Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ελπίδες για το τέλος των εγκυκλίων


Ελπίδες για το τέλος των εγκυκλίων


Φιλοδοξίες για τον τερματισμό της ελληνικής πατέντας της συνεχούς έκδοσης ερμηνευτικών εγκυκλίων της φορολογικής νομοθεσίας έχει το υπουργείο Οικονομικών. Υπό την πίεση της τρόικας που θέλει να τελειώνει μια και έξω με τα θέμα της πολυπλοκότητας και της ασάφειας της φορολογικής νομοθεσίας που δημιουργούν πολλαπλές στρεβλώσεις, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πρόκειται να έχει σαφή διαθρωτικό χαρακτήρα με την έννοια της δημιουργίας ενός σταθερού και ασφαλούς φορολογικού πλαισίου. Πώς θα επιχειρηθεί να γίνει αυτό πρακτικά; Με τη θέσπιση δυο ολοκαίνουριων φορολογικών κωδίκων. Του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του ολοκαίνουριου και πρωτοφανούς για το ελληνικό φορολογικό σύστημα Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Τα δυο νομοθετήματα θα είναι τα βασικά συστατικά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή το αργότερο έως τον ερχόμενο Μάιο ενώ είναι πολύ πιθανό να ενσωματωθούν σε αυτό και διατάξεις που αφορούν στο νέο ποινολόγιο της εφορίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά συστατικά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα είναι:

- ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Στο νέο κώδικα θα περιγράφεται επακριβώς τι είναι εισόδημα, ποιες είναι οι πηγές του, πώς προσδιορίζεται, πώς φορολογείται κάθε πηγή, ποιες είναι οι διαδικασίες για τον έλεγχο του εισοδήματος, ποιες είναι οι απαλλαγές, ποιος πληρώνει τους φόρους κ.ά. Η καταγραφή θα είναι λεπτομερής με στόχο να μην εκδοθεί ποτέ στο μέλλον κάποια ερμηνευτική εγκύκλιος ανάλογη με αυτές που εκδίδονται σωρηδόν από το υπουργείο Οικονομικών για την ερμηνεία ακόμη και της πιο μικρής λεπτομέρειας δημιουργώντας σύγχυση, πολυπλοκότητα και κόστος για τις υπηρεσίες και τους φορολογούμενους. Ο νέος ΚΦΕ, όπως φιλοδοξούν στο ΥΠΟΙΚ θα είναι σαφής και δεν θα επιδέχεται αμφισβητήσεις και ερμηνείες. Μένει να δούμε αν θα επαληθευτούν αυτές οι προσδοκίες.

- ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών. Όλες οι φορολογικές διαδικασίες και οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων πρόκειται να κωδικοποιηθούν σε ένα ενιαίο κείμενο. Για παράδειγμα, ο τύπος των δηλώσεων, οι προθεσμίες για την υποβολή τους, οι προθεσμίες για την πληρωμή φόρων θα περιλαμβάνονται στο νέο Κώδικα. Με το υφιστάμενο καθεστώς κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών αποφασίζει για προθεσμίες, για τύπους δηλώσεων κ.ά.

- παρεμβάσεις στο ποινολόγιο της εφορίας. Οι ποινές για όσους δεν πληρώνουν τους φόρους και τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται αναμένεται να αυστηροποιηθούν ενώ θα είναι εύκολη και η προφυλάκισή τους μέχρι να πληρώσουν.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: