Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Με την απειλή της κατάσχεσης


Έντυπη Έκδοση 

Με την απειλή της κατάσχεσης

Πέραν της προειδοποίησης για τη μη ένταξη στη νέα ρύθμιση υπάρχει πάντα και η απειλή της κατάσχεσης. Αν δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων, θα ενεργοποιηθεί η νομοθεσία περί ανείσπρακτων οφειλών, που προβλέπει κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τραπεζικών καταθέσεων, ενοικίων, ακινήτων , Ι.Χ. κ.ά.
Οι κατασχέσεις θα αφορούν χρέος από 300 ευρώ και άνω, για ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση με καταβολή δόσεων ή σε σχετική νομοθετική ρύθμιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο προϊστάμενος της ΔΟΥ μπορεί κατά την κρίση του να λάβει τα εξής μέτρα:
*Κατάσχεση μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, εφ' όσον όμως το ποσό, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα.
Αν ο μισθός ή η σύνταξη υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση μέχρι του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
*Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται ο οφειλέτης να εισπράξει από τρίτους.
*Κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.
*Κατασχέσεις ακινήτων . Από τις κατασχέσεις εξαιρείται μόνο η πρώτη κατοικία ώς και 31 Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: