Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Δώστε απολύσεις, πάρτε… δόσεις | Εφημερίδα των συντακτών

Δώστε απολύσεις, πάρτε… δόσεις | Εφημερίδα των συντακτών


Δώστε απολύσεις, πάρτε… δόσεις

Της Ελένης Κωσταρέλου

74Διορία δύο-τριών εβδομάδων έδωσε η τρόικα στην κυβέρνηση προκειμένου να ετοιμάσει το πακέτο των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς είναι το νούμερο ένα προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου.

Η εμπλοκή το βράδυ της Τετάρτης ήταν η κορυφή του παγόβουνου της τελευταίας εβδομάδας με τον κύκλο επαφών μεταξύ υπουργών και τρόικας. Οι δανειστές έθεσαν εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, η οποία δεν είχε έτοιμα όσα έχει ήδη δεσμευτεί με το 3ο Μνημόνιο.

Zητήματα… τεχνικής φύσεως

Οι «τεχνικές λεπτομέρειες» τις οποίες επικαλέστηκε το βράδυ της Τετάρτης ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν οι ίδιες με αυτές για τις οποίες μίλησε στη χθεσινή ανακοίνωσή της μέσω Reuters η τρόικα λέγοντας: «Μερικά θέματα εκκρεμούν και η Αθήνα χρειάζεται λίγο χρόνο για να ολοκληρώσει», για να συμπληρώσει: «Θα απαιτηθεί επιπρόσθετη δουλειά τεχνικής φύσεως για να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα».

Αν και η τρόικα εντόπισε «σημαντική πρόοδο», εντούτοις τα κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν τις απολύσεις, το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, τις ρυθμίσεις για τα χρέη και τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν ανοιχτά.

Τα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν τις τελευταίες ημέρες ότι τα αποθέματα στα κρατικά ταμεία φτάνουν μέχρι και τον Ιούνιο, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν επείγονται για τη διπλή δόση του Μαρτίου. Από προχθές, πάντως, που τελείωσαν άδοξα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έχουν αρχίσει να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και αναζητούν το εξιλαστήριο θύμα. Κι ως φαίνεται το εντοπίζουν στο πρόσωπο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, καθώς δεν έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα για το νούμερο ένα προαπαιτούμενο, τις «αναγκαστικές απολύσεις», όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Μνημόνιο.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι σε αγώνα δρόμου για την κατάρτιση της λίστας των 25.000 απολύσεων, και όπως του έχει διαμηνυθεί από την τρόικα δεν μπορεί να βασίζεται στους επίορκους. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν την αξιολόγηση των φορέων της γενικής κυβέρνησης, ώστε να εντοπισθούν οι πλεονάζουσες θέσεις. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να παραδοθούν τα νέα οργανογράμματα των πέντε υπουργείων που απομένουν και εντός του μήνα θα ακολουθήσει η περιγραφή θέσεων, αρμοδιοτήτων και διαδικασιών ανά υπουργείο προκειμένου να ολοκληρωθούν τα staffing plans.

Το ζήτημα της ρύθμισης των χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες μπορεί να ξεπεραστεί από την τρόικα αν –όπως έχει διαμηνύσει- η κυβέρνηση αποδεχθεί τη διατήρηση της είσπραξης του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα έχει καταθέσει και την εναλλακτική πρόταση της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών και της κατάθεσης του νέου φορολογικού στη Βουλή εντός του Μαρτίου. Εκτός κι αν τους χρυσώσουν το χάπι με την κατάθεση του νέου ποινολογίου, το οποίο όπως είπε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης θα είναι έτοιμο πριν από το φορολογικό.

Στο έτερο κρίσιμο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων το ΔΝΤ προκρίνει την επίλυση των προβλημάτων με ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, δεδομένου ότι τα ελληνικά δικαστήρια ορίζουν δικάσιμο για την επίλυση αντίστοιχων υποθέσεων μέχρι το 2021. Η τρόικα το συνδέει άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τέλη Απριλίου.

Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν άδοξα, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) θεωρεί αναγκαία τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και την αξιοποίηση του παραδείγματος της Ιρλανδίας για την ανάκαμψη της οικονομίας και της δημιουργίας μιας θετικής δυναμικής στο δημόσιο χρέος.

16/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: