Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΥΠΟΙΚ Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή ποινική δίωξη





ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΥΠΟΙΚ

Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή ποινική δίωξη

Της Μαρίας Βουργάνα
Με ποινές φυλάκισης απειλεί τώρα το υπουργείο Οικονομικών περισσότερους από 60.000 φορολογουμένους που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ οι οποίοι, αν και έχουν τη δυνατότητα, επιλέγουν να μην πληρώνουν τα χρέη τους.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, έδωσε εντολή στους εφόρους -υπό την απειλή πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών- να προχωρούν απευθείας σε υποβολή αιτήσεων για άσκηση ποινικών διώξεων σε κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ, εφόσον έχει περάσει διάστημα 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας εξόφλησής τους.
Ταυτόχρονα, όμως, καλεί τους οφειλέτες του Δημοσίου να προσέλθουν στην εφορία για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους δίνοντας οδηγίες και πρόσθετες διευκρινίσεις για τη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί το μέτρο των ποινικών διώξεων, καθώς διαπιστώνει ότι πολλές υποθέσεις κινούνται στα όρια της παραγραφής, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να απειλείται με απώλεια σημαντικών εσόδων.
Εγκύκλιος
Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο «κατά τον χειρισμό υποθέσεων από τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, παρατηρείται το φαινόμενο της κατάθεσης αιτήσεων ποινικής δίωξης για το παραπάνω αδίκημα στα όρια της παραγραφής, η οποία, είναι πενταετής».
Προς αποφυγή του φαινομένου της παραγραφής αδικημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.), συνεχίζει η εγκύκλιος, «εφιστάται η προσοχή των Προϊσταμένων των ΔΟΥ για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις».
Για την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, αρκεί η συνδρομή δύο προϋποθέσεων:
1. Τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και
2. Να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών (ένα έτος από την πάροδο της προθεσμίας για αποποίηση στις περιπτώσεις επαγωγής κληρονομιάς ή κληροδοσίας).
Ο κ. Θεοχάρης καθιστά σαφές προς τους εφόρους ότι η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρειά τους αλλά, αντίθετα, «εντάσσεται στις ενέργειες που ασκούνται κατά δεσμία αρμοδιότητα» και ζητά να δίνουν προτεραιότητα στις περιπτώσεις μεγάλου ύψους ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οδηγίες για τη ρύθμιση 
Με άλλη εγκύκλιο του υπουργείου περιγράφονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως και 48 δόσεις, στο πλαίσιο της ισχύουσας χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου ίσο με 5 τοις χιλίοις της βασικής οφειλής, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ζητήσουν από την εφορία τους, διευκόλυνση τμηματικής εξόφλησης σε έως και 26 δόσεις, οι οποίες με την υποβολή αιτήματος επανεξέτασης και υπό προϋποθέσεις, μπορούν να φτάσουν τις 48. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
Δικαιολογητικά. Στον φάκελο που συνοδεύει την αίτηση για χορήγηση διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής πρέπει τουλάχιστον να υπάρχουν:
Η πρωτότυπη αίτηση του οφειλέτη.
Το πρωτότυπο παράβολο.
Το ειδικό κατά περίπτωση έντυπο συμπληρωμένο με τα κριτήρια του άρθρου 17 του ν. 2648/1998 και την άποψη του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή του Τελωνείου επί του σχετικού αιτήματος.
Αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών (από την υποβολή της αίτησης).
Αντίγραφα ισολογισμών των τριών τελευταίων ετών (από την υποβολή της αίτησης), στους οποίους θα εμπεριέχεται και η έκθεση ελέγχου ορκωτού ελεγκτή.
Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο του φορολογουμένου, προκειμένου να τεκμηριωθεί η οικονομική του αδυναμία.
Παράβολο. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι να έχει ήδη πληρωθεί το προβλεπόμενο παράβολο.
Δόσεις. Με την πληρωμή της πρώτης δόσης αρχίζει να «τρέχει» η ρύθμιση. Η πρώτη δόση καταβάλλεται οποτεδήποτε εντός τριμήνου από την έκδοση της σχετικής απόφασης.
Απώλεια ρύθμισης
Αν η πρώτη δόση δεν καταβληθεί μέσα στο προβλεπό- μενο τρίμηνο, η διευκόλυνση θεωρείται απωλεσθείσα και, εφόσον επιθυμείται η ρύθμιση του συγκεκριμένου χρέους, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για νέα (δεύτερη ή τρίτη κατά περίπτωση) διευκόλυνση.
Αίτηση επανεξέτασης
Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων πρώτης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής απαιτείται η υποβολή αίτησης από την οποία να προκύπτει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη διευκόλυνση.
Οικονομική αδυναμία
Σε κάθε περίπτωση από τα εισοδήμα- τα του οφειλέτη και τα λοιπά στοιχεία που αυτός έχει συνυποβάλει πρέπει να προκύπτει ότι η καταβολή των ανωτέρω δόσεων της πρώτης διευκόλυνσης καθίσταται προβληματική έως αδύνατη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: