Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Γιατί θα φορολογήσουν και φέτος τις αποθήκες σαν να είναι… ρετιρέ


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Γιατί θα φορολογήσουν και φέτος τις αποθήκες σαν να είναι… ρετιρέ
Την εύκολη λύση –δηλαδή την επιβολή και φέτος του «χαρατσιού μέσω ΔΕΗ» προωθεί το υπουργείο Οικονομικών δια της …αδράνειας. Σε όλα τα μέτωπα που σχετίζονται με το περίφημο «περιουσιολόγιο» των ακινήτων, δεν κινείται απολύτως τίποτα κάτι που –αν συνεχιστεί- θα έχει ως αποτέλεσμα οι πολιτικοί αρχηγοί να βρεθούν στις αρχές Απριλίου προ τετελεσμένων.
Γράφει:  
Οι υπηρεσίες θα αποφανθούν ότι είναι αδύνατον να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων και οι πολιτικοί αρχηγοί θα μας δηλώσουν ότι προ του κινδύνου να μην υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και να κινδυνέψει η δόση, θα αναγκαστούν να επιβάλλουν και φέτος το «χαράτσι».

Τι (δεν) κάνει το υπουργείο Οικονομικών;
1. Δεν προωθεί τον νέο μηχανισμό των αντικειμενικών αξιών για τα κτίσματα. Ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε τίποτα. Ούτε αν θα υπάρξει μόνιμος μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής, ούτε πως θα λειτουργεί αυτός.
2. Δεν στέλνει τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ έτους 2011 και 2012 προκειμένου να κλείσει το παρελθόν και να μπορεί το σύστημα να υπολογίσει φόρο ακινήτων για το 2013.
3. Δεν προωθεί διαδικασίες απογραφής των αγροτεμαχίων. Η «ιδέα» του ενιαίου φόρου είναι ότι θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι συντελεστές. Όμως αυτό προϋποθέτει ότι θα υπάρχει βάση δεδομένων με τα αγροτεμάχια. Δεν υπάρχει και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν κάνουν καμία ενέργεια για να την ετοιμάσουν.
Το ερώτημα βέβαια που δεν απαντά κανείς είναι το εξής: «ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτή την απραξία; Ποιος χρεώνεται πολιτικά και διοικητικά το γεγονός ότι ένα ολόκληρο κράτος δεν μπορεί να φτιάξει έναν μηχανισμό καταγραφής της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων;
Αυτή την απάντηση θα θέλει να την γνωρίζει ο ιδιοκτήτης μιας αποθήκης στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Κυψέλη όταν θα κληθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να πληρώσει το ίδιο ποσό φόρου που θα πληρώσει και ο ιδιοκτήτης ενός ρετιρέ με την ίδια επιφάνεια. Όπως και ο ιδιοκτήτης ημιυπόγειας γκαρσονιέρας ο οποίος ύστερα από τρεις χρονιές θα έχει φτάσει να πληρώνει ακόμη και το 10% της πραγματικής αξίας του ακινήτου σε φόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: