Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Πώς έγινε η πρόταση για "βελούδινη" έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, στο Eurogroup της Πολωνίας, το 2011 Schaeuble προς Βενιζέλο: "Πόσα θέλετε για να φύγετε από το ευρώ;"


Πώς έγινε η πρόταση για "βελούδινη" έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, στο Eurogroup της Πολωνίας, το 2011

Schaeuble προς Βενιζέλο: "Πόσα θέλετε για να φύγετε από το ευρώ;"




Του Ανδρέα Μπελεγρή
Στην αποκάλυψη ότι είχαν γίνει προτάσεις για «βελούδινη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» προχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος. Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στην περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Τότε δεχτήκαμε προτάσεις να γίνει η βελούδινη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ», εννοώντας, σύμφωνα με συνεργάτες του, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Wolfgang Schaeuble.
Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του κρίσιμου Eurogroup που έλαβε χώρα στην Πολωνία στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2011. Είχε προηγηθεί η σύγκρουση του κ. Βενιζέλου με τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Τρόικας, που είχε οδηγήσει στην αποχώρησή τους από την Ελλάδα. Το κλίμα ήταν ήδη πολύ βαρύ για τον τότε υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είχε ορκιστεί μόλις δύο μήνες και από τις πρώτες επαφές που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, έθετε επίμονα το θέμα της ύφεσης.
Στην Πολωνία ο κ. Βενιζέλος είχε φτάσει «συνοδευόμενος» από πλείστα  αρνητικά σχόλια στον διεθνή Τύπο. Ανάμεσα στα θέματα του Eurogroup ήταν η πορεία του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος. Μεσούσης της συνεδρίασης o κ. Schaeuble κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να συζητήσουν σε γραφείο στο υπόγειο του κτιρίου, όπου πραγματοποιούταν η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο κ. ο Joerg Asmussen, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο κ. Γιώργος Ζανιάς, τότε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Εκεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να προσδιορίσει ένα ποσό χρηματοδότησης προκειμένου να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε την πρότασή του λέγοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας θα έχει πολύ μεγάλο κόστος και ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να βγει από την κρίση εντός της Ευρωζώνης. Η συνάντηση δεν κράτησε πολύ και οι τέσσερις άνδρες επέστρεψαν στην συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος το μεσημέρι της Παρασκευής, αναφερόμενος στις προτάσεις εξόδου της χώρας από το ευρώ επανέλαβε  το πρόβλημα της ύφεσης και υπογράμμισε ότι αυτό ήταν πάντα το αντικείμενο της σκληρής σύγκρουσης με την τρόικα. Δήλωσε, επιπλέον, ότι ως χώρα φτάσαμε στη ρήτρα της βαθύτερης ύφεσης όταν αναγκάστηκαν οι εταίροι να γράψουν στο χαρτί ότι το σχέδιο τους μπορεί να αποδειχτεί εσφαλμένο κι πρόσθεσε ότι χρειάστηκε το χαράτσι για να σταθεροποιηθούμε.
Σε εκείνο το σημείο, επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν επέλεξε αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών τη διάσωση του προσωπικού πολιτικού του κεφαλαίου.


Πηγή: Schaeuble προς Βενιζέλο: "Πόσα θέλετε για να φύγετε από το ευρώ;" | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/4422/schaeuble-pros-venizelo-posa-thelete-gia-na-fygete-apo-eyro#ixzz2MNJLNm83

Δεν υπάρχουν σχόλια: