Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Mε μια λίστα γάμου… καθάρισαν | Εφημερίδα των συντακτών

Mε μια λίστα γάμου… καθάρισαν | Εφημερίδα των συντακτών



Mε μια λίστα γάμου… καθάρισαν

Στρίβειν διά του… γάμου από το ταμείο της Εφορίας. Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα σε 54.000 μεγαλοκαταθέτες να καλύψουν τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό ακόμη και με ποσά από λίστες γάμου.

Με την εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις και αναφέρονται όλα τα δικαιολογητικά που μπορεί να επικαλεστεί ένας φορολογούμενος για να μπορέσει να δικαιολογήσει τα λεφτά που έβγαλε στο εξωτερικό την τριετία 2009–2011.

Η εγκύκλιος έρχεται μία βδομάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης (Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου). Αν και η αρχική προθεσμία που είχαν στη διάθεσή τους οι εν λόγω υπόχρεοι εξέπνευσε στις 15 Φεβρουαρίου, οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έκριναν απαραίτητο να δοθεί σιωπηρή παράταση λόγω της δυσκολίας των ελεγχομένων να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι για να καλύψουν την προέλευση των χρημάτων οι ελεγχόμενοι μπορούν να επικαλεστούν ποσά από γονικές παροχές, δωρεές, αποζημιώσεις συζύγου σε πρώην σύζυγο, διατροφές τέκνων ακόμη και ποσά από… λίστες γάμου!

Μπορούν επίσης να δικαιολογήσουν τα εμβάσματα με ποσά που προέρχονται από: πωλήσεις μετοχών, επαναπατριζόμενα κεφάλαια, ρευστοποίηση ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, μερίσματα πλοίων του ν. 27/1975, δάνεια ή με εισαγωγή κεφαλαίων που δεν ευρωποιήθηκαν ή δραχμοποιήθηκαν.

Τονίζεται ότι κατά τον προσδιορισμό του κεφαλαίου κάθε έτους, προς κάλυψη του «πόθεν έσχες», αφαιρούνται οι τεκμαρτές ετήσιες δαπάνες (για κατοικίες κ.λπ.), ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι απαλλάσσονται της εφαρμογής τεκμηρίου. Παρότι από τις μέχρι τώρα διασταυρώσεις προκύπτει ότι τουλάχιστον 20.000 άτομα με εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν, η ανταπόκριση στην πρόσκληση του υπουργείο παραμένει περιορισμένη.

Αρτεμις Σπηλιώτη
24/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: