Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Πιέσεις για γενναία ρύθμιση των οφειλών | Εφημερίδα των συντακτών

Πιέσεις για γενναία ρύθμιση των οφειλών | Εφημερίδα των συντακτών


Πιέσεις για γενναία ρύθμιση των οφειλών

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Στις συμπληγάδες της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας και των «εντολών» των δανειστών μας φαίνεται ότι βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης στο θέμα των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων. Οι διορισμένοι διοικητές βλέπουν να έρχεται η «καταστροφή» και η οικονομική ασφυξία των Ταμείων και πιέζουν τον κ. Βρούτση να προχωρήσει σε γενναιόδωρη ρύθμιση οφειλών που να ξεπερνά τις 60 δόσεις, ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα άδεια ταμεία.

Ηδη οι μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης έχουν φέρει νέο κύκλο υστέρησης, αφού τον μήνα Ιανουάριο υπάρχει απόκλιση της τάξης του 15% από τα προϋπολογισθέντα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων… Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι «φωστήρες» της κυβέρνησης είχαν προϋπολογίσει υστέρηση στα έσοδα της τάξης του 7%. Περαιτέρω η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεωρεί ότι η συγκεκριμένη υστέρηση θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά (με το πιθανότερο είναι να επιταθεί).

Ακόμη και όσοι μέχρι στιγμής πλήρωναν πλέον έχουν σταματήσει σε τέτοιο βαθμό που περίπου 1 στους 3 υπόχρεους (το 35% περίπου) δεν καταβάλλει τίποτε από τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, ενώ ακόμη ένα 15% δείχνει ότι ασθμαίνει στις πληρωμές με αποτέλεσμα να θεωρείται θέμα χρόνου να σταματήσει να καταβάλει εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια εντοπίζεται στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ (και λιγότερο στον ΟΓΑ).

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, ότι η μαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα θα κλείσει (αν δεν ληφθούν αποφάσεις όπως γενναία ρύθμιση εισφορών) σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ (όταν το ίδιο το υπουργείο θεωρούσε ότι η υστέρηση εσόδων φέτος δεν θα ήταν πάνω από 750 εκατ. ευρώ).

Το γιατί αυτής της κατάστασης που βιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να αναζητηθεί εύκολα στις μνημονιακές επιλογές που μειώνουν τους μισθούς (άρα και τα έσοδα των Ταμείων), αυξάνουν την ανεργία (αφού διαρκώς ανατροφοδοτούν τους κύκλους ύφεσης λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης και άρα της κατανάλωσης) χωρίς να βρίσκουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, τη μαύρη (ανασφάλιστη εργασία) που τρέχει πλέον με 35%, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των ανασφάλιστων εργαζομένων είναι υποστελεχωμένες σε βαθμό εγκληματικό.

Από την άλλη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχοντας επίγνωση των πιέσεων των δανειστών (το ΔΝΤ εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληρό και ζητά οι δόσεις της ρύθμισης να μην είναι πάνω από 12, με τους Ευρωπαίους δανειστές μας να εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί) έχει προκρίνει μία ρύθμιση με κλίμακες που ανάλογα με το ύψος του ποσού οι δόσεις θα κυμαίνονται σε 24, 36 και 48.
18/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: