Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Άρωμα φιάσκου από τον έλεγχο των εμβασμάτων


Άρωμα φιάσκου από τον έλεγχο των εμβασμάτων

 
Του Σπύρου Δημητρέλη

Έντονο άρωμα... φιάσκου έχει  αρχίσει να αναδύεται από τον  πολυδιαφημισμένο από το υπουργείο Οικονομικών έλεγχο των φορολογούμενων που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό με εμβάσματα την τριετία 2009 - 2011.

Χθες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έκλεισε την ηλεκτρονική πύλη στην οποία 24.710 φορολογούμενοι κλήθηκαν να υποβάλλουν στοιχεία που να δικαιολογούν τα εμβάσματά τους. Από τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός αυτών που θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους είναι περιορισμένος, καθώς πολλοί διαπιστώνεται ότι έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά για τη δικαιολόγηση των εισοδημάτων ενώ πολλοί είναι και αυτοί που δεν ανταποκρίθηκαν επειδή κατά πάσα πιθανότητα έχουν αποβιώσει.

Τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί έως τώρα αναφορικά με τη δικαιολόγηση των εμβασμάτων δείχνουν τα εξής:

- το 55%  ή 13.701 φορολογούμενοι από τους 24.710 ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση και υπέβαλαν πρόσθετα στοιχεία προκειμένου να δικαιολογήσουν τις διαφορές μεταξύ των εμβασμάτων και των εισοδημάτων που είχαν δηλώσει. Ωστόσο είναι ακόμη άγνωστο το πόσοι δεν έχουν καταφέρει να δικαιολογήσουν, με βάση τα στοιχεία που υπέβαλαν, τα εμβάσματα και οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις για τις εισπράξεις φόρων εισοδήματος που θα γίνουν από αυτούς.  Σημειώνεται ότι συνολικά τα ποσά που μετέφεραν οι 24.710 φορολογούμενοι στο εξωτερικό ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ.

- Ένας μεγάλος αριθμός επιστολών που προσεγγίζει τις 8.500 επέστρεψαν από τα ΕΛΤΑ στο ΥΠΟΙΚ  λόγω ανυπαρξίας του αποδέκτη. Όπως εξηγεί στέλεχος του υπουργείου «είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, είτε για φορολογούμενους οι οποίοι έχουν αποβιώσει».

- περίπου 2.500 φορολογούμενοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΥΠΟΙΚ για δικαιολόγηση των εμβασμάτων τους. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις το ΥΠΟΙΚ έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε άμεση βεβαίωση πρόσθετου φόρου έως και 45% επί των εμβασμάτων που δεν δικαιολογούνται. Να σημειωθεί, όμως, ότι κάποιοι από όσους έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό έχουν κάνει χρήση των προβλέψεων εγκυκλίου που υπέγραψε  ο  υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη η οποία προβλέπει την παροχή από τον έφορο παράτασης σε όσους φορολογούμενους δηλώνουν ότι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα εισοδήματά τους.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: