Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Τρέξτε για κλειδάριθμο στην εφορία



Του Στέφανου Κυρίτση
 
Ανεργοι, υπερήλικες που κατοικούν ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας, αλλά και νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, θα πρέπει να τρέχουν στην εφορία για να αποκτήσουν… κλειδάριθμο. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο υποχρεώνει όλους τους ενήλικες να κάνουν φέτος φορολογική δήλωση ακόμη και αν δεν έχουν εισόδημα. Μάλιστα, όλες οι δηλώσεις θα πρέπει να γίνουν ηλεκτρονικά που σημαίνει ότι κάθε Ελληνας πολίτης θα πρέπει πλέον να έχει και τον… κωδικό του.
 
Ολες οι εξαιρέσεις που προέβλεπε μέχρι σήμερα η φορολογική νομοθεσία καταργούνται. Δηλαδή, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές έως 5.000, ευρώ οι οποίοι δεν είχαν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή τους το οποίο να αποτελεί τεκμήριο, εξαιρούνταν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Φέτος θα υποβάλουν δήλωση κανονικά. Η αρμόδια Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων υπολογίζει ότι τουλάχιστον 800.000 Ελληνες θα υποχρεωθούν να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxis, προκειμένου να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση.
 
 Η νέα υποχρέωση των φορολογούμενων προς το παρόν παραμένει άγνωστη. Ορατός είναι ο κίνδυνος οι φορολογούμενοι να αφήσουν την εκκρεμότητα για την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να εκτυλιχθούν στις εφορίες σκηνές αντίστοιχες με αυτές του 2011, οπότε κατέστη πρώτη φορά υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τους μισθωτούς και τους επιτηδευματίες.
 
Εκτός από τους φορολογουμένους οι οποίοι για πρώτη φορά θα κάνουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, 1,2 εκατομμύρια Ελληνες θα πρέπει να ανανεώσουν τους κωδικούς τους. Πρόκειται για φορολογουμένους οι οποίοι απέκτησαν πρόσβαση στο Taxis χωρίς να έχουν κάνει τη διαδικασία απόκτησης κλειδαρίθμου. Οι κωδικοί αυτοί λήγουν στο τέλος Μαρτίου μετά και τη νέα παράταση που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Η αρμόδια Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προγραμματίζει να στείλει συστημένη επιστολή στους φορολογουμένους αυτής της κατηγορίας, προκειμένου να αποφευχθεί ακόμη ένα κύμα επισκέψεων στην εφορία. Ομως, η συστημένη επιστολή θα αποσταλεί μόνο στα φυσικά πρόσωπα. Με το που θα αποσταλεί η συστημένη επιστολή, ο υπάρχων κωδικός θα απενεργοποιηθεί και ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που θα περιγράφεται στη συστημένη επιστολή, προκειμένου να ενεργοποιήσει τους καινούργιους κωδικούς. Δεν θα παραλάβουν επιστολή, και θα πρέπει να πάνε στην εφορία, τα νομικά πρόσωπα και όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι υποχρεούνται σε μηνιαία υποβολή δήλωσης ΦΠΑ. Ολοι αυτοί θα πρέπει να πάνε στις εφορίες.
 
Για όσους χρειαστεί να πάνε στις εφορίες (νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών, συνταξιούχοι, φορολογούμενοι με πολύ χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έκαναν καθόλου δήλωση κ.λπ.) η διαδικασία απόκτησης κλειδαρίθμου ολοκληρώνεται σε τρία στάδια:
 
· Καταρχήν υποβάλλεται ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
· Μετά απαιτείται η προσέλευση στο Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ, απ’ όπου και χορηγούνται οι κωδικοί (ο κλειδάριθμος όπως λέγεται).
· Η διαδικασία ενεργοποίησης του κωδικού ενεργοποιείται επίσης μέσω Ιντερνετ, που είναι και το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.
 
6 μέρες

Δεν υπάρχουν σχόλια: