Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Στην Τράπεζα Πειραιώς περνούν τα υποκαστήματα της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής


Έκλεισε η συμφωνία μεταβίβασης του κυπριακού δικτύου στην Ελλάδα - Ευχαριστίες του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη στον Α. Σαμαρά

Στην Τράπεζα Πειραιώς περνούν τα υποκαστήματα της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής

Των Αλέξανδρου Κασιμάτη, Γιώργου Δημητρομανωλάκη


Στην Τράπεζα Πειραιώς περνά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newmoney.gr, το δίκτυο των καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Τα καταστήματα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα λειτουργούν από την ερχόμενη Τρίτη με την "ταμπέλα" του ομίλου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος, εξέτασαν τις προσφορές της Τρ. Πειραιώς και της Alpha Bank, αλλά προέκριναν την προσφορά του ομίλου Σάλλα.
Για την ανακεφαλαιοποίηση που υπολογίζεται περί τα 1,5 δισ. ευρώ, τα 750 εκατ. θα προέλθουν από το κυπριακό δημόσιο και τα υπόλοιπα 750 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα και το ΤΧΣ.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΤΧΣ θα πρέπει να επικυρωθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Νωρίτερα, το newmoney.gr μετέδιδε ότι έκλεισε και επισήμως η συμφωνία μεταφοράς του δικτύου των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευχαριστίες του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε επικοινωνία των δύο ανδρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές και των δύο τραπεζών είχαν κριθεί ικανοποιητικές. Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμάται ότι θα παραμείνει ανεξάρτητη.
Πηγές απ' το υπ. Οικονομικών τονίζουν στο Newmoney.gr ότι τα πάντα είναι έτοιμα και αυτό που απομένει είναι να εγκριθούν τα σχετικά διατάγματα απ' τη Λευκωσία για την αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για την κατάθεση του ελληνικού νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο τράπεζες κρίθηκε ότι είναι έτοιμες για την απορρόφηση, αφού έχουν έτοιμη την υποδομή λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας συγχώνευσης της Εμπορικής απ' την Alpha Bank και της ΑΤΕ απ' την Τράπεζα Πειραιώς. Έτσι θα είναι σχετικά εύκολο τα τερματικά τους να συνδεθούν με τα κυπριακά υποκαταστήματα απ' την Τρίτη κιόλας.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας
"Έπειτα από συνομιλίες μεταξύ του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαιώθηκε ότι διευθετήθηκε το θέμα της απόσχισης των ελληνικών υποκαταστημάτων τω κυπριακών τραπεζών με τους πλέον ευνοϊκούς όρους υπό τις παρούσες συνθήκες, με σημαντικά οφέλη για την κυπριακή πλευρά", αναφέρει το ανακοινωθέν της Κυπριακής Προεδρίας.
Από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε πως ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
"Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας: "εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της".


Πηγή: Στην Τράπεζα Πειραιώς περνούν τα υποκαστήματα της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/6344/stin-trapeza-peiraios-pernoyn-ta-ypokastimata-tis-tr-kyproy-kai-tis-laikis#ixzz2OHZ1DefX

Δεν υπάρχουν σχόλια: