Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Σας ξέφυγε κ. Στουρνάρα; «Εισφορά αλληλεγγύης έως το τέλος του προγράμματος»


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σας ξέφυγε κ. Στουρνάρα; «Εισφορά αλληλεγγύης έως το τέλος του προγράμματος»
Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα έλεγε και ξαναέλεγε ο Γιάννης Στουρνάρας στην χθεσινή του συνέντευξη στο Mega. Όταν όμως έμπαινε στο …ψητό, να’ σου τα χαράτσια ξεφύτρωναν το ένα μετά το άλλο. Και η εισφορά αλληλεγγύης θα επεκταθεί έως το τέλος του προγράμματος (δηλαδή έως το 2016 και βλέπουμε) και το έκτακτο χαράτσι της ΔΕΗ θα γίνει μόνιμος φόρος, και απολύσεις στο δημόσιο θα γίνουν. Μπορεί να επιβληθεί και κάποιο άλλο μέτρο, διότι η δέσμευση ότι «δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα» είχε μπροστά της, για μια ακόμη φορά ένα «αν»: Αν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα.
Γράφει:  
Χθες, οι Έλληνες θα έπρεπε, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, να κλείσουν ικανοποιημένοι την τηλεόραση επειδή έχει περιοριστεί αισθητά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών: «περιμένετε λίγο και θα φανεί αυτό και στην τσέπη σας» είπε ο υπουργός Οικονομικών χωρίς όμως να προσδιορίσει πόσο είναι αυτό το «λίγο»: λίγους μήνες, λίγα χρόνια; Έχουν και έναν δεύτερο λόγο να αισθάνονται ανακουφισμένοι: διότι το 2013 θα έχουμε αρνητικό πληθωρισμό. Δηλαδή, τα ρούχα, τα παπούτσια και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα φθηνύνουν φέτος άσχετα αν οι περισσότεροι δεν μπορούν να αγοράσουν. Όσο για το γάλα, το ψωμί και το τυρί, μάλλον θα πρέπει να γίνει κάποιο «θαύμα» για να μειωθεί η τιμή του.

Βέβαια, οι τηλεθεατές έχουν και αρκετούς λόγους να είναι απογοητευμένοι παρά τις «ενέσεις αισιοδοξίας» που θέλησε να κάνει ο κ.Στουρνάρας στον χθεσινό του τηλεοπτικό μονόλογο:
1. Η εισφορά αλληλεγγύης θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του προγράμματος. Το είχε προαναγγείλει το ΔΝΤ και η τρόικα, τώρα όμως βγήκε και από τα χείλη του υπουργού Οικονομικών. Έως το 2016 θα πληρώνουμε πρόσθετο φόρο ύψους 1-4% επί του ετήσιου εισοδήματος παρά το γεγονός ότι το μέτρο έχει ψηφιστεί να ισχύσει μέχρι το 2014.
2. Το «έκτακτο» χαράτσι της ΔΕΗ θα γίνει μόνιμος φόρος. Δεν «βιάζεται» μας είπε ο κ. Στουρνάρας να τον ανακοινώσει (διότι τώρα πληρώνουμε τους φόρους που το κράτος έχει επιβάλλει πριν από τρία χρόνια ήταν η επίσημη δικαιολογία αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχει γίνει «μπάχαλο» και με τον σχεδιασμό του νέου φόρου). Ύστερα λοιπόν από δύο χρόνια ξεζουμίσματος μάθαμε ότι «θα πληρώσουμε και το 2013 περίπου τα ίδια με πέρυσι». Πάνε οι ελπίδες ότι θα γινόταν δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
3. Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι προ των πυλών. Ο κ. Στουρνάρας είπε ορθά κοφτά ότι η τρόικα επιμένει και ότι θα γίνει διαπραγμάτευση με την τρόικα τώρα που έρχεται στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις εν’ όψει της καταβολής της επόμενης δόσης. Έχει κάποιος απορίες σχετικά με το ποια θα είναι η έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: