Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αποδείξεις που πρέπει να καταθέσουμε για να μην πληρώσουμε επιπλέον φόρο


Αποδείξεις που πρέπει να καταθέσουμε για να μην πληρώσουμε επιπλέον φόρο

Του Απόστολου Αλωνιάτη
Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός , Συγγραφέας
Αντιπρόεδρος  του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ)
Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE
Πριν δυο χρόνια γεννήθηκε το «κίνημα των αποδείξεων», όπως ονομάστηκε. Ένα κίνημα που έφερε στα ταμεία του κράτους αρκετά έσοδα, τόσο από φόρο όσο και από ΦΠΑ. Αλλά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, κάθε μέτρο που είναι θετικό για την τόνωση των ταμείων του κράτους και δίνει ελαφρύνσεις στους φορολογούμενους, αποσύρεται ή παραποιείται ώστε να εκφυλιστεί ή να μετατραπεί σε ένα ακόμη μέτρο που θα αυξήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Για το 2010 , δηλώσεις του 2011, οι αποδείξεις κάλυπταν το αφορολόγητο και έδιναν, αν ήταν μεγαλύτερες από τις ζητούμενες ένα μπόνους 10% φορολογική ελάφρυνση στους φορολογούμενους. Δώδεκα χιλιάδες (12.000) τότε το αφορολόγητο δώδεκα χιλιάδες (12.000) και το ανώτερο ζητούμενο ποσό. Νομοθετικά και σήμερα οι αποδείξεις καλύπτουν το αφορολόγητο, αλλά αυτό στην πράξη δεν ισχύει μιας και αυτό σήμερα είναι πέντε χιλιάδες (5.000) και  το ανώτερο ύψος αποδείξεων για την «κάλυψη» του αφορολόγητου είναι δεκαπέντε χιλιάδες (15.000). δεν είναι μόνο αυτές οι αλλαγές. Για τις φετινές δηλώσεις ζητούνται αποδείξεις από το πρώτο ευρώ και δεν υπάρχει η κλίμακα πλέον για τον υπολογισμό τους αλλά θα πρέπει να είναι το 25% του εισοδήματος που θα δηλωθεί και θα φορολογηθεί για κάθε φορολογούμενο. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει εισοδήματα 10.000 και τεκμήρια 15.000. το ποσό τον αποδείξεων που θα πρέπει δηλώσει στον κωδικό 049 της δήλωσης θα είναι το 25% των 15.000 δηλαδή 3.750, μιας και με αυτό το ποσό θα φορολογηθεί.
Ας δούμε λοιπόν τις υποχρεώσεις μας σχετικά με τις αποδείξεις για τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2013 (εισοδήματα του 2012).
Να σημειώσουμε ότι με τον νόμο 4110/2013, άλλαξε ο τρόπος χρήσης των αποδείξεων.
Πόσες αποδείξεις πρέπει να δηλώσω στον κωδικό 049 του Ε1;
Το αφορολόγητο ποσό ισχύει, εφ’ όσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και τις οποίες πραγματοποιεί ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τέκνα που τους βαρύνουν.
Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται στο 25% του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου που δηλώθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωση του.
Προσοχή: 1. Αν η δήλωση δεν κατατεθεί εμπρόθεσμα, δηλαδή μέσα στις ημερομηνίες που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, οι αποδείξεις δεν θα αναγνωριστούν με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος με επιπλέον φόρο, που είναι το 10% των απαιτουμένων αποδείξεων, στο παράδειγμά μας δηλαδή με 625 ευρώ επιπλέον φόρο.  
2. Σε περίπτωση συζύγων οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφ’ όσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους.
Ποιες δαπάνες δεν περιλαμβάνονται;
Δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ’ οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας κ.λπ.
Δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.
Ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους.
Οι δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών γενικά.
Οι δαπάνες εισιτηρίων κάθε είδους μεταφορικών μέσων.
Επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (πχ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο, διότι στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.
Δαπάνες κοινόχρηστων χώρων
Στη διαμόρφωση του αφορολόγητου ποσού της κλίμακας περιλαμβάνονται και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων (εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών), μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.
Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιόν βαρύνει η δαπάνη αυτή), συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στην οποία  θα εμφανίζεται  το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπ’ όψιν για την κάλυψη του αφορολογήτου ποσού. Από την κατάσταση αυτή θα προκύπτει αναλυτικά το είδος της δαπάνης, αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λιανικής πώλησης, του τιμολογίου ή της απόδειξης παροχής υπηρεσιών, το ποσό της δαπάνης, καθώς και η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή  ένοικο κατά περίπτωση, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους.
Αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης θα συνυποβάλλεται από κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο, κατά περίπτωση,  μαζί με τις λοιπές αποδείξεις δαπανών και το αναγραφόμενο ποσοστό δαπάνης θα συναθροίζεται με τις λοιπές δαπάνες που καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό. Τα πρωτότυπα των δικαιολογητικών στοιχείων των κοινόχρηστων δαπανών θα διαφυλάσσονται από το διαχειριστή της πολυκατοικίας.
Ποιοι δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις δαπανών;
Δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή
Λοιπά πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όπως Υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, στρατιωτικοί που υπηρετούν στην αλλοδαπή, υπάλληλοι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υπάλληλοι του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων, υπάλληλοι της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες.
Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας
Όσοι διαμένουν σε ψυχιατρικά καταστήματα
Φυλακισμένοι
Κάτοικοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός τους.
Να σημειώσουμε ότι  οι λοιποί κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα δεν προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών, διότι δεν δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό.
Αν προσκομίσω περισσότερες αποδείξεις  δαπανών τι όφελος έχω;
Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μεγαλύτερο από το ποσό που απαιτείται δεν παρέχεται ουδεμία μείωση φόρο
Να θυμίσουμε ότι για τις δηλώσεις οικονομικού έτους 2011 αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου ήταν μεγαλύτερο από το ποσό που απαιτείτο, εξέπιπτε από το συνολικό φόρο, που προέκυπτε με βάση την κλίμακα του άρθρου 9, φόρος με συντελεστή 10% επί της διαφοράς.
Αν έχουν σβηστεί τα στοιχεία από την απόδειξη, γίνεται αποδεκτή για την κάλυψη του σχετικού ποσού;
Για την αναγνώριση των αποδείξεων από τη Φορολογική Αρχή απαιτείται να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό. Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα προαναφερθέντα στοιχεία (επωνυμία της επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά), ούτως ώστε να καθίσταται στη συνέχεια εφικτός ο έλεγχός τους από τη Φορολογούσα Αρχή.
Τις αποδείξεις τις καταθέτω με την δήλωση στην εφορία;
Αν είναι υπόχρεος να κάνω ηλεκτρονικά την δήλωση μου, τι γίνεται με τις αποδείξεις;
Σε κάθε περίπτωση υποβολής της δήλωσης δεν συνυποβάλλονται οι αποδείξεις δαπανών οι οποίες φυλάσσονται από τον φορολογούμενο και παραδίδονται εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.


Πηγή: Αποδείξεις που πρέπει να καταθέσουμε για να μην πληρώσουμε επιπλέον φόρο | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/3424/apodeixeis-poy-prepei-na-katathesoyme-gia-na-min-plirosoyme-epipleon-foro#ixzz2LLMFfR1M

Δεν υπάρχουν σχόλια: