Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Μπούμερανγκ για τα έσοδα οι τυφλοί φόροι


ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Μπούμερανγκ για τα έσοδα οι τυφλοί φόροι

Μπούμερανγκ για τα έσοδα οι τυφλοί φόροι
Της Μαρίας Βουργάνα
Όσο αυξάνονται οι φόροι τόσο μειώνονται τα έσοδα. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν με δραματικό τρόπο το γεγονός ότι η φορολογική πολιτική στο πλαίσιο της ασφυκτικής πίεσης του Μνημονίου σχεδιάστηκε και υλοποιείται με ξεκάθαρα εισπρακτική λογική, η οποία όμως δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Πολλοί φόροι, που αποφασίστηκαν στην «τούρλα του Σαββάτου» όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου, κρίνονται τώρα ως αναποτελεσματικοί καθώς όχι μόνο δεν απέφεραν έσοδα, αλλά επιπλέον έχουν δημιουργήσει παρενέργειες που τελικώς ναρκοθετούν τη λειτουργία της αγοράς δημιουργώντας, εν είδει φαύλου κύκλου, μεγαλύτερες δημοσιονομικές ανάγκες για να καλυφθούν οι υστερήσεις.
Μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ή η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση της ζήτησης και συρρίκνωση των εσόδων. Τόσο η υπέρμετρη φορολόγηση όσο και οι περικοπές στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων οδήγησαν την οικονομία σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχωρεί τώρα σε επανεξέταση ορισμένων μέτρων που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια της περιόδου 2010 - 2012 αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης όσων επιβεβαιωθεί με βάση συγκεκριμένα τεκμήρια ότι ήταν, πράγματι, αναποτελεσματικά και συνέβαλαν στο να χειροτερεύσουν αντί να καλυτερεύσουν τα πράγματα με τα οικονομικά του κράτους. Σε πρώτο πλάνο μπαίνει ο ΦΠΑ στην εστίαση με το οικονομικό επιτελείο να συζητάει τη μείωση του συντελεστή από 23% στο 19%. Η αύξηση του συντελεστή, όχι μόνο δεν συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, αλλά οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης, στο κλείσιμο αρκετών από αυτές και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Το έργο της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας συγκεκριμένων μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο των μνημονίων έχει ανατεθεί σε ειδική ομάδα εργασίας. Το πόρισμα της ομάδας εργασίας θα είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα ώστε τα ευρήματα να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς στην επικείμενη νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: