Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΕΝΤΟΣ ΣΤΟΧΟΥ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Σε πτώση τα φορολογικά έσοδα


ΕΝΤΟΣ ΣΤΟΧΟΥ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Σε πτώση τα φορολογικά έσοδα

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους τα φορολογικά έσοδα, αλλά ο προϋπολογισμός παρέμεινε εντός στόχου εμφανίζοντας μάλιστα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 487 εκατ. ευρώ λόγω της συρρίκνωσης των δαπανών.

Η υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα υπερκαλύφθηκε από τη συγκράτηση των δαπανών κατά 832 εκατ. ευρώ, το «πάγωμα» επιστροφών φόρων ύψους 393 εκατ. ευρώ και τη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίω
Η υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα υπερκαλύφθηκε από τη συγκράτηση των δαπανών κατά 832 εκατ. ευρώ, το «πάγωμα» επιστροφών φόρων ύψους 393 εκατ. ευρώ και τη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 321 εκατ. ευρώ
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα που εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης) ήταν λιγότερα κατά 496 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.
Ωστόσο, στους άμεσους φόρους η εικόνα είναι διαφορετική καθώς εισπράχθηκαν 218 εκατ. ευρώ περισσότερα λόγω των αυξημένων φόρων που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και τις εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Η υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα υπερκαλύφθηκε από τη συγκράτηση των δαπανών κατά 832 εκατ. ευρώ, το «πάγωμα» επιστροφών φόρων ύψους 393 εκατ. ευρώ και τη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 321 εκατ. ευρώ.
Θετικά στοιχεία
Τελικά καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 487 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,35 δισ. ευρώ. Βελτιωμένο σε σχέση με τις προβλέψεις εμφανίζεται και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο διαμορφώθηκε στα 789 εκατ. ευρώ (στόχος για έλλειμμα 2,63 δισ. ευρώ).
Εξάλλου «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους απορρόφησαν 2,66 δισ. ευρώ ή το 21,2% της ετήσιας επιχορήγησής τους.
Είναι ενδεικτικό πως το ΤΑΠ ΟΤΕ έχει λάβει κιόλας το 41,2% του συνολικού κονδυλίου για το 2013, ο ΟΑΕΕ το 26% και το ΙΚΑ το 25%. Στοιχεία που δείχνουν ότι τα περισσότερα Ταμεία θα χρειαστούν εντός του έτους πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Στο μέτωπο των έμμεσων φόρων οι απώλειες ανέρχονται σε:
  • 189 εκατ. ευρώ από τις εισπράξεις ΦΠΑ. Τους δυο πρώτους μήνες του έτους εισπράχθηκαν 2,437 δισ. ευρώ από ΦΠΑ έναντι στόχου 2,626 εκατ. ευρώ. Επιμέρους το υπουργείο Οικονομικών έχασε 75 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και 43 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ καπνού. Από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή υπολόγιζε εισπράξεις 457 εκατ. ευρώ και εισέρρευσαν στα ταμεία 382 εκατ. ευρώ, ενώ από τον ΦΠΑ καπνού υπολόγιζε 130 εκατ. ευρώ και εισέπραξε 87 εκατ. ευρώ.
  • 365 εκατ. ευρώ από τους φόρους κατανάλωσης. Εισπράχθηκαν 1,237 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,602 δισ. ευρώ. Από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά εισπράχθηκαν 192 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον στόχο, ενώ οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας ήταν μειωμένες κατά 134 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Με την κατανάλωση στο πετρέλαιο θέρμανσης να καταγράφει πτώση άνω του 60% οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων βρίσκονται κάτω του στόχου. Παρά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πρώτο δίμηνο εισπράχθηκαν 691 εκατ. ευρώ έναντι στόχου εισπράξεων 719 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 884 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 454 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (430 εκατ. ευρώ). Το γεγονός αυτό οφείλεται στις αυξημένες εισροές από την ΕΕ για αιτήσεις πληρωμών που είχαν υποβληθεί στο τέλος του 2012.
Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: