Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

O «πόλεμος» της Κυριακής | Εφημερίδα των συντακτών

O «πόλεμος» της Κυριακής | Εφημερίδα των συντακτών


O «πόλεμος» της Κυριακής

Του Βασίλη Γεώργα

Στα άκρα οδηγείται η διελκυστίνδα του υπουργείου Ανάπτυξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας να εξελίσσεται σε εμμονή, κόντρα στην αντίθετη άποψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της ΟΚΕ, αλλά και των κομμάτων της συγκυβέρνησης που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους.

Εχοντας απομείνει με μόνο φανερό σύμμαχο τα μεγάλα πολυκαταστήματα, τους επιχειρηματίες των εκπτωτικών χωριών και όσους ευαγγελίζονται ότι η «φιλελευθεροποίηση» της αγοράς θα δώσει απάντηση στην ανεργία, την ακρίβεια και τον φθίνοντα τζίρο του εμπορίου, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σήκωσε χθες το «γάντι» που της πέταξε την περασμένη εβδομάδα η ΓΣΕΒΕΕ, καταγγέλλοντας ευθέως χθες τη Συνομοσπονδία για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και των προτάσεων που έχει υποβάλει το υπουργείο.

Η φραστική επίθεση του αρμόδιου υφυπουργού Θανάση Σκορδά κατά της ΓΣΕΒΕΕ ήρθε ως απάντηση στην έρευνα που είχε δημοσιοποιήσει την περασμένη Πέμπτη η Συνομοσπονδία, από την οποία προέκυπτε ότι όπου κι αν εφαρμόστηκε στην Ευρώπη η διεύρυνση του ωραρίου και η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, το αποτέλεσμα ήταν απολύσεις, λουκέτα μικρομεσαίων εταιρειών, συγκέντρωση του τζίρου στα πολυκαταστήματα και αύξηση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους απασχόλησης.

Από την εν λόγω έρευνα προέκυπτε επίσης ότι οκτώ στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις διαφωνούν με το μέτρο και δεν περιμένουν να έχει καμία θετική επίπτωση στον τζίρο της αγοράς και την απασχόληση. Αντίθετα με τα παραπάνω, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει κατά καιρούς επικαλεστεί άλλες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα δημιουργηθούν 8.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι τιμές θα υποχωρήσουν 2-3% όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες.

«Δεν θα είχε κανείς αντίρρηση να συμφωνήσει με τα επιχειρήματα οποιουδήποτε κοινωνικού εταίρου, αρκεί αυτά να είναι πειστικά. Το δελτίο Τύπου του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, όμως, επικαλείται μελέτες, τις οποίες όμως φαίνεται ότι έχει διαβάσει επιλεκτικά και αποσπασματικά», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, παρουσιάζοντας την κυβερνητική οπτική για το περιεχόμενο των διεθνών αυτών μελετών και σημειώνοντας παράλληλα ότι η πρόταση του υπουργείου κάνει λόγο για προαιρετικό άνοιγμα μόνο των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές.

Ο ίδιος πάντως δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος να επιτραπεί δικαστικά και στα μεγάλα καταστήματα να ανοίγουν τις Κυριακές, απαντώντας χαρακτηριστικά ότι… «καμία μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν θα είχε ποτέ ξεκινήσει, εάν επικρατούσε ο φόβος πιθανής, άρα αμφίβολης, δυσμενούς δικαστικής απόφασης».

Το θέμα της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων κάτω από 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του χρόνου έπεσε «από το πουθενά» στο τραπέζι, πάνω στη φόρα της κυβέρνησης να απελευθερώσει τα πάντα στην αγορά, και προς το παρόν δείχνει να έχει «κολλήσει» στην απροθυμία όλων των υπολοίπων να το υποστηρίξουν.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, από τους οποίους θα εξαρτηθεί και η υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, έχουν εκφράσει –χλιαρά- την αντίθεσή τους επιμένοντας στον διάλογο με την αγορά, η γνώμη που εξέφρασε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ήταν κάθετα αντίθετη με την απελευθέρωση, η ΕΣΕΕ τίναξε τον διάλογο στον αέρα όταν ο Βασίλης Κορκίδης κατήγγειλε για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων την ηγεσία του ΥΠΑΝ, ενώ την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει τα προηγούμενο διάστημα οι περισσότεροι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας, οι εμποροϋπάλληλοι, καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

18/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: