Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Σκορδάς: Προωθούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.


Σκορδάς: Προωθούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σκορδάς: Προωθούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πάγωμα δόσεων, και ευνοϊκές ρυθμίσεις για αποπληρωμή χρεών περιλαμβάνονται στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που προωθεί η κυβέρνηση, ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στην ΝΕΤ.

Ο Θανάσης Σκορδάς σημείωσε ότι η ρύθμιση θα είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες και διευκρίνισε ότι σ' αυτή θα μπορούν να υπαχθούν όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 32% τα τελευταία χρόνια  καθώς και οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και οι χρόνια πάσχοντες.

Τόνισε ακόμα ότι η ρύθμιση θα προβλέπει μεταξύ άλλων το «πάγωμα» της δανειακής δόσης για 4 χρόνια.

Ρυθμίσεις για  τα  υπερχρεωμένα νοικοκυριά με έμφαση στη μείωση των επιτοκίων, ζητά εκ νέου η ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα, εγείρει ζήτημα «περικοπής» των δανείων με «τον ορισμό ενός ορίου κέρδους πάνω από το αρχικό δάνειο.

Επισημαίνει οτι  «το σύνολο κάθε ρυθμισμένης δόσης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 25% των συνολικών εισοδημάτων των νοικοκυριών, ενω όσον αφορά τους άνεργους θα πρέπει να υπάρξει περίοδος χάριτος».

Ολική διαγραφή υποχρεώσεων δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και μείωση των μηνιαίων καταβολών, προτείνει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης προτείνει τη μείωση των μηνιαίων καταβολών, έτσι ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος και το υπόλοιπο ποσό άνω του 30% της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη να διαγράφεται οριστικά.

Κάνει λόγο για πολιτική της εμμονής της κυβέρνησης σε μια λάθος μνημονιακή στρατηγική που καθημερινά ισοπεδώνει την κοινωνία και την οικονομία.

Πηγή: http://www.skai.gr

Ωστόσο για το ίδιο θέμα η Ναυτεμπορική αναφέρει:


Κατηγορηματικά αποκλείει το υπουργείο Ανάπτυξης το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης για κούρεμα των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.


Συγκεκριμένα, στον απόηχο της δημοσίευσης της μελέτης εργασίας στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία προτείνεται και το κούρεμα των δανείων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων σε σειρά χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), στελέχη του υπουργείου, μιλώντας στη «Ν» επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις τους, υπογραμμίζοντας ότι οι θέσεις του υπουργείου για τη ρύθμιση των δανείων, αλλά και τις τροποποιήσεις του νόμου 3869/2010 που αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά παραμένουν ως έχουν.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι η εν λόγω μελέτη αποτυπώνει απλώς τις απόψεις δύο στελεχών του ΔΝΤ και ως εκ τούτου δεν συνιστά δέσμευση για την κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με βάση τη μελέτη αυτή.

Συνεπώς, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος, το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένει τις απαντήσεις της τρόικας επί των προτάσεων που έχει καταθέσει από τον περασμένο Νοέμβριο για τη θεσμοθέτηση ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες, αλλά και για την τροποποίηση του Ν. 3869/2010. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για το μέλλον των προτάσεων αυτών, καθώς σε αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και οι απαντήσεις της τρόικας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι προετοιμασμένη ακόμη και για την απόρριψη επιμέρους προτάσεων, με αποτέλεσμα να διερευνά και άλλες λύσεις.

Τι προτείνει το υπουργείο

Η πρόταση του υπουργείου ως προς το σκέλος διευκόλυνσης των δανειοληπτών για ενυπόθηκες απαιτήσεις αφορά σε μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από 1/1/2010.

Συγκεκριμένα, προτείνεται για τα δάνεια που αφορούν μόνο στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ να χορηγείται περίοδος χάριτος 4 ετών με επανεξέταση στα 2 έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τόκους (τοκοπληρωμή), οι οποίοι υπολογίζονται με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Εάν το ποσό της τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στο ύψος αυτό.

Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων, προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών, ενώ η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

Σε ό,τι αφορά το νόμο 3869/2010, η πρόταση του υπουργείου προβλέπει ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής (όχι η πλήρης ομοφωνία, 100%, που απαιτείτο μέχρι σήμερα).

Προβλέπει, επίσης, την καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το δικαστήριο, ενώ η ελάχιστη καταβολή ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

Αναδιάρθρωση λέει το ΔΝΤ

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας στην Ευρώπη στις προσπάθειες εξυπηρέτησης των δανειακών οφειλών αναφέρεται έγγραφο εργασίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τους οικονομολόγους της έκθεσης να τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης των χρεών του ιδιωτικού τομέα στις χώρες της Ευρωζώνης που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας, στο οποίο επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εκφράζει τις απόψεις του ίδιου του ΔΝΤ, στη διάρκεια των ετών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα επίπεδα ιδιωτικού χρέους ως προς το ΑΕΠ έχουν αυξηθεί σημαντικά στις χώρες της Ευρώπης και κυρίως σε Ελλάδα και Ιρλανδία. «Τα νοικοκυριά σε αυτές τις χώρες έχουν βιώσει παράλληλα και σημαντική μείωση της αξίας των ακινήτων», γεγονός το οποίο περιορίζει τις δυνατότητες εξυπηρέτησης χρέους, επισημαίνεται στην έκθεση, με τίτλο «αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του ιδιωτικού χρέους, στον απόηχο της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης». Εάν δεν υπάρξει λύση στα προβλήματα, τότε τα υψηλά επίπεδα χρέους που βαρύνουν τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να αποτελέσουν εμπόδιο στην ανάκαμψη, τονίζεται στην έκθεση.













Έφοδοι αποκάλυψαν τα "τρωκτικά" του Δημοσίου - Διορισμοί με πλαστά πτυχία, υπάλληλοι "εξαφανισμένοι" ακόμη και καταδικασμένοι


- Όργιο ανομίας στο Δημόσιο!
 - Υπάλληλοι διορίζονταν σε θέσεις καταβάλοντας πλαστά πτυχία και μεταπτυχιακά
 - Υπάλληλοι "φαντάσματα" που δεν πάταγαν ποτέ στα γραφεία τους
 - Συγκλονιστικά παραδείγματα από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών
 - Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 7.000 απομακρύνσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο


Στη "φάκα" πιάστηκαν ήδη πολλά τρωκτικά του Δημοσίου αφού σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ η επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» ξεκίνησε ήδη και τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά!

Από τους ελέγχους που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από το "Σώμα των Αδιάφθορων", όπως πολλοί αποκαλούν το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, έχουν εντοπιστεί υπάλληλοι που κατέλαβαν θέσεις με πλαστά πτυχία, υπαλληλοι που έχουν καταδικαστεί για κακουργηματικές πράξεις και παραμένουν στα γραφεία τους, ακόμη και υπάλληλοι "εξαφανισμένοι" από τις υπηρεσίες τους για καιρό αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος!

Σχετικά με τα πλαστά πτυχία, τα ευρήματα είναι πραγματικά συγκλονιστικά μιας και δεν πρόκειται για μία ή δύο περιπτώσεις αλλά για σωρεία υποθέσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η διευθύντρια σχολείου Στερεάς Ελλάδος που είχε καταθέσει πλαστό πτυχίο Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και πλαστό μεταπτυχιακό προκειμένου για να καταλάβει τη θέση. ΠΑρομοίως, υπάλληλος εξωτερικής φρούρησης στις φυλακές είχε καταθέσει πλαστό απολυτήριο Λυκείου και μάλιστα με βαθμό 18. Εντύπωση προκαλούν οι περιπτώσεις υπαλλήλων που δε γνωρίζουν γρυ αγγλικά σε θέσεις "ξενόγλωσσες"... Ας είναι καλά τα πλαστά πτυχία γλωσσομάθειας! Αντίστοιχα βέβαια και για ηλεκτρονικούς υπολογιστές!

Οι επιτόπιοι έλεγχοι σε δημόσιες υπηρεσίες έβγαλαν κι άλλα λαβράκια! Ειδκότερα, οι επιθεωρητές του Σώματος Ελεγκτών σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους που έκαναν βρήκαν άδεια πολλά γραφεία... αφού οι υπάλληλοι μη έχοντας οποιοδήποτε έλεγχο θεωρούσαν ότι μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά όποτε και αν φυσικά ήθελαν! Οι κοπανες όμως είχαν και άλλη μορφή και μάλιστα "νόμιμη" με τη χορήγηση αδειών, πράγμα πολύ συνηθισμένο όπως αποκαλύπτεται για τους εκπαιδευτικούς.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι βάσει των ευρημάτων των ελέγχων θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο περίπου 7.000 υπάλληλοι. Πρόκειται για τους επίορκους και τους κοπανατζήδες που ψάχνει η κυβέρνηση για τις στοχευμένες αποχωρήσεις από το Δημόσιο που αποτελεί δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο των 25.000 διαθεσιμοτήτων που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: