Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Με το …σταγονόμετρο η πληρωμή χρεών προς ιδιώτες


Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΜΠΑΚΑΚΟΥ
Ημ.δημοσίευσης: Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Με τον… αραμπά πληρώνονται τα «φέσια» του κράτους προς τους ιδιώτες. Από τα 8 δισ. ευρώ των χρεών που προέκυψαν έως το τέλος του 2011 και έχουν προτεραιότητα, έχουν λάβει έως το τέλος Φεβρουαρίου τα υπουργεία 2,3 δις ευρώ και από τα λεφτά αυτά, έχουν δώσει στην αγορά περίπου 1 δισ. ευρώ.
Τα ρευστά διαθέσιμα υπάρχουν, αναφέρουν αρμόδια στελέχη με τις δόσεις που βρίσκονται στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος. Ομως τελικά και η νέα επιτροπεία της τρόικας καθυστερεί τη διαδικασία έγκρισης και μετά τα λεφτά «μπλέκουν» στους διαδρόμους των αρμόδιων υπουργείων, με αποτέλεσμα να φτάνουν σταγόνα σταγόνα σε μία αγορά που έχει στερέψει από ρευστό και σε δικαιούχους που τα περιμένουν σε κάποιες περιπτώσεις πολλά χρόνια, από το 2008 ή το 2009.

Οι οφειλές άρχισαν να εγκρίνονται τις τελευταίες ημέρες του 2012 με την έλευση της δόσης. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, έως το τέλος Μαρτίου προβλέπεται ότι το ποσό που θα διατεθεί στα υπουργεία να φτάσει στα 3,7 δισ. ευρώ, με τη διάθεση εντός του μήνα επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ που τελούν υπό αξιολόγηση.
Τα ποσά αυτά όμως δεν αντιπροσωπεύουν το χρήμα που φθάνει στον ιδιωτικό τομέα αλλά το ποσό με το οποίο χρηματοδοτεί το Γενικό Λογιστήριο τα υπουργεία. Στους δικαιούχους έχει καταλήξει περίπου το ένα τρίτο: τις τελευταίες ημέρες του 2012 στους αποδέκτες (προμηθευτές, συνταξιούχους κ.λπ.) έφτασαν μόνο 47 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο ακόμη 217 εκατ. ευρώ ενώ αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι τον Φεβρουάριο το ποσόείναι υψηλότερο – σύμφωνα με υπολογισμούς φτάνει περίπου το 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση ότι έως το τέλος του έτους θα πληρωθούν όλα τα παλαιά χρέη (όσα έγιναν έως το τέλος του 2011) και έστω ένα μέρος των χρεών του 2012.

Για το ζήτημα φέρεται να εκφράζει ενστάσεις και η τρόικα, που ζητεί να τονωθεί η αγορά. Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι από τη μία πλευρά υπάρχει ο αυστηρός έλεγχος της τρόικας μέσω του ESM, που επιβάλλει πρώτα να αποδειχθεί ότι δεν παράγει ένας οργανισμός νέα γενιά χρεών και ότι έχει φτιάξει όλους τους μηχανισμούς δημοσιονομικής εποπτείας για να δοθεί η έγκριση. Φέρνουν ως παράδειγμα την αναγκαία γνωμοδότηση του ΝΣΚ για τις επιστροφές φόρων προς την Εγνατία Οδό (357,7 εκατ. ευρώ) και τη χρηματοδότηση του Μετοχικού Ταμείο Στρατού που γίνεται σταδιακά.

Αφού όμως δοθεί το «πράσινο φως» για να μεταφερθούν τα χρήματα (2,3 δισ. ευρώ προς το παρόν) προς τα υπουργεία ξεκινά μία άλλη διαδικασία: να τα δώσουν με τη σειρά τους στους φορείς που εποπτεύουν και αυτοί να πληρώσουν τους ιδιώτες. Αναφέρθηκε ως παράδειγμα το «κούρεμα» χρεών των προμηθευτών (περίπου 300 εκατ, ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί για δύο ταμεία το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ) που αν δεν ολοκληρωθεί δεν μπορεί να γίνει η πληρωμή, καθώς και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που εκκρεμούν ειδικά στον κλάδο υγείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε πάντως ότι το επόμενο διάστημα, καθώς οι «ρυθμίσεις» θα γίνονται, ο ρυθμός αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα επιταχυνθεί.

Ενα άλλο ζήτημα είναι οι διαχειριστικές «αντοχές» του κάθε φορέα. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί 4.457 εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και άλλα 1.100 από το ΤΑΥΤΕΚΩ.

Πού πήγαν τα 2,3 δις ευρώ:

1.  Για πληρωμές παρελθόντων ετών προς φαρμακοποιούς (οφειλή ΟΠΑΔ), φαρμακευτικές εταιρείες και λοιπούς παρόχους υγείας δόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ 427 εκατ. ευρώ.
2.  Για πληρωμές οφειλών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ διατέθηκαν 261,09 εκατ. ευρώ.
3.  Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) έχουν δοθεί 180 εκατ. ευρώ για 4.457 εφάπαξ (έχουν πληρωθεί τα 179 εκατ. ευρώ περίπου).
4. Στους 41 υπερχρεωμένους δήμους δόθηκαν 255,30 εκατ. ευρώ.
5.  Στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού 95 εκατ. ευρώ, στο ΝΙΜΤΣ 50 εκατ. ευρώ και σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία 90,59 εκατ. ευρώ.
6. Τέλος, τα 745,8 είναι επιστροφές φόρων. Υπάρχει όμως και το ζήτημα των μη βεβαιωμένων επιστροφών φόρων 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο, όπως ειπώθηκε, μπορεί να οδηγήσει τελικά σε εξαιρετικά μειωμένο τελικό ποσό, καθώς πρέπει πρώτα να ελεγχθούν και μετά να γίνουν τυχόν συμψηφισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: