Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ρ. Σπυρόπουλος: Ρυθμίστε τις οφειλές σας προς το ΙΚΑ


Συντάκτης / NextDeal
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 14:55  

Η ρύθμιση των καθυστερούμενων εισφορών των εργοδοτών στο ΙΚΑ και η κυοφορούμενη νέα ρύθμιση μετά από απαίτηση της τρόικας κυριάρχησε στην ενημέρωση των επαγγελματιών για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το ΙΚΑ και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΕΑ όπου παραβρέθηκε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Η διοίκηση του ΕΕΑ είχε καλέσει τον κ. Σπυρόπουλο να εκθέσει τις θέσεις του Οργανισμού και της κυβέρνησης κατά τη  του ΔΣ στις 27 Μαρτίου.
Ο κ. Σπυρόπουλος προέτρεψε τους επαγγελματίες και όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες «να προσέλθουν για να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ» γιατί η νέα ρύθμιση, που βρίσκεται σε διάλογο με την τρόικα θα έχει ένα προαπαιτούμενο: δυνατότητα να μπαίνουν μελλοντικά σε αυτή θα έχουν μόνο όσοι καταβάλουν χωρίς διακοπή τις τρέχουσες εισφορές του έτους. Με άλλα λόγια «τρέχουσες εισφορές» είναι και όλες οι καθυστερούμενες εισφορές του 2013 που δεν έχουν κλείσει με ρύθμιση. Παρόμοια απαίτηση θα ισούται σε λίγο, για χιλιάδες εργοδότες, με απαγόρευση εφόσον θα αδυνατούν να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές. Για να μη συμβεί αυτό οι επιχειρηματίες πρέπει άμεσα να προβούν σε ρύθμιση, να κεφαλαιοποιήσουν όλα τα οφειλόμενα και να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις ώστε να έχουν το δικαίωμα να μεταβούν στο νέο καθεστώς ρύθμισης για τυχόν νέα χρέη. Να ρυθμίσουν ακόμη και τις καθυστερούμενες οφειλές του 2013! Επί πλέον η ρύθμιση είναι  αναγκαία γιατί σε λίγο χρόνο η ασφαλιστική ενημερότητα θα λαμβάνεται αυτόματα ηλεκτρονικά που σημαίνει ότι χωρίς αυτή δεν θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση.
Η νέα ρύθμιση, η οποία είναι ακόμη στα σκαριά και σε διαβούλευση με την τρόικα, επιδιώκεται από πλευράς κυβέρνησης, όπως ενημέρωσε ο κ Σπυρόπουλος, να περιέχει θετικές διατάξεις και μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί:
•    Να μειωθούν οι προσαυξήσεις
•    Να υπάρχει επιστροφή των ποσών που αντιστοιχούν στους τόκους υπερημερίας για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
•    Το όποιο επιτόκιο να μην αφορά τις προσαυξήσεις αλλά μόνο την κύρια οφειλή.
•    Αν κάποιος εξοφλήσει μετρητοίς τις οφειλές μηδενίζονται όλες οι προσαυξήσεις. Οι προσαυξήσεις συνήθως φτάνουν στο 1/3 της οφειλής και μερικές φορές στο 50%.
Για την ασφαλιστική ενημερότητα ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι σταδιακά θα καταργηθεί η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του εντύπου ενημερότητας γιατί ο κάθε οργανισμός, συμβολαιογράφος, εφορία κλπ, θα «βλέπει» ηλεκτρονικά αν ο επιχειρηματίας είναι ενήμερος μέσα από το διαδίκτυο βάζοντας το ΑΦΜ. Έτσι θα γίνει ανέφικτο να παρακάμπτεται η ενημερότητα μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών και φυσικά όποιος δεν είναι ενήμερος δεν θα κάνει τη δουλειά του. Σε λίγο χρόνο το σύστημα αυτό θα εφαρμόζεται 100%. Άρα, κατέληξε ο κ. Σπυρόπουλος, η ρύθμιση των καθυστερούμενων εισφορών είναι άμεση ανάγκη και για την ασφαλιστική ενημερότητα.
Σημειώνουμε ότι ο κ. Σπυρόπουλος φάνηκε πλήρως ενήμερος για τις θέσεις του ΕΕΑ για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων και ιδίως την προσαρμογή των δόσεων ανάλογα με την περίπτωση ενώ ζήτησε να του αποσταλούν νέες προτάσεις σχετικά με τα προβλήματα των επαγγελματιών με το ΙΚΑ.
Ο κ Σπυρόπουλος ενημέρωσε ότι το ΙΚΑ βρίσκεται σε «δύσκολη κατάσταση» για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων η παραβατικότητα, η εισφοροδιαφυγή, οι απάτες, οι διπλές συντάξεις, η διαφθορά υπαλλήλων κλπ.
Επίσης μεταξύ άλλων τόνισε ότι:
•    Οι εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στο 30%.
•    Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενεργές επιχειρήσεις προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 7-8 δισεκ. ευρώ και από ανενεργές σε άλλα 4-5 δισεκ.
•    Ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ οφείλει στον κλάδο σύνταξης 13 δισεκ. τα οποία δεν θα αποδοθούν ποτέ.
•    Αν εφαρμόζαμε τους σημερινούς ελέγχους και τις σημερινές ρυθμίσεις από τη δεκαετία του ’90 θα είχαμε όφελος περί τα 25 δισεκ. ευρώ και οι εισφορές θα ήταν χαμηλότερες μέχρι και 40%.
•    Αν δεν είχαμε κάνει εκκαθάριση των παράνομων συντάξεων θα μειώναμε και άλλο τις συντάξεις.
•    Η μεγαλύτερη παραβατικότητα στους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ήταν στα λεγόμενα ευγενή ταμεία.
•    Στο εξής οι συντάξεις θα είναι προδηλωμένες στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης.
•    Είμαι υπέρ ενός ενιαίου ταμείου (Εθνικός Οργανισμός Συντάξεων) για όλους τους πολίτες της χώρας για να εξαλειφθούν αυτές οι διαφορές και αδικίες που γίνονται σε εισφορές, συντάξεις, παροχές, διαδοχικές συντάξεις κλπ.
•    Υπάρχει σκέψη να πιστοποιηθούν λογιστικά γραφεία από το 2014 ώστε να διεκπεραιώνουν…..
Από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλείτης ευχαρίστησε τον κ. Σπυρόπουλο και, αφού επεσήμανε τις δύσκολες ώρες που περνάνε οι επαγγελματίες μέσα στη γενικότερη κρίση, υποσχέθηκε ότι το ΕΕΑ θα τους ενημερώσει ώστε όσοι έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Ζήτησε δε, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ, να δοθεί η δυνατότητα απόκτησης ακινήτου από το ΕΕΑ με  συμψηφισμό της απώλειας αποθεματικών από το «κούρεμα» του PSI. Έθεσε ακόμη και το θέμα της αλλαγής του νόμου για την καταβολή των εισφορών στις πρώτες 5 ημέρες του κάθε μήνα που πρακτικά είναι ανέφικτη, για να λάβει την υπόμνηση  του κ. Σπυρόπουλου ότι αναμένει την παρέμβαση του ΕΕΑ προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: