Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Από κόσκινο οι καταθέσεις των ελεύθερων επαγγελματιών


Από κόσκινο οι καταθέσεις των ελεύθερων επαγγελματιών
Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ

«Εφαρμόστε εδώ και τώρα τις έμμεσες πρακτικές ελέγχου» διαμηνύει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας ουσιαστικά να λαμβάνεται υπόψη για τη φορολόγηση ενός εκατομμυρίου ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, και το περιεχόμενο των τραπεζικών τους καταθέσεων. Για να εφαρμοστούν οι «έμμεσες πρακτικές» το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει νόμο που έχει ψηφιστεί εδώ και έναν χρόνο. Δεν αρκεί όμως μόνον αυτό. Πρέπει οι τράπεζες να αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών το σύνολο των καταθέσεων που διατηρούν οι επιτηδευματίες σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όμως, αυτό, δεν είναι το μοναδικό «αίτημα» του υπουργείου Οικονομικών. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει:

1.Να σταλούν στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των φυσικών προσώπων προκειμένου να φτιαχτεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο
2.Να ταχυδρομηθούν βεβαιώσεις για τους τόκους προκειμένου τα ποσά να αναγραφούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις
3.Να σταλούν αναλυτικά οι κινήσεις λογαριασμών για δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους προκειμένου να προχωρήσουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ.

Τι γίνεται στην πράξη; Προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει κανένα από τα μεγαλόπνοα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών τα οποία παραμένουν σε επίπεδο σχεδιασμού. Ο νόμος για την φορολόγηση των επιτηδευματιών με βάση τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2012 αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε λόγω έλλειψης της υπουργικής απόφασης. Μάλιστα ο νόμος τροποποιήθηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο έτσι ώστε οι έμμεσες τεχνικές να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για την φορολόγηση προηγούμενων χρήσεων. Έμμεσες τεχνικές ελέγχου είναι:

α) η αρχή των αναλογιών
β) η ανάλυση ρευστότητας του φορολογούμενου
γ) η καθαρή θέση του φορολογούμενου
δ) η σχέσης της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και
ε) το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Με αυτές τις τεχνικές μπορούν να προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα των φορολογουμένων, τα ακαθάριστα έσοδα, οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών.

Για το πώς ακριβώς πρέπει να λειτουργήσουν  -κατ’ απαίτηση της τρόικας- οι «έμμεσες τεχνικές ελέγχου»- αποκαλυπτική είναι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έχουν δημοσιεύσει οι «6μέρες». Η μέθοδος με το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, λειτουργεί ως εξής: (εφαρμόζεται ήδη στην Αυστρία, στην Ιαπωνία, στην Νέα Ζηλανδία, στις ΗΠΑ και στην Σουηδία). Στο υπόλοιπο των καταθέσεων (τόσο των επαγγελματικών όσο και των προσωπικών λογαριασμών) προστίθενται οι δαπάνες που έχουν γίνει με μετρητά ενώ αφαιρούνται τα ποσά που έχουν προέλθει από δάνεια ή κληρονομιές (εφόσον ο φορολογούμενος μπορεί να τα αποδείξει). «Η μέθοδος στηρίζεται στην αρχή ότι το χρήμα ή κατατίθεται σε λογαριασμό ή δαπανάται» αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ. Χρήμα το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία φορολογείται ως εισόδημα.

Η τρόικα (σε επίπεδο τεχνικού κλιμακίου) θέτει και ζήτημα αρμοδιοτήτων της νέας γενικής γραμματείας φορολογικών εσόδων. Πρακτικά ζητάει να μεταφερθεί στον Χάρη Θεοχάρη και η αρμοδιότητα τόσο του ΣΔΟΕ όσο και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (στην οποία ο κ. Θεοχάρης θα παραμείνει επικεφαλής τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή). Αν ικανοποιηθεί και αυτό το αίτημα, ο σημερινός υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης θα μείνει χωρίς αρμοδιότητες. Ήδη, με νομοσχέδιο που καταθέτει εντός των ημερών στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, στην αρμοδιότητα του κ. Θεοχάρη περνά και ο έλεγχος των εφοριών.

Οι πιέσεις της τρόικας να ενισχυθεί η νεοσύστατη «ημιανεξάρτητη» Γενική Γραμματεία Φορολογικών Εσόδων δικαιολογείται με το επιχείρημα ότι πρέπει να εκλείψουν οι παρεμβάσεις στην άσκηση της φορολογικής πολιτικής. Μάλιστα, για την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν διατυπωθεί μέσα από έκθεση τεχνικού κλιμακίου, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν τροπολογίες εντός των ημερών. Η τρόικα, μεταξύ άλλων στέκεται και στην στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, ζητώντας να προσληφθούν τουλάχιστον 200 «εξωτερικοί ελεγκτές» μέχρι το τέλος Μαρτίου. Οι εξωτερικοί ελεγκτές θα πρέπει να αυξηθούν στους 500 έως το τέλος του 2013 ενώ άλλες 500 προσλήψεις θα πρέπει να γίνουν μέσα στο 2014.



---------------------------------------------------------
Στην Αθήνα η τρόικα με «άγριες διαθέσεις»


Στην Αθήνα καταφθάνει η τρόικα από την ερχόμενη Δευτέρα, την ώρα που στην κυβέρνηση «τρέχουν» να…μαζέψουν τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αναμένονται στις 25 Φεβρουαρίου και στο επίκεντρο των ελέγχων τους θα βρεθούν το χρονοδιάγραμμα των δράσεων του μνημονίου, το σχέδιο για τις «απολύσεις» στο Δημόσιο, η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η σύνταξη του κώδικα φορολογικών διαδικασιών, αλλά και η πτωτική πορεία των εσόδων του εφετινού προϋπολογισμού.
Στη συνέχεια, μέσα στον Μάρτιο (πιθανώς το Σάββατο 2 Μαρτίου) , αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων, κ.κ. Ματίας Μορς (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), οι οποίοι θα κάνουν την πολιτική συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για την πορεία του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής θα περιμένουν τα πρώτα πορίσματα της τεχνικής εξέτασης πριν καθορίσουν το ραντεβού τους με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Αυτό το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αφορά αφενός το τι θα ζητήσει η τρόικα για τις φετινές «απολύσεις» στο Δημόσιο και αφετέρου ,την πιθανότητα να τεθούν σε εφαρμογή οι ρήτρες απόκλισης, οι οποίες εμπεριέχονται στο Μνημόνιο, εξαιτίας της μέχρι τώρα κακής πορείας του προϋπολογισμού.

Αναφορικά με τις «απολύσεις» στο Δημόσιο, η δέσμευση έναντι των δανειστών κάνει λόγο για 25.000 μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Πριν από αυτό όμως, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εκπονήσει τα σχέδια στελέχωσης των υπουργείων και των φορέων, τα οποία θα αποτυπώνουν τον αριθμό των υπαλλήλων που είναι αναγκαίοι και όχι το ποιοι συγκεκριμένα θα αποχωρήσουν. Αν και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης ανέφεραν  ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποχωρήσεις εντός του 2013,εντούτοις οι ανακοινώσεις του εκπροσώπου τύπου του επιτρόπου Όλι Ρεν δημιουργούν ερωτηματικά. Ειδικότερα, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ σημείωσε ότι στο πλαίσιο της μείωσης του εργατικού δυναμικού στο Δημόσιο κατά 150.000 έως το 2015, 25.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας το 2013 από τους οποίους 12.500 το πρώτο εξάμηνο! Έτσι, το τοπίο παραμένει «θολό»,καθώς  φάνηκε να ταυτίζει τα σχέδια στελέχωσης με την επιλογή των υπαλλήλων προς αποχώρηση.

Όσο για την ενδεχόμενη ενεργοποίηση των ρητρών απόκλισης, πρόκειται για παραμβάσεις, οι οποίες θα αφορούν νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, βάσει της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών της.Αν και στην κυβέρνηση διατείνονται περί του αντιθέτου, οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα είναι αρκετά αισιόδοξοι και έτσι βάσει του προγράμματος Ε.Ε. και ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό, να απαιτήσουν την ενεργοποίηση αυτών η οποία προβλέπει νέες μειώσεις εξόδων που για το κράτος.

Για αυτό το λόγο άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κλιμάκια της τρόικα θα ελέγξουν την ερχόμενη εβδομάδα την πορεία των εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ θα δώσουν έμφαση και στην πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να έρθουν στα ταμεία του κράτους 2,5 δισ. ευρώ το 2013.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η δόση του Φεβρουαρίου δε «διατρέχει» κίνδυνο. Ωστόσο φαίνεται να τροποποιείται η διαδικασία για την χορήγηση των επομένων δόσεων, καθώς η δόση του Μαρτίου των 2,8 δισ. ευρώ ενδέχεται να εκταμιευθεί μαζί με τη δόση του Απριλίου 6 δισ. ευρώ, με την νέα αξιολόγηση των ελεγκτών.Αυτό σημαίνει ότι αν και η δόση του Μαρτίου έχει εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο  από το Eurogroup του Δεκεμβρίου, η καταβολή της θα εξαρτηθεί και πάλι από την έκθεση της τρόικα, που θα πρέπει να ετοιμαστεί έως τέλος Μαρτίου.
 Γιάννης Αγουρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: