Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Περιθώριο μέχρι το τέλος του μήνα στους καταθέτες εξωτερικού για να λύσουν τις διαφορές με την εφορία


Περιθώριο μέχρι το τέλος του μήνα στους καταθέτες εξωτερικού για να λύσουν τις διαφορές με την εφορία

Πρώτη παράταση για τους 20.000 που δεν δικαιολογούν τα εμβάσματα από τις δηλώσεις


Του Κωστή Πλάντζου



Σημαντικό πρόβλημα ανακύπτει με 20.000 καταθέτες του εξωτερικού που δεν δικαιολογούν ποσά άνω των 100.000 ευρώ από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Η πλειονότητα αυτών δεν έχει σπεύσει, παρά τις παραινέσεις της εφορίας, να τα δικαιολογήσει και, σε πρώτη φάση, δίνει παράταση μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως είναι γνωστό, το ελληνικό δημόσιο στοχεύει να συγκεντρώσει 1 δισ ευρώ από τη λίστα των 54.000 Ελλήνων που έβγαλαν χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού.



Δύο εβδομάδες ακόμα παράταση μέχρι το τέλος του μηνός, στη διορία που έληξε την Παρασκευή για να ανταποκριθούν όσοι περισσότεροι από τους 54.000 Έλληνες της λίστα που έβγαλαν μεγάλα ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού, δίνει το υπουργείο Οικονομικών.



Παρότι οι ως τώρα διασταυρώσεις δείχνουν ότι περίπου 20.000 εξ αυτών, με εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τα εισοδήματά τους, η ανταπόκριση στην πρόσκληση του υπουργείο παραμένει μικρή.



Θεωρητικά αν τα ποσά αυτά φορολογηθούν με 30% , όπως έχει προταθεί, και με μέσο ποσό κατάθεσης τα 150.000 ευρώ, το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει τουλάχιστον 750.000.000 - 1 δισ. ευρώ.

Στην πράξη όμως, ανακύπτουν και μεγάλα προβλήματα και ο χρόνος που είχαν στην διάθεση τους οι φορολογούμενοι για να συγκεντρώσουν στοιχεία δεν ήταν επαρκής, για να αναζητήσουν στοιχεία, δηλώσεις και βεβαιώσεις από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και τις αντίστοιχες τράπεζες.



Ειδικότερα, λόγω της συνένωσης και μετακομίσεων των εφοριών όμως, πολλές δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα παλαιά αρχεία τους και χρειάζονται ενάμιση μήνα περίπου για τη συγκέντρωση των στοιχείων. Αντίστοιχοι ή και μεγαλύτεροι είναι οι χρόνοι που απαιτούνται για βεβαιώσεις από τις τράπεζες.



Ανακύπτουν όμως και γραφειοκρατικά εμπόδια: πχ για την ανάλωση κεφαλαίου περασμένων ετών, που θα δικαιολογούσε τις υψηλές καταθέσεις, τα έτη αυτά θα πρέπει να είναι συνεχόμενα και να φθάνουν μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους.



Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος, για παράδειγμα, έχει στην χρονιά του 1996 πουλήσει ένα ακίνητο ή έχει τόκους καταθέσεων τους οποίους δεν έχει δηλώσει στην αντίστοιχη δήλωση -μια και δεν είχε υποχρέωση- και του λείπει η δήλωση της επόμενης χρονιάς 1997, δεν μπορεί να επικαλεσθεί αυτή την πηγή εισοδήματος.



Επιπλέον ανακύπτουν και άλλα ζητήματα που για να αντιμετωπιστούν πρέπει να αναμένεται σχετική εγκύκλιος του υπουργείου. Για παράδειγμα:



- αν κάποιος φορολογούμενος, σε χρονιές πριν το 2000, είχε καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και το αποδεικνύει, δεν υπάρχει πεδίο στην φόρμα ώστε να εμφανιστούν οι καταθέσεις αυτές ώστε να δικαιολογήσει τα ποσά που μετέφερε στο εξωτερικό.



- το 1993 οι φορολογούμενοι είχαν κληθεί να συμπληρώσουν το έντυπο Ε6 και να νομιμοποιήσουν τυχόν τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν στην διάθεση τους. Από τα κεφάλαια αυτά απαγορεύτηκε η χρήση για αγορά αυτοκινήτων και ακινήτων, δεν είναι σαφές όμως αν μπορεί να τα επικαλεστεί κανείς για την κάλυψη των εμβασμάτων.



- μέλη οικογενειών έβγαζαν χρήματα στο εξωτερικό όχι μόνο για λογαριασμό τους αλλά και για λογαριασμό συγγενικών προσώπων και μη. Το υπουργείο θα πρέπει να πει αν αυτά τα λεφτά θα μπορέσουν να δικαιολογηθούν και πώς.



- σε περίπτωση που οι σύζυγοι έχουν πια χωρίσει και η πρόσκληση έχει αποσταλεί στην σύζυγο, εάν αυτή δεν έχει προνοήσει να κρατήσει αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων δεν θα μπορέσει να παραλάβει αντίγραφα αυτών από την εφορία, διότι θα πρέπει να είναι εξουσιοδοτημένη από τον υπόχρεο για την υποβολή τους, δηλαδή τον πρώην άντρα της.







Πηγή: Πρώτη παράταση για τους 20.000 που δεν δικαιολογούν τα εμβάσματα από τις δηλώσεις
newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/3350/proti-paratasi-gia-toys-20000-poy-den-dikaiologoyn-ta-emvasmata-apo-tis-diloseis#ixzz2LG0ZeStn

Δεν υπάρχουν σχόλια: