Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Φορολογική αμνηστία στα επενδυτικά κεφάλαια | Εφημερίδα των συντακτών

Φορολογική αμνηστία στα επενδυτικά κεφάλαια | Εφημερίδα των συντακτών


Φορολογική αμνηστία στα επενδυτικά κεφάλαια

Του Μάριου Χριστοδούλου

Φορολογική αμνηστία στα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια δίνει η κυβέρνηση με τον νέο αναπτυξιακό που βάζει «δημοσιονομική ρήτρα» φοροαπαλλαγών για τις fast track επενδύσεις.

Τα φορολογικά κίνητρα για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων για να «τρέξουν» πρώτα θα εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να θεωρηθούν… κρατικές ενισχύσεις. Σε όσους αποφασίσουν να επενδύσουν στη χώρα, η κυβέρνηση προσφέρει απλούστερες διαδικασίες, διευκολύνσεις και κίνητρα με άμεσες ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές.

Στοιχείο ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται για την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό αποτελεί ότι σε αυτούς τους επενδυτές παρέχεται η δυνατότητα να «σβήσουν» φορολογικές αμαρτίες του παρελθόντος.

Σχετική διάταξη του επενδυτικού προβλέπει τη μη επιβολή κυρώσεων για τα μη νόμιμα φορολογικά στοιχεία, εφόσον ο επιχειρηματίας -με εξαίρεση τους εκδότες πλαστών τιμολογίων- έχει πληρώσει φόρο εισοδήματος ίσο με το 55% της αξίας τους στην περίπτωση Α.Ε. ή ΕΠΕ και 40% σε κάθε άλλης μορφής επιχείρηση. Αναλυτικότερα, ο νέος επενδυτικός, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

1. Δίνεται η δυνατότητα χρήσης των φοροαπαλλαγών. Κατά την πρώτη διαχειριστική περίοδο, που δημοσιεύεται η απόφαση ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, η μέγιστη φοροαπαλλαγή μπορεί να ανέρχεται έως το 1/2 του εγκεκριμένου ποσού ενίσχυσης έναντι 1/3 που ισχύει σήμερα. Κατά την επόμενη περίοδο η μέγιστη φοροαπαλλαγή ανέρχεται στο 100% της ενίσχυσης. Το υπόλοιπο ποσό φοροαπαλλαγών θα καλύπτεται από τις νέες επιχειρήσεις εντός 12 διαχειριστικών περιόδων (έναντι 10 στον ισχύοντα νόμο) και εντός 10 διαχειριστικών περιόδων για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις (έναντι 8).

2. Οι επενδύσεις που υπάγονται στο καθεστώς μεγάλων επενδυτικών σχεδίων και έχουν προϋπολογισμό έως και 50 εκατ. ευρώ θα ενισχύονται βάσει του τρόπου που θα επιλέξει ο επενδυτής (ενίσχυση, φοροαπαλλαγή ή επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης).

3. Στα μεγάλα επενδυτικά σχέδια άνω των 50 εκατ. ευρώ επιτρέπεται μόνον η παροχή φοροαπαλλαγής για το ποσό της αξίας της επένδυσης που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. Οι φοροαπαλλαγές που παρέχονται είναι παγιοποίηση φορολογικού καθεστώτος για συγκεκριμένο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της στρατηγικής επένδυσης, προορισμός φορολογητέου εισοδήματος με ειδικό τρόπο, διενέργεια αφορολόγητων αποθεματικών, διαδικασία και χρόνος επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ, καθώς και μείωση ή απαλλαγή από τέλη και ειδικούς φόρους.

4. Παρέχεται η δυνατότητα σχηματισμού αφορολόγητου αποθεματικού, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει αμετάβλητο και δεν θα διανεμηθεί ή κεφαλαιοποιηθεί για 10 χρόνια από τον σχηματισμό του.

5. Δημιουργείται Αυτοτελές Τμήμα Φορολογικών Κινήτρων για τις fast track επενδύσεις.
22/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: