Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ενοίκια- «χρυσάφι» πληρώνει ο ΟΑΕΕ | Εφημερίδα των συντακτών

Ενοίκια- «χρυσάφι» πληρώνει ο ΟΑΕΕ | Εφημερίδα των συντακτών


Ενοίκια- «χρυσάφι» πληρώνει ο ΟΑΕΕ

Με υπερτιμολογήσεις και τιμές πολύ πάνω από τις αγοραίες ροκανίζεται ο προϋπολογισμός του Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών. Τα οφέλη τα καρπώνονται οι ιδιοκτήτες

Του Τζώρτζη Ρούσσου

54Πάρτι εκατομμυρίων παίζεται στις πλάτες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ με τις υπερτιμολογήσεις μισθωμάτων και μάλιστα πολύ πάνω από τις τιμές της αγοράς.

Μπορεί να επαίρεται η διοίκηση του ΟΑΕΕ ότι περιόρισε το λειτουργικό κόστος κατά 2,3 εκατ. ευρώ ετησίως μέσα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και τον οργανωτικό εξορθολογισμό των υπηρεσιών του Ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών, ωστόσο ουδείς φαίνεται να ασχολείται με τα υψηλά μισθώματα που «ροκανίζουν» τον προϋπολογισμό του Ταμείου και από τα οποία ωφελούνται οι ιδιοκτήτες.

Η διοίκηση του ΟΑΕΕ υλοποίησε πρόγραμμα συστέγασης μέσω μεταφοράς 36 καταστημάτων σε ιδιόκτητα ή μισθωμένα ακίνητα, με αποτέλεσμα την επίτευξη σημαντικών περικοπών σε λειτουργικές δαπάνες. Ωστόσο παρότι υλοποίησε κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολλά έτη, αυτό που προκύπτει αβίαστα από τα ακίνητα τα οποία είχαν μισθωθεί είναι οι υπερτιμολογήσεις στα μισθώματα, οι οποίες καθίστανται προφανείς ακόμη και αν δεν γνωρίζει κάποιος την κτηματαγορά.

Ακίνητα, που πολλές φορές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κάποιος «πρώτης προβολής», νοικιάστηκαν έναντι μισθώματος πολλών χιλιάδων ευρώ, πάνω από τις τιμές που ίσχυαν στην αγορά. Βέβαια και με δεδομένο ότι πρόκειται για μακροχρόνιας μίσθωσης ακίνητα, θα περίμενε κανείς ότι τα μισθώματα θα ήταν μικρότερα από τις τρέχουσες τιμές ενοικίασης.

Για παράδειγμα, ακίνητο συνολικής επιφανείας 324 τ.μ., που στέγαζε τα περιφερειακά τμήματα Ζωγράφου-Καισαριανής-Βύρωνα, είχε μισθωθεί έναντι 8.293,07 ευρώ (ή 25 ευρώ το τετραγωνικό), όταν οι τιμές ενοικίασης τέτοιων χώρων δεν ξεπερνούν (ακόμη και στις πολύ καλές εποχές) τα 13 ευρώ/τετραγωνικό!

Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής, συνολικών τετραγωνικών 3.345,75. Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε μισθωθεί μηνιαίως έναντι 30.947,95 ευρώ, όταν τα 2.000 τ.μ. αφορούν σε υπόγειο (άραγε ποια η χρήση του υπογείου;). Από την άλλη το κτίριο για το Περιφερειακό Τμήμα Αμαρουσίου-Νέας Ερυθραίας εμβαδού 289 τ.μ. είχε μισθωθεί έναντι 7.798,22 ευρώ (26 ευρώ/τ.μ.) όταν οι τιμές ενοικίασης στην περιοχή κυμαίνονται από 7-15 ευρώ/τ.μ.
14/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: