Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Δεν "βγαίνει" ο στόχος των 5,8 δισ εάν δεν φορολογηθούν οι καταθέσεις μέχρι 20.000 Φορολόγηση 6,75% για ποσά από 20 έως 100.000 ευρώ - Στο 9,90% το κούρεμα για ποσά άνω των 100.000


(Upd)  Εξαιρούνται του κουρέματος οι καταθέσεις μέχρι και 20.000 ευρώ, σύμφωνα με το τελικό νομοσχέδιο για τις κυπραικές τράπεζες, ενώ η επιβάρυνση για ποσά από 20.000 έως 100.000 ευρώ θα ανέρχεται σε 6,75%. Στο 9,90% το κούρεμα για μεγάλες καταθέσεις, άνω των 100.000 ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο και την προστασία στην ουσία των μικροκαταθετών που έχουν αποταμιεύσεις έως 20.000 ευρώ, ο στόχος για έσοδα 5,8 δισ ευρώ από τη φορολόγηση των καταθέσεων δεν βγαίνει, καθώς προκύ[τει υστέρηση στα έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup είχε τεθεί πάντως αίτημα προς την κυπριακή πλευρά να αλλάξει ο τρόπος επιβολής του φόρου, κατα τρόπο ώστε να μη θιγoύν οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ και εναλλακτικά τους προτάθηκε ο φόρος να φτάσει στο 15,5%-15,6%, άνω του ποσού αυτού, ώστε να εξοικονομηθούν τα 5,8 δισ που προβλέπει η συμφωνία.
Όπως σημείωνε ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, με τη θέση αυτή συντάχθηκε και η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Εurogroup που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον υιοθετήτο ένα τέτοιο μέτρο, τότε το κούρεμα θα βάρυνε πολύ περισσότερο τους μεγαλοκαταθέτες και μεγαλοαποταμιευτές και βασικά ρωσικά κεφάλαια, τα οποία μαζί με βρετανικά, υπολογίζονται στα 30 δισ. Δηλαδή, εάν τελικά φορολογηθούν μόνον οι μεγαλοκαταθέτες, οι Ρώσοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι μιας τέτοιας εξέλιξης, με ζημιές που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 3 δισ. Κατά συνέπεια, διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό, όπου αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση της χώρας του Πούτιν. Ήδη, η ρωσική κυβέρνηση έχει εκφράσει τη μεγάλη δυσαρέσκειά της και απέναντι στη γερμανική πλευρά. Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί ποια κεφάλαια αφορούν τον στενό πυρήνα του Πούτιν, για παράδειγμα, Gazprom, τράπεζες κλπ. και ποια αφορούν περιπτώσεις που το ίδιο το Κρεμλίνο θέλει να αποκαλύψει και να ελέγξει. Το σενάριο να παρέμβει η ρωσική πλευρά αγοράζοντας μια κυπριακή τράπεζα, για παράδειγμα την πρώην Λαϊκή, CPB Bank, δεν έχει ακόμα εκλείψει.
Όμως, σε κάθε περίπτωση, η Κύπρος θα είναι η μεγάλη χαμένη των εξελίξεων, καθώς, μετά από αυτή την εξέλιξη, θα χάσει την αξιοπιστία που είχε για συγκέντρωση και αποθεματοποίηση των κεφαλαίων στο τραπεζικό της σύστημα.
Αυτό αναμένεται να είναι και το κριτήριο των αποφάσεων της κυπριακής Βουλής, η οποία θα επιχειρήσει να κάνει μια τελευταία προσπάθεια για να διασώσει ό,τι μπορεί από τα κίνητρα παραμονής κεφαλάιων στο νησί.
Παράλληλα, άλλες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι αρκετοί υπουργοί Οικονομικών που μετείχαν στη τηλεδιάσκεψη ζήτησαν από την κυπριακή πλευρά να αποφύγει τελικά τη φορολόγηση για καταθέσεις μικρότερες των 100 χιλ ευρώ, αν και το όριο αυτό της εγγύησης των καταθέσεων ισχύει πανευρωπαϊκά μόνο σε περίπτωση κατάρρευσης κάποιας τράπεζας, δηλαδή κάτι που είναι διαφορετικό με την διάσωση της χώρας.
Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα μετά το τέλος του Eurogroup
«Αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει.
Όσον αφορά εμάς, τόνισα στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα. Θέλω να πω ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατα.
Ερώτηση: Οι Έλληνες καταθέτες υπάρχει λόγος να ανησυχούν;
Απάντηση: Διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα. Το ζήτημα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση. Αυτό έχει τονιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Επομένως δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος για τον Έλληνα καταθέτη».


Πηγή: Φορολόγηση 6,75% για ποσά από 20 έως 100.000 ευρώ - Στο 9,90% το κούρεμα για ποσά άνω των 100.000 | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/5811/forologisi-675-gia-posa-apo-20-eos-100000-eyro-sto-990-koyrema-gia-posa-ano-ton-100000#ixzz2NzVZ1kfv

Δεν υπάρχουν σχόλια: