, που όπως προαναφέρθηκε, αφορά στη ρύθμιση δανείων νοικοκυριών προς τις τράπεζες αλλά και τη βελτίωση των διατάξεων του νόμου Κατσέλη.
Σημειώνεται δε, πως στις διαβουλεύσεις που είχε η τρόικα το διάστημα Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα, με το υπουργείο Ανάπτυξης δεν προχώρησε σε κάποιες παρατηρήσεις που αλλάζουν το νόημα των εξαγγελιών.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση δανείων των νοικοκυριών;
Η ρύθμιση, διευκόλυνση την ονοματίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση. Το ετήσιο εισόδημά τους είναι μέχρι 25.000 ευρώ και αφού έχει μειωθεί κατά 35% από την 1η Ιανουαρίου του 2010. Αφορά επίσης ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.
Τα δάνεια που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση είναι μόνο τα ενυπόθηκα και αφορούν μόνο την κύρια κατοικία του δανειολήπτη.
Η αντικειμενική τους αξία είναι μέχρι 180.000 ευρώ και 200.000 ευρώ για πολύτεκνους.
Σε όσους υπάγονται στο πρόγραμμα διευκόλυνσης, θα χορηγείται περίοδος χάριτος 4 ετών με επανεξέταση στα 2 έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας καταβάλλονται μόνο τόκοι υπολογισμένοι με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Εάν το ποσό της ως άνω τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στο ύψος αυτό. Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.
Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη
Το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρεί και σε αλλαγές του νόμου 3869/2010 ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός. Λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία για ρύθμιση και διαγραφή χρεών καταγράφεται μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα που οδηγεί σε ομηρεία όσους δανειολήπτες έχουν προσφύγει στην πρόνοια του νόμου. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είχε αποκαλύψει η «ΗτΣ» στις 9 Φεβρουαρίου, ότι οι αιτήσεις στα δικαστήρια είχαν ξεπεράσει τις 40.000 έχοντας αυξηθεί κατά 46% σε σχέση με το προηγούμενο τετράμηνο. Μάλιστα ορίζονται δικάσιμοι το 2020.
Για να απεμπλακεί αυτή η διαδικασία και προκειμένου να ενισχυθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός καταναλωτών - τραπεζών θα αρκεί, σύμφωνα με την πρώτη και κύρια αλλαγή που δρομολογεί το υπουργείο Ανάπτυξης, η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν του 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτείται σήμερα.
Θα προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης.
Η ελάχιστη καταβολή ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.
Αλλαγές και στον «Τειρεσία»
Η κυβέρνηση προτρέπει τις τράπεζες και για αλλαγές στον «Τειρεσία». Συγκεκριμένα προβλέπεται η βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου έτσι ώστε να αναγνωρίζονται οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μίας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: