Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

«Μεγάλος αδελφός» στις τραπεζικές συναλλαγές | Εφημερίδα των συντακτών

«Μεγάλος αδελφός» στις τραπεζικές συναλλαγές | Εφημερίδα των συντακτών


«Μεγάλος αδελφός» στις τραπεζικές συναλλαγές

Του Μάριου Χριστοδούλου

«Μεγάλο αδελφό» που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο όλες τις τραπεζικές συναλλαγές τοποθετεί το υπουργείο Οικονομικών, τη στιγμή που το ΔΝΤ ζητά άμεση είσπραξη των φόρων για ν’ αποφευχθούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Οι εφορίες θα μπορούν με το πάτημα ενός πλήκτρου να ενημερώνονται για τις κινήσεις λογαριασμών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που είναι υποψήφιοι για φορολογικό έλεγχο.

Ξεχαρβαλωμένος μηχανισμός

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει εντός του 2013 η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της «απολογίας» του προς την τρόικα που χαρακτήρισε τον φορολογικό μηχανισμό «ξεχαρβαλωμένο».

Από τον απολογισμό του έργου του υπουργού Οικονομικών ξεχωρίζουν ακόμη οι ενέργειες που γίνονται αναφορικά με τα 2.062 ονόματα που περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Εχει ξεκινήσει ο έλεγχος με την ταυτοποίηση 1.681 φυσικών προσώπων και 40 νομικών προσώπων, ενώ το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και των δηλωθέντων εισοδημάτων για τα άτομα που βρίσκονται στη λίστα. Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει και ο έλεγχος για όσους έβγαλαν εμβάσματα στο εξωτερικό την τριετία 2009–2011 και δεν δικαιολογούνται από το εισόδημά τους.

Σε χρόνο παράλληλο με τους καταθέτες του εξωτερικού θα ξεκινήσει ο μηχανισμός του υπουργείου να διερευνά και τους Ελληνες που επένδυσαν τα χρήματά τους σε ακίνητα στο Λονδίνο και αποτελούν περιπτώσεις με σημαντικό φορολογικό ενδιαφέρον.

Γίνεται γνωστό ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ 200 νέων ελεγκτών από την αγορά. Εμφαση θα δοθεί και στα ληξιπρόθεσμα, με το οικονομικό επιτελείο να προχωρά σε διαγραφή αυτών που δεν μπορούν να εισπραχθούν και ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν αυξηθεί κατά 70%, ενώ στο στόχαστρο της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης μπαίνουν υποθέσεις με οφειλές από 1,5 εκατ. ευρώ και πάνω έναντι υποθέσεων 4,5 εκατ. ευρώ που ήλεγχε μέχρι τώρα.

Παρά ταύτα, οι δανειστές συνεχίζουν να βλέπουν με… μισό μάτι αυτές τις μεταρρυθμίσεις, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, να επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα.

Ο Μάρεϊ είπε πως αν η κυβέρνηση τα πάει καλύτερα στους φόρους, θα μπορέσει να αποφύγει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Είπε ακόμη πως ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο σε συνεργασία με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ αξιολογεί την πρόοδο του προγράμματος και θα συντάξει έκθεση στα μέσα Μαρτίου. Επιβεβαίωσε ότι ο Πoλ Τόμσεν θα μεταβεί στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και δεν θα παρίσταται στη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα την Κυριακή.


01/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: