Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

“Δεν υπάρχει κανένας φόβος για τις καταθέσεις στα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα”, δηλώνει ο Γ. Στουρνάρας Αγωνία αλλά και διαβεβαιώσεις για τις καταθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα


“Δεν υπάρχει κανένας φόβος για τις καταθέσεις στα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα”, δηλώνει ο Γ. Στουρνάρας

Αγωνία αλλά και διαβεβαιώσεις για τις καταθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα



“Δεν υπάρχει κανένας φόβος για τις καταθέσεις στα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Η απόφαση του Eurogroup είναι σαφής”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον κίνδυνο να υπάρξει κούρεμα σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε υποκαταστήματα της Λαϊκής στην Ελλάδα.
Τραπεζικές πηγές, πάντως, νωρίτερα, χαρακτήριζαν πολύ κακή εξέλιξη το κυπριακό σχέδιο για διάσπαση της Λαϊκής τράπεζας.
Όπως έλεγαν, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το ελληνικό κομμάτι της Λαϊκής θα εξαιρεθεί από τη διάσπαση ή όχι. Αυτό εξαρτάται από την απόφαση που θα λάβουν τελικά οι Κύπριοι, αλλά και από τους χειρισμούς που ενδεχομένως θα αποφασίσει η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την ΕΚΤ, όπως έχει δικαίωμα να κάνει.
Τραπεζικές πηγές επισήμαιναν ότι εάν δεν εξαιρεθεί το ελληνικό κομμάτι από τη διάσπαση, τότε θα δημιουργηθεί ένα οικονομικό άνοιγμα και στην Ελλάδα, το οποίο δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο τρόπο μπορεί να καλυφθεί και καθιστά δύσκολη την απορρόφηση όλων των υποκαταστημάτων από ελληνικές τράπεχες, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Συνολικά η Λαϊκή έχει καταθέσεις περίπου 26 δισ. ευρώ από τις οποίες υπολογίζεται ότι οι μισές είναι πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ η κάθε μια.
Έτσι περι τα 13 δισ. ευρώ καταθέσεων θα μεταφερθούν στην κακή τράπεζα όπου θα συμψηφιστούν με τα κακά δάνεια και όταν τελειώσει η διαδικασία, μετά από κάποια χρόνια, οι δικαιούχοι τους θα πάρουν ένα μέρος, π.χ 10%-20%.
 


Πηγή: Αγωνία αλλά και διαβεβαιώσεις για τις καταθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/6288/agonia-alla-kai-diavevaioseis-gia-tis-katatheseis-tis-laikis-trapezas-stin-ellada#ixzz2ODCzTZqx

Δεν υπάρχουν σχόλια: