Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ Στη «φάκα» χιλιάδες αυθαίρετα με πλαστά πιστοποιητικά


ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Στη «φάκα» χιλιάδες αυθαίρετα με πλαστά πιστοποιητικά

Στη «φάκα» χιλιάδες αυθαίρετα με πλαστά πιστοποιητικά
Του Κασσιανού Τζέλη
Βαριές «καμπάνες» θα αντιμετωπίσουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που μπήκαν σε διαδικασία τακτοποίησης των παρανομιών τους, δηλώνοντας ψευδή στοιχεία σχετικά με την ημερομηνία ανέγερσης.
Πάνω από 60.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μπαίνουν αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τους «ψεύτες» να απειλούνται και με ποινικές κυρώσεις. Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι μέσα στον επόμενο μήνα, θα είναι σε θέση να ξέρουν πόσοι από αυτούς ειναι οι «απολύτως παράνομοι» και πόσοι έχουν το δικαίωμα τακτοποίησης ή νομιμοποίησης.
Ορθοφωτοχάρτες
Οι αρμόδιοι έχουν πλέον στα χέρια τους, τους σύγχρονους ορθοφωτοχάρτες για όλη τη χώρα, με τους οποίους μπορούν να εντοπίσουν με απόλυτη ακρίβεια ποια αυθαίρετα είχαν ανεγερθεί πριν την καταληκτική ημερομηνία βάσει της οποίας δικαιούται κάποιος να μπει στη διαδικασία τακτοποίησης. Η ημερομηνία αυτή είναι η 28η Ιουλίου 2011, όταν και κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ισχύουσα διαδικασία τακτοποίησης πολεοδομικών παραβάσεων.
Στη «φάκα» χιλιάδες αυθαίρετα με πλαστά πιστοποιητικά
Οι 60.000 ιδιοκτήτες που εξετάζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, έκαναν δηλώσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους χωρίς να προσκομίσουν δημόσια έγγραφα που να πιστοποιούν την ημερομηνία ανέγερσης. Ολοι αυτοί έκαναν χρήση του δικαιώματος που τους έδινε τροπολογία που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με την οποία η ένταξη στη ρύθμιση μπορεί να γίνει και με τη προσκόμιση ιδιωτικών εγγράφων για την πιστοποίηση του χρόνου ανέγερσης.
Το ΣτΕ στη συνέχεια έκρινε ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας καθώς παρατηρήθηκαν εκτεταμένα φαινόμενα ψευδών δηλώσεων με τους ιδιοκτήτες να χτίζουν αυθαίρετα πολύ μετά την καταληκτική ημερομηνία και να τα εντάσσουν κανονικά στη διαδικασία τακτοποίησης, πληρώνοντας πολύ λιγότερο σε σχέση με τα προβλεπόμενα πρόστιμα αυθαιρέτων και εξασφαλίζοντας εξαίρεση από την κατεδάφιση.
Στη «φάκα» χιλιάδες αυθαίρετα με πλαστά πιστοποιητικά
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η περίπτωση της Μυκόνου όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος εντόπισαν την ανέγερση πάνω από 40 πολυτελών αυθαιρέτων μετά την καταληκτική ημερομηνία με τους ιδιοκτήτες τους να τα εντάσσουν στην διαδικασία τακτοποίησης και να πληρώνουν ένα μικρό πρόστιμο λαμβάνοντας παράλληλα το δικαίωμα μεταβίβασης.
Επίσης χαρακτηριστική ήταν και η πλήρης αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να επιβάλλει τις ποινές που προβλέπονται, ενώ αδύνατη στάθηκε και η επιχείρηση κατεδάφισης τους αφού οι επιθεωρητές περιβάλλοντος δεν μπορούσαν να βρουν ούτε μια μπουλντόζα από το νησί ενώ δεν είχαν τους πόρους να στείλουν συνεργείο από την Αθήνα!
Δασικά
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους ή άλλες προστατευόμενες περιοχές όπου σύμφωνα με τον νόμο είναι αδύνατη η οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση, με ψευδείς δηλώσεις μπαίνουν σε καθεστώς τακτοποίησης εκμεταλλευόμενοι το ότι η υπαγωγή της δήλωσης γίνεται ηλεκτρονικά άρα και χωρίς έλεγχο.
Οι ιδιοκτήτες αυτοί με το που μπαίνουν στη ρύθμιση τακτοποίησης και πληρώνουν το ευνοϊκό πρόστιμο, λαμβάνουν αυτόματα το δικαίωμα βάσει του νόμου να ζητήσουν από τις εφορίες την διαγραφή των επιβληθέντων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης που είναι ανάλογα της αντικειμενικής αξίας και σε κάθε περίπτωση μετρώνται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.
«Κόκκινη γραμμή»
Το υπουργείο Περιβάλλοντος τώρα έχει στα χέρια του τους ορθοφωτοχάρτες για το σύνολο της χώρας οι οποίοι μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα θα είναι διαθέσιμοι σε ηλεκτρονική μορφή και για τον οποιονδήποτε πολίτη. Με αυτούς τους χάρτες ουσιαστικά επιχειρείται να μπει μια «κοκκινη γραμμή» στην ανέγερση νέων αυθαιρέτων αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή και για κάθε περίπτωση αν εμπίπτει στον νόμο περί τακτοποίησης ή νομιμοποίησης ή αν έχει ανεγερθεί μετά την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Ιουλίου 2011.
Όσοι έχουν κάνει ψευδείς δηλώσεις, θα απενταχθούν άμεσα από την ρύθμιση και θα τους επιβληθούν τα βαρύτατα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων και θα μπαίνουν σε διαδικασία κατεδάφιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: