Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τις εφορίες δρομολογεί η τρόικα


Είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τις εφορίες δρομολογεί η τρόικα

Στις εφορίες θα γίνεται η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών με κοινή υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί εντός του 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα ξεκινήσει από 1/1/2014. Έτσι, ο εργοδότης θα καταβάλει ενιαία το σύνολο των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και τον φόρο εισοδήματος. Σχετικό προσχέδιο έχει συντάξει τετραμελές κλιμάκιο του ΔΝΤ, αφού συνεργάστηκε με τα συναρμόδια υπουργεία.
Σύμφωνα με την έκθεση, θα ανατεθεί στο ΙΚΑ η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων από 1/1/2013 και θα υπάρξουν νέες αποτελεσματικές ρυθμίσεις για τις οφειλόμενες εισφορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”.
Για τη μεταφορά της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταβατικά στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα απαιτηθεί αρχικά η συγκρότηση ειδικής ομάδας δράσης για να εξετάσει τα τέσσερα μεγάλα ταμεία ( ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Οι οφειλές που θα μεταβιβαστούν προς είσπραξη στο ΙΚΑ δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ και σε χρονική διάρκεια τους έξι μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ αυξήθηκαν κατά 240% μέσα σε έξι χρόνια.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν από το ποσό των 3,2 δισ ευρώ χωρίς προσαυξήσεις στις 31/12/2007, στα 7,7 δισ ευρώ στις 31/12/2012. Εάν υπολογιστούν και οι προσαυξήσεις 4 δισ ευρώ, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 11,7 δισ ευρώ. Αυτές αφορούν το μεγαλύτερο ταμείο των μισθωτών, το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, στο οποίο αναλογεί το 61% των συνολικών εσόδων από εισφορές στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 92% των οφειλών του ΙΚΑ είναι παλαιότερο του 12μήνου και δύσκολα μπορεί να εισπραχθεί.
Όπως έχει καταγραφεί, όσοι χρωστούν άνω των 100.000 ευρώ θα δίνουν εγγυήσεις για κατασχέσεις. Όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, το 30% αναλογεί σε ανενεργούς οφειλέτες, ενώ το 63% είναι κάτω από 10.000 ευρώ.
Για το ΙΚΑ, το ΔΝΤ προτείνει η διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών να επικεντρωθεί στους περίπου 11.000 με οφειλές άνω των 100.000 ευρώ. Η κατηγορία αυτή οφείλει τα 5 από τα 7,7 δισ ευρώ του συνόλου.


Πηγή: Είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τις εφορίες δρομολογεί η τρόικα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/3916/eispraxi-ton-asfalistikon-eisforon-apo-tis-efories-dromologei-i-troika#ixzz2LuePwERu

Δεν υπάρχουν σχόλια: