Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Η τρόικα αποφασίζει για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα


Έντυπη Έκδοση 

Η τρόικα αποφασίζει για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα

Επαληθεύεται το αρνητικό σενάριο άμεσης εμπλοκής της τρόικας στον ενιαίο φόρο ακινήτων, αφού μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σχεδιάσει τον ζητούμενο φόρο.
Αυτό αποδεικνύεται και από την παραδοχή του Γιώργου Μαυραγάνη στη Βουλή, χθες, ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει σε καμία απόφαση σε σχέση με τη φορολόγηση των ακινήτων. Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, τόνισε ότι «συζητάμε βεβαίως με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για διάφορες λύσεις και σενάρια, για να καταλήξουμε σε μια λύση που θα έχει αποτέλεσμα να ελαφρυνθούν οι πολίτες και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω».
Ο κ. Μαυραγάνης νωρίτερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη ΝΕΤ τάχθηκε υπέρ της πλήρους απαλλαγής από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καθώς επίσης και υπέρ της εφαρμογής μειωμένων ή μηδενικών συντελεστών ενιαίου φόρου για τα ακίνητα που κατέχουν άνεργοι, άποροι, κ.ά.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Μαυραγάνης στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι η επιστροφή του ΦΠΑ στους δικαιούχους θα γίνει με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορα κριτήρια, επιβεβαιώνοντας όσους είχαν εκφράσει φόβους ότι η επιστροφή του ΦΠΑ στους ιδιώτες, μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο, θα γίνει με πολλά εμπόδια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των κριτηρίων που εξετάζονται περιλαμβάνονται:
* Οι επιστροφές να ανέρχονται σε συγκεκριμένο ποσοστό κάθε μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη των εισπράξεων κάθε επιχείρησης.
* Πάγωμα της επιστροφής εάν διαπιστωθούν νέες παραβάσεις κατά τη διενέργεια ελέγχου.
Ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση των τεχνικών κλιμακίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων με πολύ χαμηλό τζίρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: