Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Γόρδιος δεσμός για την κυβέρνηση οι αντικειμενικές


Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ 

Τη μέθοδο με την οποία θα εξισώσει τις αντικειμενικές αξίες με τις πραγματικές αναζητεί ακόμη το υπουργείο Οικονομικών την ώρα που η τρόικα -επικαλούμενη το Μνημόνιο- πιέζει ώστε οι νέες τιμές να είναι έτοιμες στο τέλος του 1ου τριμήνου. Συμφωνία δεν έχει υπάρξει, ούτε καν για το ποιος θα είναι ο φορέας που θα αναλάβει το έργο. Δηλαδή για το αν θα ανατεθεί για μία ακόμη φορά στις επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών -κάτι που συνέβαινε τόσα χρόνια- ή θα αναλάβει κάποιος τρίτος (π.χ. η Τράπεζα της Ελλάδας). Η τρόικα πιέζει ώστε να καθιερωθεί με νόμο ένας μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα στηρίζεται σε συγκεκριμένες μεταβλητές (π.χ. την αξία των συμβολαίων που πραγματοποιούνται, τον πληθωρισμό της οικοδομής, το ελάχιστο κόστος κατασκευής κ.λπ.) έτσι ώστε να μη μεσολαβεί «ανθρώπινο χέρι», όπως συμβαίνει εδώ και 10ετίες. Ομως πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτό το σύστημα -το οποίο προϋποθέτει νόμο και όχι υπουργική απόφαση, όπως ισχύει με την απλή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών- θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως απαιτεί η τρόικα.

Η υπόθεση «αντικειμενικές αξίες» εξελίσσεται σε πολύ δύσκολο γρίφο για το οικονομικό επιτελείο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πιέζουν έντονα για μειώσεις αλλά και αναπροσαρμογή προς τα κάτω των συντελεστών εμπορικότητας (σ.σ.: επηρεάζουν κυρίως τις αξίες της επαγγελματικής στέγης, γραφείων και καταστημάτων) με το επιχείρημα (σωστό σε πολλές περιπτώσεις) ότι τα ακίνητα πωλούνται πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα των αντικειμενικών αξιών. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιοχές. Ειδικά στην επαρχία, η «εξίσωση» των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές θα οδηγήσει και σε αυξήσεις φόρων, οι οποίες θα πυροδοτήσουν έντονες αντιδράσεις σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για την κυβέρνηση. Μάλιστα, οι αυξήσεις αυτές θα είναι και χωρίς νόημα για το υπουργείο Οικονομικών καθώς δεν πρόκειται να εισπραχθούν πρόσθετοι φόροι. Ακόμη και ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και οι όποιες αλλαγές επέλθουν θα έχουν αντίκτυπο από το 2014.

Αναμεμειγμένες στο σίριαλ των αντικειμενικών αξιών φέρονται να είναι και οι τράπεζες. Δεν θα ήθελαν να υπάρξει -τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση- σημαντικές μειώσεις αντικειμενικών αξιών, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση οι υποθήκες που θα έχουν εγγράψει σε δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, θα αξίζουν -και στα χαρτιά, καθώς στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει σήμερα- λιγότερο από ό,τι τα ίδια τα ακίνητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο.

Πλέον, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά:
* Να μην υπάρξει καμία αλλαγή σε αυτήν τη φάση και η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών να παραμείνει ως εκκρεμότητα προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να έχει τον χρόνο να καταλήξει στον μόνιμο μηχανισμό ψηφίζοντας και τον σχετικό νόμο.

* Να προχωρήσουν σε προσωρινές αλλαγές με τη μέθοδο που ισχύει και σήμερα (δηλαδή με τις επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών) και η μόνιμη μέθοδος να θεσπιστεί αργότερα, πιθανότατα από τις αρχές του 2014, έτσι ώστε οι νέες αξίες να επηρεάσουν και τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας.

Πάντως, στο νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα ενσωματωθούν διατάξεις και για την αλλαγή στους συντελεστές φορολόγησης των μεταβιβάσεων με αγοραπωλησία, των γονικών παροχών και των κληρονομιών. Προωθείται σημαντική μείωση του αφορολογήτου των γονικών παροχών στις 75.000 ή στις 100.000 ευρώ από τις 150.000 ευρώ που είναι σήμερα και μείωση του συντελεστή υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης ακόμη και στο 6% από 10%, που είναι σήμερα. Θα είναι μια ανέξοδη «παροχή» της κυβέρνησης, καθώς πλέον τα ακίνητα που αλλάζουν χέρια μέσω αγοραπωλησίας είναι λιγότερα από 30.000 ετησίως, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να βάζει ελάχιστα στο ταμείο.

Ημ.δημοσίευσης: Δευτέρα 25-2-13 

Δεν υπάρχουν σχόλια: