Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Φτώχεια και συσσίτια στην Αθήνα βλέπει ο Προβόπουλος


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ
 
Καμπανάκι για τις πρωτοφανείς συνθήκες φτώχειας οι οποίες απειλούν τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας κρούει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην ετήσια έκθεσή του που παρουσίασε χθες.
Τα στοιχεία που παρατίθενται για την ανεργία, τη ραγδαία μείωση των μισθών, την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου και εν κατακλείδι τη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού συνθέτουν με τα πιο μελανά χρώματα την εφιαλτική εικόνα που βιώνει η Ελλάδα τρία χρόνια μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Ισως είναι η πρώτη φορά που η Κεντρική Τράπεζα δίνει τόσο μεγάλη έμφαση στις παρενέργειες που προκαλεί στο κοινωνικό επίπεδο η ασκούμενη οικονομική πολιτική η οποία παρά ταύτα θεωρείται ότι είναι μονόδρομος για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ζητεί να ληφθούν επειγόντως μέτρα προκειμένου να δημιουργηθεί δίχτυ προστασίας για τα παιδιά, αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ευαίσθητη αυτή ομάδα αποτελεί τη χειρότερη συνέπεια της κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι το Δημόσιο Βρεφοκομείο Αθηνών έχει αναλάβει τη σίτιση περίπου 8.000 παιδιών των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Αθηναίων, ενώ από το Δεκέμβριο του 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Σύλλογος Υπαλλήλων ανταποκρίθηκαν από κοινού στην έκκληση του Δημοτικού Βρεφοκομείου για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης περίπου 650 άπορων παιδιών από ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

Την άλλη όψη του νομίσματος της φτωχοποίησης και των συνθηκών που παραπέμπουν στην Αθήνα του ΄42 αποτελεί η ανεργία. Φέτος ο σχετικός δείκτης εκτιμάται ότι θα φθάσει το 27%, και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, «η ανεργία έχει πλέον πλήξει τον σκληρό πυρήνα του εργατικού δυναμικού, καθώς το μερίδιο των ανέργων που δηλώνουν “αρχηγοί ή υπεύθυνοι του νοικοκυριού” έχει αυξηθεί κατά 10% την τελευταία τριετία. Η ΤτΕ ζητεί την επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας καθώς και τη διεύρυνση των δικαιούχων προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, καθώς μόλις το 30% των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ τοn Δεκέμβριο του 2012 λάμβανε κάποιου είδους επίδομα ανεργίας.

Ο τυφώνας της ανεργίας απειλεί να σαρώσει ολόκληρη την Eυρωζώνη καθώς η κρίση γκρεμίζει τα όποια επιτεύγματα είχε να επιδείξει η ευρωπαϊκή οικονομία στο μέτωπο αυτό κατά τα χρόνια της ευημερίας. Την πενταετία 2008-2012 χάθηκαν στη ζώνη του ευρώ 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ τα έτη 2005-2007 είχαν δημιουργηθεί περίπου 5 εκατ. θέσεις εργασίας. Αναγνωρίζεται ωστόσο ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας δεν υπήρξαν ομοιόμορφες. Ετσι, στην Ελλάδα μετά το 2008 χάθηκαν περίπου 850.000 θέσεις εργασίας. Η ΤτΕ διαπιστώνει ότι το κόστος της ύφεσης σε όρους απασχόλησης είναι τεράστιο. Ως αποτέλεσμα το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού μεταξύ 20-64 ετών μειώθηκε στο 55,7% στο τέλος του 2012 από 66,5% που ήταν το 2008.

Οσοι είχαν το προνόμιο να μη χάσουν τη δουλειά τους δεν γλίτωσαν από τη σφαγή που επεφύλαξε σε μισθούς και εισοδήματα η πολιτική του Μνημονίου. Η ίδια, άλλωστε, η χώρα έχασε στη διάρκεια των τελευταίων πέντε έτων (2008-015) πάνω από το ένα τέταρτο του εισοδήματός της. Το ΑΕΠ την περίοδο αυτή υποχώρησε κατά 24,6%, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα επέστρεψε στο επίπεδο του 2000! Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε πέρυσι κατά 9,8%. Οι μισθοί φέτος αναμένεται να μειωθούν κατά 7,7%, ενώ συνολικά την τελευταία τετραετία (2010-2013) οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν κουρευτεί κατά 21,7%. Η εξέλιξη αυτή πιστοποιεί ότι ο στόχος που είχε τεθεί στο Μνημόνιο για τη μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας κατά 14% την τριετία 2012-14 έχει υπερκαλυφθεί. Φτώχεια και ανισότητα, προειδοποιεί η ΤτΕ, καθιστούν ακόμη πιο εύθραυστη την κοινωνική συνοχή.

-----------------------------------------------
ΚΙ ΟΜΩΣ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ


Παρά τη βαθιά ύφεση και τη δραματική περικοπή των μισθών και συντάξεων η ακρίβεια καλά κρατεί. Οι τιμές δεν έχουν υποχωρήσει αναλογικά, οξύνοντας έτσι περαιτέρω τις συνθήκες διαβίωσης στα ασθενέστερα τμήματα της κοινωνίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει ότι οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού οι οποίες διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, προκύπτουν και από τις πρακτικές των πολυεθνικών επιχειρήσεων όσον αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές τους.

Ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος μιας μακράς, δύσβατης και επίπονης διαδρομής με υψηλό τίμημα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το τμήμα που απομένει, παρότι μικρότερο, θα είναι
εξίσου δύσκολο, καθώς η προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον των θυσιών που ήδη έγιναν. Τώρα που το τέρμα της διαδρομής, γίνεται επιτέλους ορατό, οφείλουμε να εντείνουμε την προσπάθεια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι οι θυσίες των πολιτών δεν θα πάνε χαμένες».

Ημ.δημοσίευσης: Τρίτη 26-2-13 

Δεν υπάρχουν σχόλια: