Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Στον αέρα χιλιάδες ρυθμίσεις σε εφορία - ασφ. Ταμεία λόγω των προβλημάτων στην Κύπρο


Στον αέρα χιλιάδες ρυθμίσεις σε εφορία - ασφ. Ταμεία λόγω των προβλημάτων στην Κύπρο

Του Στέλιου Μορφίδη

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν οι ρυθμίσεις χρεών σε εφορία - ασφαλιστικά Ταμεία χιλιάδων φορολογουμένων και επιχειρήσεων καθώς συνεχίζεται η τραπεζική κρίση στην Κύπρο. Και αυτό διότι πλέον δεν γίνονται αποδεκτές απ' τις ελληνικές τράπεζες οι επιταγές των κυπριακών τραπεζών με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καταφέρουν χιλιάδες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις  υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί για την ερχόμενη εβδομάδα αλλά και να χαθούν πλήθος ρυθμίσεων χρεών που έχουν γίνει.
Μέχρι τις 26 του μήνα θα πρέπει να κατατεθεί ο ΦΠΑ ενώ στις 29, τελευταία εργάσιμη του μήνα θα πρέπει να κλείσουν όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις αυτού του μήνα. Μεταξύ αυτών να κατατεθούν οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος, οι δόσεις της περαίωσης, οι δόσεις από φορολογικούς ελέγχους και οι δόσεις από πάσης φύσεως ρυθμίσεις που έχουν γίνει με την εφορία.
Παράλληλα στις 29 του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν οι εισφορές στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά Ταμεία καθώς και να καταβληθούν τα ποσά απ' τις ρυθμίσεις χρεών που έχουν γίνει.
Ακόμα και εάν την ερχόμενη Τρίτη ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες το πρόβλημα θα παραμείνει για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, που είναι πελάτες των ελληνικών τραπεζών αλλά έχουν στην κατοχή τους επιταγές της Τράπεζας Κύπρου, της CPB ή της Ελληνικής Τράπεζας.
Και αυτό καθώς οι τράπεζες τους βάζουν valeur, που κρατάει συνήθως τρεις εργάσιμες ημέρες. Κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι τα κεφάλαια θα απελευθερωθούν στις 3 Απριλίου και επομένως όλοι αυτοί θα είναι εκπρόθεσμοι στις υποχρεώσεις τους.
Έτσι όλοι απ' αυτούς θα κληθούν να πληρώσουν το προβλεπόμενο πρόστιμο (πχ 1% στις υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος, 1,5% στους παρακρατούμενους φόρους ΦΜΥ, ΦΠΑ, 1% φόρος κεφαλαίου) ενώ ένα σημαντικό μέρος απλά θα χάσει τις ρυθμίσεις που έχει κάνει. Είτε αυτές αφορούν την εφορία, είτε τα ασφαλιστικά Ταμεία με επακόλουθο τις συνέπειες που προβλέπονται από το νόμο.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το υπ. Οικονομικών έχει ανακοινώσει μία μικρή παράταση για την καταβολή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών στις 28 του μήνα, ωστόσο ειδικοί του χώρου επισημαίνουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό.
"Αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονο πρόβλημα στην αγορά", δηλώνει στο Newmoney.gr ο οικονομολόγος - φοροτεχνικός Απόστολος Αλωνιάτης, και συμπληρώνει: "Το υπουργείο Οικονομικών και τα ασφαλιστικά Ταμεία εάν θέλουν να εισπράξουν και να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές θα πρέπει να δώσουν παράταση τουλάχιστον μετά τις 2 Απριλίου. Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Κύπρο δεν μπορούν να τα πληρώσουν στη χώρα μας οι συνεπείς φορολογούμενοι και επιχειρηματίες". 
 


Πηγή: Στον αέρα χιλιάδες ρυθμίσεις σε εφορία - ασφ. Ταμεία λόγω των προβλημάτων στην Κύπρο | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/6169/ston-aera-hiliades-rythmiseis-se-eforia-asf-tameia-logo-ton-provlimaton-stin-kypro#ixzz2OB06yu6O

Δεν υπάρχουν σχόλια: