Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ – Eurogroup: Συμφωνία και στο βάθος μνημόνια | Εφημερίδα των συντακτών

ΚΥΠΡΟΣ – Eurogroup: Συμφωνία και στο βάθος μνημόνια | Εφημερίδα των συντακτών


ΚΥΠΡΟΣ – Eurogroup: Συμφωνία και στο βάθος μνημόνια

Με δέσμη «8» μέτρων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, χωρίς να είναι σαφές το ύψος του κουρέματος, αλλά και τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, έληξε στις 5.00 το πρωί το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες 

Διαφύλαξη των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ, συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα μέχρι το 2018, δημοσιονομική εξυγίανση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και «περαιτέρω μέτρα», που αφορούν σε αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα κεφαλαίου και του βασικού συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων, περιλαμβάνει η συμφωνία του Νίκου Αναστασιάση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την παροχή βοήθειας 10 δις. ευρώ την 3η εβδομάδα του Απριλίου και ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ. Στο τραπέζι παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με τη Ρωσία για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Αγνωστο παραμένει, πάντως, το «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, ενώ είναι ασαφές τι θα γίνει με τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, μιλούν για κούρεμα 30% των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου.

Το Μνημόνιο θα ολοκληρωθεί αρχές Απριλίου με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, ενώ ξένοι οίκοι μπαίνουν στις τράπεζες ξεκινώντας άμεσα εξονυχιστικό έλεγχο, με στόχο την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες. Το Eurogroup άναψε και το πράσινο φως για την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Η συμφωνία που έκλεισε τα ξημερώματα της Δευτέρας αφορά:

1.Αμεση εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας, με πλήρη συμμετοχή των κατόχων μετοχών, ομολόγων και μη ασφαλισμένων καταθετών, στη βάση της απόφασης από την κεντρική τράπεζα Κύπρου και το πρόσφατο υιοθετηθέν πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών.

2.Η Λαϊκή θα χωριστεί σε «καλή» και «κακή τράπεζα.

3. Η «καλή» τράπεζα θα περάσει στην Τράπεζα Κύπρου μέσω του πλαισίου για την εξυγίανση των τραπεζών. Θα αναλάβει τα 9 δισ. ευρώ του ELA. Μόνο οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου θα «παγώσουν» μέχρι να υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση, και ίσως στη συνέχεια να υπόκειται στις κατάλληλες συνθήκες.

4.Η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου.

5.Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω μιας μετατροπής καταθέσεων/μετοχών των μη ασφαλισμένων καταθέσεων με πλήρη συμμετοχή των ομολογιούχων και των κατόχων μετοχών.

6.Η μετατροπή θα είναι τέτοια που το 9% των κεφαλαίων διασφαλίζεται από το τέλος του προγράμματος.

7.Οι ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες θα προστατευτούν πλήρως.

8.Τα λεφτά του προγράμματος (10 δισ. ευρώ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
25/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: