Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Αλλάζουν όλα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς με πολυνομοσχέδιο-σκούπα Κατασχέσεις με email από τις ΔΟΥ αλλά και αμνηστία για όσους ομολογήσουν παραβάσεις


Αλλάζουν όλα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς με πολυνομοσχέδιο-σκούπα

Κατασχέσεις με email από τις ΔΟΥ αλλά και αμνηστία για όσους ομολογήσουν παραβάσεις


Του Κωστή Πλάντζου
Το δρόμο για να ξεκινήσει η εφορία μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αλλά και για να δώσει αμνηστία σε όσους φορολογούμενους δηλώσουν μόνοι τους λάθη, παραλείψεις και αδήλωτα εισοδήματα από το 2008 και πίσω, στρώνει το υπουργείο Οικονομικών με νομοθετικές ρυθμίσεις που κατέθεσε χθες στη Βουλή.
Παράλληλα, με τις νέες ρυθμίσεις, καταργείται η διαπόμπευση των μεγαλοφειλετών και μπαίνει στο συρτάρι το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν μπορούν να εισπραχθούν.
Με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα προβλέπεται ότι οι διαδικασίες είσπραξης ξεκινούν ακόμα και … με ένα απλό email (!), έστω και αν δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Στόχος είναι να μπορεί πλέον η εφορία  να κατάσχει με διαδικασίες – εξπρές σε μισθούς συντάξεις ενοίκια η καταθέσεις.
Πάντως το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα σε όσους χρωστούν, για χρήσεις του 2008 ή παλαιότερες, να γλιτώσουν το 80% των προσαυξήσεων και προστίμων, εφόσον σπεύσουν αυτοβούλως στην Εφορία για να «διορθώσουν» λάθη ή να δηλώσουν εισοδήματα που είχαν «ξεχάσει» τα προηγούμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, αλλάζουν όλα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με το Δημόσιο να αποκτά τον πρώτο λόγο στη μοιρασιά των εσόδων από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, έναντι άλλων πιστωτών (τράπεζες, εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες  κλπ).
Η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων  μετατρέπεται σε ελεγκτικό κέντρο που θα ασκεί έλεγχο σε επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκ.ευρώ ετησίως και στις συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως εσόδων, σε ολόκληρη τη χώρα.


Πηγή: Κατασχέσεις με email από τις ΔΟΥ αλλά και αμνηστία για όσους ομολογήσουν παραβάσεις | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/4434/katasheseis-me-email-apo-tis-doy-alla-kai-amnistia-gia-osoys-omologisoyn-paravaseis#ixzz2MN2jqvpa



Σε ελεγκτικό κέντρο μετατρέπεται η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων

Προτεραιότητα του Δημοσίου σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Του Κωστή Πλάντζου
Τον πρώτο λόγο στη μοιρασιά των εσόδων από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, έναντι άλλων πιστωτών (τράπεζες, εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες  κλπ) αποκτά το δημόσιο.
Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, το δημόσιο καθίσταται προνομιακός «πιστωτής», θα λαμβάνει πρώτο δηλαδή μερίδιο από το πλειστηριάσμα ακινήτων των οφειλετών,  στις περιπτώσεις χρεών προς το δημόσιο από ΦΠΑ και άλλους παρακρατούμενους φόρους. Έως τώρα προλάβαιναν άλλοι επισπεύδοντες για δικές τους απαιτήσεις και συνήθως δεν έβρισκε τίποτα να εισπράξει. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που οι εφορίες δεν προχωρούσαν σε μαζικές κατασχέσεις, αφού η διαδικασία κόστιζε αλλά προηγούνταν άλλοι στην είσπραξη, με αποτέλεσμα το δημόσιο «να μπαίνει μέσα»!
Το δημόσιο πρόκειται να εισπράξει άμεσα ποσά που είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και προέρχονται από εκπλειστηριάσματα περιουσιακών στοιχείων οφειλετών όπου η κατάταξη των πιστωτών έχει προσβληθεί δικαστικά.
Με άλλη διάταξη ιδρύεται Κέντρο Ελέγχου φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και η νεοσύστατη «ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων» μετατρέπεται σε «ελεγκτικό κέντρο» Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπως είχε αποκαλύψει το newmoney.gr.
Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις εισπράξεις ληξιπροθέσμων χρεών από Μεγάλες Επιχειρήσεις, τα οποία δημοσιοποίησε προ ημερών το newmoney.gr, ώθησαν κυβέρνηση και Τρόικα σε αλλαγή πλεύσης. Το νέο ελεγκτικό κέντρο θα ασκεί έλεγχο σε επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκ.ευρώ ετησίως και στις συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως εσόδων, σε ολόκληρη τη χώρα.


Πηγή: Προτεραιότητα του Δημοσίου σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/4424/proteraiotita-toy-dimosioy-se-katasheseis-kai-pleistiriasmoys#ixzz2MN3Ed4tT



Με email αντί συστημένης επιστολής η ειδοποίηση κατάσχεσης από την εφορία

του Κωστή Πλάντζου
Tο δρόμο για άμεσες «ηλεκτρονικές» κατασχέσεις ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών. Με πολυνομοσχέδιο-σκούπα που κατέθεσε στη Βουλή προβλέπεται ότι οι διαδικασίες είσπραξης ξεκινούν ακόμα και … με ένα απλό email (!), έστω και αν δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Στόχος είναι να μπορεί πλέον η εφορία  να κατάσχει με διαδικασίες – εξπρές σε μισθούς συντάξεις ενοίκια η καταθέσεις.
Η διάταξη-σοκ καθιερώνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κοινοποίησης ειδοποιήσεων για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, ενοικίων, επιδοτήσεων και λοιπών εισοδημάτων καθώς και καταθέσεων! Δεν θα απαιτείται έτσι άλλη έγγραφη κοινοποίηση (πχ με συστημένη επιστολή κλπ) για να θεωρείται πως ο φορολογούμενος έχει λάβει γνώση των χρεών που έχει στην εφορία και να προχωρήσουν εν συνεχεία οι διαδικασίες είσπραξης.
Συγκεκριμένα, οι διαδικασίες είσπραξης που θα ακολουθήσουν οι Εφορίες προβλέπουν:
1) Αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες με κάθε πρόσφορο μέσο (ταχυδρομικώς, με e-mail, SMS κ.λπ.). Με τα ειδοποιητήρια αυτά θα δίδεται στους οφειλέτες προθεσμία μερικών ημερών να προσέλθουν στις Εφορίες τους για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
2) Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, σε κάθε περίπτωση μη προσέλευσης οφειλέτη . Τα μέτρα θα προβλέπουν κατασχέσεις εισοδημάτων ή άλλων ποσών που πρόκειται να εισπράξουν οι οφειλέτες από τρίτους. Σύμφωνα με την νομοθεσία, στις απαιτήσεις που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτα πρόσωπα. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση δε, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.


Πηγή: Με email αντί συστημένης επιστολής η ειδοποίηση κατάσχεσης από την εφορία | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/4433/me-email-anti-systimenis-epistolis-i-eidopoiisi-katashesis-apo-tin-eforia#ixzz2MN3TTF6O



«Στον πάγο» ως ανεπίδεκτα περί τα 40 δισ. ευρώ

Σταματάει το «κυνήγι» για το 80% των οφειλών στην εφορία

 Του  Κωστή Πλάντζου
"Στο συρτάρι" βάζει το υπουργείο Οικονομικών τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν μπορεί να εισπράξει άμεσα και συνήθως προέρχονται από το παρελθόν, για να στραφεί κυρίως προς εκείνα που διαρκώς δημιουργούνται συνεχώς και τώρα ακόμη. Ουσιαστικά σταματάει το «κυνήγι» για σχεδόν το 80% των χρεών αυτών (περί τα 40 από τα συνολικά 55 δισ. σήμερα) και …«πάει περίπατο» ο «θησαυρός των 30 δισ. ευρώ» που το 2009 αποτελούσε κεντρικό σύνθημα των εκλογών.
Την ίδια ώρα όμως σταματάει και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοφειλετών που αναρτώνται στο διαδίκτυο ανα τρίμηνο –και είχε ήδη ατονίσει αν και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση- με το επιχείρημα ότι έτσι … καθυστερεί η αναζήτηση των προσώπων και η είσπραξη χρημάτων.
Tο υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τελικά το σχέδιο νόμου στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για να παραμεριστούν τα θεωρούμενα ως ανεπίδεκτα  είσπραξης χρέη προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με στοιχεία των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό των χρεών που έχουν χαρακτηρισθεί  ως ανεπίδεκτα  είσπραξης  αποτελεί ποσοστό 73,46% επί του συνόλου των ληξιπροθέσμων.
Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι ο χαρακτηρισμός οφειλών ως «ανεπίδεκτων είσπραξης» και η εγγραφή τους στα ειδικά βιβλία δεν επηρεάζει την οφειλή, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες και πριν τον χαρακτηρισμό της ως ανεπίδεκτη.
Ποια χρέη θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης»
Σταματάνε οι διαδικασίες αναζήτησης και είσπραξης για χρέη για τα οποία:
-έχει γίνει έναρξη της ποινικής διαδικασίας σε βάρος των υπευθύνων, στις περιπτώσεις που ασκείται ποινική δίωξη για συνολική βασική οφειλή άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ
- έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες αλλά δεν διαπιστώθηκε  η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων.
- έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη  με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων, αλλά δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως  οι  απαιτήσεις του Δημοσίου.
- υφίσταται πτωχευτική και μεταπτωχευτική περιουσία, ή έχει εκποιηθεί η υπάρχουσα και έχει εισπραχθεί το προϊόν της εκποίησης αυτής, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
- μπήκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης,  η διαδικασία ολοκληρώθηκε και δεν υπάρχουν πλέον περιουσιακά στοιχεία.
- έχουν ολοκληρωθεί, έναντι των συνυποχρέων, οι ανωτέρω ενέργειες..
- έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο για το σκοπό αυτόν ελεγκτή, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι δεν υφίσταται καμία δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησης των απαιτήσεων του Δημοσίου στην ημεδαπή.
Προκειμένου για εταιρείες που τελούν υπό κρατικό έλεγχο ή στις οποίες ασκείται κρατική εποπτεία και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, οι πάσης φύσεως απαιτήσεις του Δημοσίου, αμέσως μετά την αναγγελία τους στις ανωτέρω διαδικασίες εκκαθάρισης ή πτώχευσης.


Πηγή: Σταματάει το «κυνήγι» για το 80% των οφειλών στην εφορία | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/4423/stamataei-kynigi-gia-80-ton-ofeilon-stin-eforia#ixzz2MN3jjLoX



Δεν υπάρχουν σχόλια: