Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Kατώτατος μισθός διά χειρός Βρούτση | Εφημερίδα των συντακτών

Kατώτατος μισθός διά χειρός Βρούτση | Εφημερίδα των συντακτών


Kατώτατος μισθός διά χειρός Βρούτση

Του Τζώρτζη Ρούσσου

getFile (25)Την έγκριση του νέου μηχανισμού υπολογισμού του κατώτατου μισθού, που μόνος του αποφάσισε και μόνος του έστειλε προς έγκριση από την τρόικα, ζητάει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, έχοντας υιοθετήσει πλήρως την πολιτική τού «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»!

Πίσω δε από τις δηλώσεις του για ένα δήθεν «σύγχρονο θεσμικό εργαλείο» κρύβεται ο τρόπος επιβολής που εφαρμόζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, πρακτική που σε όλο της το μεγαλείο εφαρμόστηκε και στο κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων (αφού πρώτα αποφάσισαν, μετά επέβαλαν και κάποια στιγμή θα νομοθετήσουν).

Ετσι, παραβιάζοντας κάθε έννοια συνταγματικής προστασίας, αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα, ο Γ. Βρούτσης, με συνέντευξη στο Mega και χωρίς κανένα διάλογο, μεταβάλλει, ως οφείλει εκ του Μνημονίου 3, τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού!

Αντισυνταγματικές πρακτικές 

Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτές οι αντισυνταγματικές πρακτικές δεν θα περάσουν από ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά θα τεθούν σε ισχύ με πράξη υπουργικού συμβουλίου, όπως επίσης επιτάσσει το Μνημόνιο 3. Η όποια διαδικασία θεσμοθετηθεί θα ξεκινήσει από το 2017 (αφού μέχρι τότε ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει κλειδωμένος στα 586 ευρώ για τους πάνω από 25 ετών και στα 510,95 ευρώ για τους κάτω από 25).

Στις προθέσεις του κ. Βρούτση είναι να συντονίζεται η νέα διαδικασία υπολογισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου είτε από ένα πενταμελές συμβούλιο που θα προτείνεται από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών και θα εγκρίνεται από τη Βουλή είτε από ένα πρόσωπο κύρους που θα προτείνεται από το υπουργείο Εργασίας και θα εγκρίνεται επίσης από το Κοινοβούλιο.

Ακολούθως θα διεξάγεται διάλογος με τη συμμετοχή όχι μόνο των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), αλλά και τεχνοκρατικών φορέων, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ, ο ΟΑΕΔ, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ κ.λπ.

Ωστόσο ο κ. Βρούτσης στο υπόμνημά του προχωρά και ένα βήμα παραπάνω επιδιώκοντας να μην αφήσει τίποτε στην… αβεβαιότητα του κοινωνικού διαλόγου. Ετσι όρισε, επίσης μόνος του, τη μείωση των ωριμάνσεων-τριετιών (από 6 σε 5) για τους εργατοτεχνίτες, αφήνοντας τις τρεις τριετίες για τους υπαλλήλους. Παράλληλα όσοι είναι κάτω από 24 ετών θα έχουν, πάντοτε σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, …κυμαινόμενο μισθό. Ετσι τίθενται δύο κλιμάκια (όσοι είναι κάτω των 18 ετών και όσοι είναι πάνω από 21 αλλά με 3 έτη προϋπηρεσίας) για τους υπαλλήλους και τρία κλιμάκια (όσοι είναι ώς 18 ετών, όσοι είναι ώς 21 ετών με 3 έτη προϋπηρεσία και όσοι είναι ως 24 ετών με έξι έτη προϋπηρεσίας).

Τέλος, για τον υπολογισμό του μισθού θα λαμβάνονται υπόψη σειρά παραμέτρων, όπως το επίπεδο φτώχειας, το επίπεδο της ανεργίας στη χώρα και στον κλάδο, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα στον κλάδο και στη χώρα κ.λπ.
19/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: