Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Τι απαντά για το κίνημα "Δεν έχω να πληρώσω"


Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 14:32

ΥΠΟΙΚ: Τι απαντά για το κίνημα "Δεν έχω να πληρώσω"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΥΠΟΙΚ: Τι απαντά για το κίνημα "Δεν έχω να πληρώσω"
Με τα δικά του στοιχεία επιχειρεί να απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών, στο ρεπορτάζ της fmvoice.gr και του Πύρρου Θανόπουλου, σχετικά με το κίνημα «δεν έχω να πληρώσω»!
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η πορεία των εσόδων στις ΔΟΥ εξελίσσεται ικανοποιητικά, κατά το πρώτο δίμηνο του έτους και ελαφρώς πάνω από το στόχο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και με βάση τα οριστικά στοιχεία των ΔΟΥ για τον Ιανουάριο 2013, οι εισπράξεις έπρεπε να ανέλθουν σε 2,86 δισ. και τελικά ανήλθαν σε 2,91 δισ. ευρώ (υπερκάλυψη 1,8%).
Για τον Φεβρουάριο, οι εισπράξεις έπρεπε να ανέλθουν σε 1,55 δισ., ενώ τελικά εισπράχθηκαν 1,67 δισ. ευρώ (+7,8%).
Ως προς τις εισπράξεις ληξιπροθέσμων οφειλών παλαιοτέρων ετών (έως 31/12/2012), στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013 έγιναν 432 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας όμως και τις διαγραφές 481 εκατ. ευρώ. Ο στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, υπερκαλύφθηκε κατά 37%.
Ο ρυθμός είσπραξης των νέων ληξιπροθέσμων βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα της τάξης του 4% έναντι στόχου 14%. Συνολικά έχουν εισπραχθεί 56 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο.

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 11:13

Το κίνημα «δεν έχω να πληρώσω» σε δράση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το κίνημα «δεν έχω να πληρώσω» σε δράση
Πόσο καιρό πριν έγραφε η Fmvoice.gr για το κίνημα «δεν έχω να πληρώσω;» Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το αυτονόητο, αυτό που μόνο στο υπουργείο Οικονομικών δεν έβλεπαν: δηλαδή ότι ο κόσμος δεν μπορεί να «σηκώσει» όλα αυτά τα φορολογικά βάρη. Και ακόμη, διαθέτουμε μόνο τα στοιχεία του Φεβρουαρίου μήνα κατά τον οποίο δεν έχει ξεκινήσει η φοροεπιδρομή του 2013 με τους έξι φόρους στα ακίνητα, τα δύο χαράτσια της ΔΕΗ, τον φόρο εισοδήματος του 2013, το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ, τα τέλη κυκλοφορίας και τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών.

Γράφει:  

Η δημοσίευση των στοιχείων του Φεβρουαρίου, «μαυρίζει» και τον πιο αισιόδοξο στο οικονομικό επιτελείο, λίγες ημέρες πριν έρθει και πάλι η τρόικα στην Αθήνα:
1. Τον Φεβρουάριο, δημιουργήθηκαν καινούργια ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ύψους 1,316 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εξ’ αυτών, εισπράχτηκαν μόλις… 0,056 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 4,28% όταν ο στόχος είσπραξης που έχει τεθεί από την τρόικα είναι για είσπραξη… 24,5%. Ίσως αυτά τα στοιχεία, θα πρέπει η κυβέρνηση να τα πετάξει στα μούτρα της τρόικας η οποία δεν θέλει να κάνει ρύθμιση.
2. Το σύνολο των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών περιορίστηκε στα 55,307 δισεκατομμύρια ευρώ από 55,485 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου. Οι εισπράξεις έναντι του παλαιού χρέους, με τις απειλές για δημεύσεις καταθέσεων να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, έφτασαν στα 432 εκατ. ευρώ όταν ο ετήσιος στόχος κάνει λόγο για είσπραξη 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θεωρητικά, ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί αλλά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εντοπίσει «εποχικότητα» και στις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο 2ο εξάμηνο του έτους, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, δεν πληρώνουν με την ίδια ζέση τα χρέη τους καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες οφειλές.
3. Οι ελεγκτές πραγματοποίησαν ελέγχους συνολικής διάρκειας…6000 ωρών τον Φεβρουάριο για να βεβαιώσουν φόρους πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Εξ’ αυτών έχει εισπραχθεί μόλις 1,5 εκατομμύριο ευρώ δηλαδή το 30%. Ο στόχος που έχει τεθεί κάνει λόγο για είσπραξη του 65% των βεβαιωθέντων προστίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: