Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΣΚΟΥΠΑ Ερχεται «κτηματόσημο» για 16 εκατ. δικαιώματα


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΣΚΟΥΠΑ

Ερχεται «κτηματόσημο» για 16 εκατ. δικαιώματα

Του Κασσιανού Τζέλη


Τον Ιούνιο του 2014 το Κτηματολόγιο θα ξαναπιάσει δουλειά σε όλες τις περιοχές που δεν έχει γίνει κτηματογράφηση. Συνολικά θα κτηματογραφηθούν 16 εκατ. δικαιώματα και οι δικαιούχοι θα πληρώσουν «κτηματόσημο». Επιπλέον, εισάγονται διαδικασίες fast track για την υλοποίηση της κτηματογράφησης και των δασικών χαρτών, ενώ γίνονται ηλεκτρονικές όλες οι συναλλαγές με το Κτηματολόγιο. Υποχρεώνεται το Δημόσιο να δηλώσει την περιουσία του, ενώ επιλύεται και τυπικά το πρόβλημα των εντός σχεδίου ακινήτων που εμφανίζονται ως δασικά. Αυτά προβλέπονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, στόχος του οποίου η επιτάχυνση των διαδικασιών του Κτηματολογίου προκειμένου αυτό να έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, έως το 2020. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα το Κτηματολόγιο θα τελείωνε το 2028.
Μείωση κόστου
Βασικός στόχος επίσης είναι η μείωση του κόστους του έργου το οποίο σύμφωνα με το business plan της Κτηματολόγιο Α.Ε. αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Με την επίσπευση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη μείωση του χρόνου, συνολικά κατά 70% θα μειωθεί πολύ σημαντικά το κόστος. Άλλωστε, το βασικό κριτήριο ανάθεσης πλέον θα είναι η χαμηλότερη τιμή. Το κενό που θα απομείνει, θα εκτιμηθεί στη συνέχεια από την εταιρεία και θα εξεταστούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από άλλες πηγές.
Σημειώνεται ότι η ΕΤΕπ έχει εκδηλώσει την πρόθεση να δανειοδοτήσει το έργο.Προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες, το νομοσχέδιο προβλέπει μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα εναπομείναντα 16 εκατ. δικαιώματα. Σε οκτώ μήνες θα πρέπει να προκύψει ο ανάδοχος και από τον Ιούνιο του 2014 να ξεκινήσει το έργο με τους πολίτες να δηλώνουν τις περιουσίες τους και να πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος των 35 ευρώ ανά δικαίωμα συν 20 ευρώ ανά δικαίωμα σε αυτοτελή βοηθητικό χώρο.
Προβλέπεται και δεύτερο σκέλος κτηματοσήμου, που ισούται με το 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας με αφορολόγητο 20.000 ευρώ το οποίο καταβάλλεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Εξάλλου, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν οι πληρωμές του δεύτερου σκέλους του κτηματοσήμου από τις κτηματογραφήσεις του 2008 και όλα τα τέλη κτηματολογίου από τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα που έγιναν στο τέλος της δεκαετίας του '90. Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι δεν θα επιβαρύνονται οι πολίτες με τέλη για αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: