Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Στο... ρελαντί οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί -Η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει


Στο... ρελαντί οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί -Η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει

Στο... ρελαντί οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί -Η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει

26.02.2013 07:27
Τα πάνω- κάτω θα πρέπει να φέρει ο νέος Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων στο φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό, εάν δεν επιθυμεί να χάσει το στοίχημα των ελέγχων και της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, πριν καλά- καλά ξεκινήσει η χρονιά.
Πέρα από τη «τρύπα» των σχεδόν 240 εκατ. ευρώ, που προκαλεί ούτως ή άλλως πονοκέφαλο, τα νεώτερα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΚΕΠΥΟ δείχνουν ότι από τα παλιά ληξιπρόθεσμα, δηλαδή οφειλές έως 31/12, που ανέρχονται στα 55,485 δισ ευρώ, τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν 279 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 775 εκατ. ευρώ έως τέλος Ιουνίου, ενώ με αγωνία αναμένονται τα στοιχεία από τις εφορίες για το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως αυτές καταγράφηκαν το πρώτο μήνα του έτους.
Προβληματισμό προκαλεί το ότι τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκαν μόλις 4 έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων έναντι στόχου 330 έως τέλος Ιουνίου και άλλοι 33 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και άτομα μεγάλου πλούτου έναντι στόχου 1.200 έως τέλος Ιουνίου, καθώς είναι προφανές ότι εάν ο νέος Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων δεν κατορθώσει να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα ύδατα, θα υπάρξουν νέες αποκλίσεις.
Τα νεώτερα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι το 24% των υπόχρεων δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ τον Ιανουάριο, ενισχύοντας την αίσθηση αφενός ότι η φοροδιαφυγήζει και βασιλεύει αφετέρου ότι υπάρχει αδυναμία απόδοσης του Φόρου από χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όσον αφορά στις αποκλίσεις από τους στόχους του Προϋπολογισμού, είναι 162 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ, 294 εκατ. ευρώ από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και 25 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Αντιθέτως, τα έσοδα από τους φόρους στη περιουσία, ξεπέρασαν κατά 109 εκατ. ευρώ το στόχο.
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται με φόντο τις πιέσεις της Τρόικα για ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία στη φορολογική διοίκηση υπό τον νέο Γ.Γ., κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελέσει λίαν συντόμως αντικείμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας. Σύμφωνα, δε, με τις ίδιες πληροφορίες, υπό τον έλεγχο του Χάρη Θεοχάρη θα περάσει και το ΣΔΟΕ όπως επίσης και το ΚΕΠΥΟ, έτσι ώστε ο Γ.Γ. να έχει υπό τον πλήρη έλεγχο του και τους μηχανισμούς παρακολούθησης και τους μηχανισμούς εφαρμογής του ελεγκτικού σχεδιασμού.


Πηγή: Στο... ρελαντί οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί -Η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/92339#ixzz2M04bJPoi

Δεν υπάρχουν σχόλια: