Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Κυβερνητικό «ναυάγιο» και στα έσοδα του Φεβρουαρίου


Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013
Κυβερνητικό «ναυάγιο» και στα έσοδα του Φεβρουαρίου
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ

Με ναυάγιο στα έσοδα βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με τη συμμετοχή των κ. Μαυραγάννη και Θεοχάρη, πιστοποιήθηκε η απογοητευτική πορεία των εσόδων και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Ετσι, μετά τη μαύρη τρύπα των 250 εκατ. ευρώ, που προκάλεσαν οι κατώτερες των προσδοκιών εισπράξεις των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται αντιμέτωπο για δεύτερο συνεχή μήνα με τον κίνδυνο να καταγραφούν σημαντικές αποκλίσεις (περίπου 200 εκατ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή αναπόδραστα φέρνει πιο κοντά την ενεργοποίηση των περίφημων ρητρών απόκλισης, αλλά και την υιοθέτηση ευνοϊκών ρυθμίσεων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι εφορίες φαίνεται να έχουν τελματώσει, καθώς η παρατεταμένη ύφεση και τα αλλεπάλληλα χαράτσια έχουν εξαντλήσει πλέον τη φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και φορολογουμένων. Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια είχαν καταγραφεί τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τουλάχιστον ο ένας στους πέντε φορολογουμένους δεν έκανε δήλωση ΦΠΑ μέσα στον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μόνο από τον ΦΠΑ υπήρξε τον Ιανουάριο (σ.σ. είναι ο μήνας κατά τον οποίο υποβάλλονται οι δηλώσεις του τελευταίου τριμήνου του 2012 όπου περιλαμβάνεται και ο τζίρος των Χριστουγέννων) υστέρηση 161 εκατομμυρίων ευρώ. Η «τρύπα», σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οφείλεται στο γεγονός ότι το 22% των υπόχρεων δεν υπέβαλε δήλωση ΦΠΑ.

Ο κ. Σταϊκούρας, αν και επιχείρησε να αποδώσει σε συγκυριακούς λόγους την υστέρηση των εσόδων, δεν έκρυψε την ανησυχία του, τονίζοντας ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα πρέπει συνεχώς να αξιολογείται. Πάντως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα ή όχι δεν θα κριθεί από τον αν θα υπάρξει μείωση ή όχι των εσόδων σε σχέση με το 2012, αλλά από το αν θα επιτευχθούν οι φετινοί στόχοι. Αναφερόμενος σε αυτό, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι τα έσοδα φέτος αναμένεται να είναι λιγότερα κατά τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι, καθώς αναμένεται κάμψη άνω του 20% από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τουλάχιστον 9% από τον ΦΠΑ.

-----------------------------------
Τα δύσκολα είναι μπροστά


Σταδιακά πλέον αναγνωρίζεται ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να καταφέρει να τηρήσει τις ανεδαφικούς όρους του Μνημονίου, μόνο με υγιεινό περίπατο δεν βρίσκεται αντιμέτωπη στο προσεχές τρίμηνο. Είναι ενδεικτικό ότι οι οικονομολόγοι της Εurobank στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας προειδοποιούν ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά για την ελληνική κυβέρνηση». Οπως αναφέρεται στο δελτίο, τα ανοικτά θέματα για την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης της τρόικας περιλαμβάνουν την ανησυχητική πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού και τα μέτρα ανακοπής της συγκεκριμένης τάσης. Επίσης, την πορεία εφαρμογής των εναπομενουσών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην αναμόρφωση της δικαιοσύνης και στην αγορά ενέργειας, καθώς και τον προγραμματισμό των
Ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων 2,6 δισ. ευρώ για το 2013.

Ημ.δημοσίευσης: Πέμπτη 21-2-13
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: