Πέφτουν έξω και επιμένουν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Tου Κώστα Μοσχονά

Επεσαν τραγικά έξω οι Βρυξέλλες στις οικονομικές προβλέψεις τους για την Ελλάδα, οι οποίες είναι εντυπωσιακά χειρότερες από αυτές του περασμένου Νοεμβρίου, αλλά εμμένουν πεισματικά στη συνταγή της τρόικας, επιρρίπτουν την ευθύνη στις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και αποκλείουν οποιαδήποτε αναθεώρηση του μνημονίου, συστήνοντας στη σημερινή κυβέρνηση να εφαρμόσει κατά γράμμα και χωρίς καμία απόκλιση εφαρμογή το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.


Αποποιούνται την ευθύνη

Οι ισχυροί δεν αναγνωρίζουν ποτέ τα λάθη τους… Ετσι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία μέσω του αντιπροέδρου της Ολι Ρεν αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για την απόκλιση προς το χειρότερο που υπάρχει μεταξύ των εκτιμήσεων που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο για την τριετία 2012-2013-2014 ως προς τους βασικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας και των προβλέψεων που παρουσίασε χθες για την ίδια περίοδο.

Τα «λάθη»της Επιτροπής αφορούν ανάπτυξη, ανεργία, συνολική απασχόληση, επενδύσεις, πορεία ιδιωτικής κατανάλωσης. Είναι η τρίτη φορά που η Κομισιόν πέφτει έξω στις προβλέψεις της σε διάστημα 10 μηνών. Κι όμως, επιμένει στην ίδια συνταγή… Και βέβαια ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι οι επί τα χείρω προβλέψεις της θα είναι πρόκριμα για νέα επώδυνα μέτρα.

Ερωτηθείς αν η συνέχιση των λανθασμένων εκτιμήσεων και σε συνδυασμό με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το «λάθος» των πολλαπλασιαστών, θα οδηγήσει την Κομισιόν στο να αποδεχθεί μία αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, ο Ολι Ρέν αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε πρόσφατα στους εταίρους: «Ο κύριος λόγος για την ύφεση στην Ελλάδα δεν είναι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές, αλλά η καθυστέρηση από ελληνικής πλευράς στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ο φόβος που υπήρχε για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, η φυγή κεφαλαίων και το αρνητικό περιβάλλον στην ευρωζώνη» είπε ο «κύριος κουράγιο» και συνέχισε: «Οι εταίροι στην τρόικα Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ συμφωνούν ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω αναθεώρησης της δημοσιονομικής προσαρμογής …Το κλειδί για την έξοδο από την κρίση το έχει η Ελλάδα και γι” αυτό κοιτάζουμε τι κάνει η κυβέρνηση και η Βουλή…Επιμένουμε σε πλήρη εφαρμογή του προγράμματος…«

 Oι «χειμερινές προβλέψεις»

1 (1)Το ΑΕΠ , από -6,4% το 2012 θα κινηθεί στο -4,4% το 2013 και 0,6% το 2014. Τον περασμένο Νοέμβριο η ίδια η Επιτροπή προέβλεπε -6%, -4,2% και 0,6% αντίστοιχα. Και οι προβλέψεις του Μαΐου 2012 ήταν καλύτερες από του Νοεμβρίου. Είναι ενδεικτικό ότι η Επιτροπή είχε πέσει έξω ήδη στις προβλέψεις τόσο του Μαΐου όσο και του Νοεμβρίου 2011, όταν είχε εκτιμήσει για το 2013 ανάπτυξη +0,7%. Για τον Ολι Ρεν, όμως, δεν τρέχει τίποτε…

Η ανεργία ανήλθε το 2012 στο ύψος του 24,7 του ενεργού πληθυσμού, το 2013 θα αναρριχηθεί στο 27% και το 2014 θα βρεθεί στο επίπεδο του 25,7%. Είμαστε πολύ μακριά από 23,6%, 24% και 22,2% που προέβλεπε αντίστοιχα η Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο. Μάλιστα τον περασμένο Μάιο είχε προβλεφθεί 19,7% για το 2012 και 19,6% για το 2013…

Στον τομέα των επενδύσεων πλήρης καθίζηση το 2012 (-21,4%). Το 2013 θα βρεθούν στο επίπεδο του -9,0% και αναμένεται μία αναθέρμανση το 2014 (+6%). Και όμως, στις προβλέψεις του Νοεμβρίου 2012, οι αντίστοιχοι δείκτες ήταν -14%, -3%. Μόνο για το 2014 παραμένει η ίδια πρόβλεψη (+ 6%).

Αισθητές διαφορές προς το χειρότερο μεταξύ προβλέψεων Νοεμβρίου 2012 και Φεβρουαρίου 2013 υπάρχουν και στους τομείς της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς και στο κόστος εργασίας. Ως προς τους άλλους δείκτες:

* Το χρέος, από 161,6 του ΑΕΠ το 2012 θα ανέλθει στο 175,6 το 2013 και θα κυμανθεί στο 175,2% το 2014.

* Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα βρεθεί στο -6,6% του ΑΕΠ το 2012 και στη συνέχεια θα μειωθεί στο -4,6% το 2013 για να φθάσει στο -3,5% το 2014, ενώ το όριο είναι -3% του ΑΕΠ.

* Το ποσοστό συνολικής απασχόλησης ήταν αρνητικό το 2012 (-8,6%), το 2013 θα βρεθεί στο επίπεδο του -3,5% και το 2014 θα κυμανθεί στο 0,5%.

 ……………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

Βλέπει κάποιες ενδείξεις βελτίωσης 

Η Ελλάδα εξέρχεται από ένα ταραγμένο 2012… Υπάρχουν, όμως, ενδείξεις βελτίωσης. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες και τα επιτόκια παρουσιάζουν επίσης σημαντική μείωση αναφέρει μεταξύ άλλων η Επιτροπή στην έκθεσή της για την Ελλάδα.

Ωστόσο οι επιπτώσεις από το 2012, αλέα και η εν εξελίξει δημοσιονομική προσαρμογή αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,4% το 2013. Μεσοπρόθεσμα οι επενδύσεις εκτιμάται θα συνεχίσουν να μην έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας ή βρίσκονται σε στάση αναμονής για περισσότερες αποδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας.

* Αν και οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν λόγω της βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από τις ασθενείς εξωτερικές συνθήκες. Αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να κυριαρχούν για το μεγαλύτερο διάστημα του 2013, κάτι που θα αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από τις θετικές εξελίξεις σε ό,τι άφορά τη ρευστότητα. Ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της ζήτησης η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο ανώτατο επίπεδο του 27% το 2013.

* Η επιστροφή των θετικών τριμηνιαίων ρυθμών ανάπτυξης στα τέλη του 2013 θα συνεχιστούν με επιταχυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014. Οι μειώσεις στο ενιαίο κόστος εργασίας χάρη στις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, αλλά και της απελευθέρωσης των αγορών προϊόντων αναμένεται να δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να ενθαρρύνουν την ενίσχυση της απασχόλησης μόλις η οικονομία ανακάμψει. Ακόμη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και η συνολική σταθεροποίηση της χώρας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή κεφαλαίων στη χώρα, αλλά και τη ροή πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα.

* Λαμβάνοντας υπόψη τις νομοθετικές πράξεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση που έχουν ήδη δρομολογηθεί, καταναλωτές και επενδυτές ανακτούν εμπιστοσύνη, κάτι που αναμένεται να ενισχυσει τη εσωτερική ζήτηση το 2014. Ωστόσο, η ανεργία θα παραμείνει στα υψηλά επίπεδα του 25,7%.

* Η μεγαλύτερη ευελιξία στις διευθετήσεις των συλλογικών συμβάσεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μείωση του κόστους εργασίας.Το μισθολογικό κόστος ανά εργαζόμενο αναμένεται να μειωθεί κατά 7% το 2013 και 2% το 2014. Αυτή η βελτίωση σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα σε συνάρτηση με την ανάκαμψη της ευρωζώνης, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών.



24/02/2013